Madrid es consolida com la primera economia d'Espanya davant Catalunya, ho expliquen a «El Periódico», mentre el PIB de Madrid és del 19,3% el català ha baixat al 19%, recordar només que havia arribat a estar al 21,3% abans del procés.
A la Vanguardia, Màrius Carol parla del tema, de com el procés ha afectat negativament a l'economia català, malgrat el negar-se a admitir-ho entre altres a Carles Puigdemont.
Les empreses que se’n van anar - Màrius Carol
Dahl té un conte encantador protagonitzat per Mr. Botibol, un solter tímid de mitjana edat que no ha aconseguit res en la vida, així que decideix construir-se un món paral·lel. Instal·la al saló de casa una petita sala de concerts a la qual no hi va ningú i un piano de cua amb tecles que no sonen. Allà, amb l’ajuda d’un gramòfon, fantasieja amb dirigir les millors orquestres.
De vegades, escoltant els nostres polítics, semblen viure igualment en realitats paral·leles, imaginant-se que controlen el món. Però una batuta no permet dirigir una orquestra, ni una ocurrència canviar el planeta.
En una entrevista al diari Ara , Carles Puigdemont , al preguntar-li per la fuga de milers d’empreses després del 27-0, va respondre: “Si no han tornat és que ja no són catalanes, són empreses d’allà on tenen la seu social. Allà ells amb la seva consciència. El cas és que van ser soldats voluntaris o forçats d’una estratègia que el que pretenia era perjudicar no només els independentistes, volia i vol també perjudicar a tots els catalans”.
Contrasta aquesta opinió amb la d’Andreu Mas-Colell, doctor en Ciències Econòmiques per la Universitat de Minnesota i exconseller d’Economia a Vilaweb: “La sortida d’empreses ens ha fet molt mal. Tots diuen que no n’hi ha per a tant. Però no és veritat. Perquè la imatge de la sortida d’empreses va ser fatal. Coses com aquesta no les hauríem de permetre. Tenir la bandera molt alta ha tingut un cost econòmic”.
No podem aspirar a ser un país de Botibols tancats a la nostra pròpia joguina. La realitat és la que és, no la que ens agradaria que fos. En lloc de menysprear les empreses que van marxar, el lògic és que els que aspiren a liderar el futur estiguessin disposats a oferir l’estabilitat perquè tornin. Però desgraciadament continuem tocant pianos que no sonen. Ha estat descoratjador veure la comissió sobre els efectes de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució preguntant a Isidre Fainé , Jordi Gual i Josep Oliu , president del Grup La Caixa, Caixabank i el Banc de Sabadell per les pressions que havia fet Mariano Rajoy – i fins i tot el Rei– perquè traslladessin les seus fora de Catalunya. La resposta dels tres financers va ser molt clara: “La retirada massiva de dipòsits és el que va desencadenar el canvi de seu”. Tot i això, el més dur va ser escoltar de les seves boques “que no es donen les condicions per tornar”.
Va ser Artur Mas qui va proclamar en un míting que La Caixa i el Sabadell no se n’anirien mai perquè Catalunya representa el 20% del PIB espanyol. Com a àugur, n’he conegut de millors. Davant unes eleccions a la tardor, el retorn de bancs i empreses hauria de ser un objectiu prioritari, pel que significaria de confiança en el país. Però tinc dubtes que l’independentisme estigui per la feina. Com recomana Mas-Colell en la referida entrevista: ha arribat el moment de pensar una mica amb el cap. El que és tot un missatge –simple i rotund– dit per un savi.
Creo que esto lo hablamos hace un año.
ResponEliminaDije lo que dije y lo mantengo, no porque fuera adivino, sino por sentido común, el que está en el bolsillo, no en el corazón.
No volverán a venir, si acaso abre alguna más será Ali Baba, que es como Amazón, porque se da la circunstancia de que se puede comprar sin salir de casa, cosa a la que nos estamos acostumbrando en deterioro a les botigues de tota la vida.
No volverá La Caixa, se fue seis meses antes de declararse la independencia de los 7 segundos. Ni el Sabadell, entre otras cosas porque en Alicante se paga menos por la infraestructura. Ni volverá Grifols, porque se dedica a fabricar plasma para el ejército americano y allí le han dado una condiciones inmejorables.
Tampoco lo harán las fugadas del IBEX 35, ni vendrán a hacer consejos de administración, tan siquiera congresos en la ciudad. Se les trató como apestados con esas palabras señalas aquí : " “Si no han tornat és que ja no són catalanes, són empreses d’allà on tenen la seu social. Allà ells amb la seva consciència"
Se fueron mas de 3,500 empresas. ¿Cuántas han vuelto? ¿el 10%?...¿y de que facturación?
Pero nosotros soñamos en Itaca, los malos catalanes y Madrit ens roba, mientras pensamos en el día 25, haber si hemos cobrado, y queremos que se nos siga pagando desde Madrid, que allí está el banco central y de momento es seguro, porque nos guste o no, recordamos las palabras de la Anna Simó, cuyo mérito fue hablar con sinceridad : "estarem tres mesos d'estrènyer-nos el cinturon, però amb la republica serem mes feliços" (sic)
Me quedan tres telediarios, y justos; se que no volveré a ver Catalunya como era, o sea la más industrializada, la puntera, la pionera, la tierra del emprendedor. Me sabe mal por mis nietos.
Salut
si, ho vàrem parlar i s'ha complert el que vàres dir fa un any. és la caida del imperio romano, des de 1714, aquesta ha estat la gran contribució del procés independentista a Catalunya, ensorrar el país.
EliminaLa contabilidad engañosa tipo PIB, además de comportar un ideal difuso, no tiene en cuenta que por cada euro ganado se pierden siete y medio en forma de estrés, exceso de consumo, contaminación y deuda. Un ranking de crecimiento económico en base a una hoja de cálculo defectuosa no es exacto ni de lejos. Pero en caso de que aceptemos ese juego, pensemos: Si tras la hecatombe económica del procés, Cataluña ocupa el lugar que ocupa en la escala del PIB español, resulta evidente que no estáis económicamente muertos.
ResponElimina"Si tras la hecatombe económica del procés, Cataluña ocupa el lugar que ocupa en la escala del PIB español, resulta evidente que no estáis económicamente muertos."
EliminaCierto. Ahora bien, estamos detrás de País Vasco y Madrid (nos ha vuelto a superar este año). Recordemos que hace diez años éramos punteros.
¿Con qué otra región de suelo hispano (sin menospreciar a nadie, ese no es el caso) nos podemos comparar?
Salut
PD: Hace mucho, mucho, ya hablábamos con Francesc, que cualquier atentado en Barcelona haría de esto un erial. Estábamos de acuerdo, y pasó lo de Les Rambles. Costó volver a la normalidad; pero si ese atentado hubiera sido en la Sagrada Familia, el metro en Plaza Catalunya y El Corte Inglés al unísono, no hubieramos levantado cabeza.
Poner los huevos en una misma cesta (turismo en este caso, o ladrillo en el otro), nunca ha sido bueno.
Hoy se demuestra.
Salut
No estamos muertos pero si a punto de entrar em coma. No es ya por el PIB, es la sensación de descontrol de perdida de competitividad que se palpa en el ambiente.
ResponEliminaEstamos perdiendo altura y velocidad constantemente, aunque nadie quiera reconocerlo, y esta "mierda" ha puesto de relieve que en Cataluña se ha perdido diversidad económica y se está fiando casi todo al turismo.
ResponEliminaSolo es cuestión de tiempo que el gobierno de Madrid nos dé la independencia para jolgorio de algunos. Eso será el día en que Cataluña sea deficitaria para el estado español.
No bromeo.
La has acertado de pleno, Rodericus, de pleno.
Eliminano vas desencaminat, Rodericus, como diria Aznar: estamos trabajajndo en ello, o millor dit, teletrabajando en ello.
ResponElimina