"És més fàcil imaginar la fi del món que la fi del capitalisme". Aquesta premissa, malgrat ser a priori una bogeria, no deixa de ressonar entre economistes, polítics, estudiosos i experts de diversos camps. També és el ressò que deixen rere seu la multitud de pel·lícules apocalíptiques en què només els més rics poden comprar una plaça per a la salvació davant d'una sempre imminent catàstrofe natural o nuclear, una pandèmia, una guerra mundial sense fi liderada per dirigents viscerals o qualsevol altre tipus de col·lapse esdevenidor. Només els multimilionaris poden comprar la seva salvació, i sembla que molts d'ells ho estan fent. I, pel que sembla, la salvació després de l'Apocalipsi està a Nova Zelanda. 
Les persones més rellevants de Silicon Valley es preparen per a 'alguna cosa'. Són els survivalistas als EUA (anomenats preppers) més famosos i adinerats. Tal com narra el cofundador de Linkedin Reid Hoffman en un article al The New Yorker, "la meitat de les elits adinerades del país es prepara per al pitjor". Alguns exemples: uns, com Steve Huffman i Yishan Wong, CEO de Reddit, es van operar de miopia per "no dependre de les lents de contacte si el món s'acaba o es fica en problemes"; altres, per exemple, tenen motos preparades i atresoren menjar i armes per estar preparats. Cada vegada són més, però, els que escullen Nova Zelanda com a refugi possible. Emprenedors i inversors com Sam Altman, el mateix Reid Hoffman o, principalment, el CEO de PayPal Peter Thiel, han triat el punt més aïllat del planeta com a refugi davant un col·lapse definitiu.
Una investigació duta a terme per un periodista de The Guardian va analitzar aquest manifest, citat per Thiel com "el llibre que més li ha influenciat". Aquest llibre situa Nova Zelanda com el millor "refugi en cas de cataclisme" i presenta una ombrívola perspectiva d'un futur posdemocrátic.

Els principis de 'L'individu sobirà'

Com auguri nostradamic, L'Individu Sobirà va fer prediccions sobre la irrupció de l'economia en línia i les monedes digital una dècada abans de l'arribada del Bitcoin. El periodista Mark O'Conell analitza les 400 pàgines del manifest, que es basa en quatre punts:

1.- Els estats-nació democràtics operen bàsicament com un càrtel criminal, obligant a ciutadans honestos a lliurar grans porcions de la seva riquesa per pagar per coses com carreteres, hospitals i escoles.

2.- El sorgiment d'internet i l'adveniment de les moneda digital faran impossible que els governs intervinguin en transaccions privades i graven els ingressos, alliberant així als individus de l'estafa de la protecció política de la democràcia.

3.- D'aquesta manera, l'estat es tornarà obsolet com a entitat política.

4.- D'aquesta naufragi sorgirà una nova dispensació global, en la qual una "elit cognitiva" s'elevarà al poder i la influència, com una classe d'individus sobirans "al comandament de recursos molt més grans" que ja no estaran subjectes al poder de la nació. Aquesta elit ha d'establir i redissenyarà la idea de govern perquè s'adapti als seus fins.

Sigui per una pandèmia d'un virus sintètic, per una catàstrofe climàtica, per una intel·ligència artificial descontrolada o per una guerra de recursos entre estats armats amb ogives nuclears, aquest text prepara els més poderosos per al col·lapse i el sorgiment d'un nou món. "Les democràcies liberals desapareixeran i seran reemplaçades per confederacions laxes de ciutats-estats corporatives", narra el manifest. La civilització occidental en la seva forma actual, insisteixen, "acabarà aquest mil·lenni".
Pla de fugida destí Nova Zelanda

Per això, Thiel i molts més van decidir comprar totes les tesis del manifest i buscar refugi a Nova Zelanda. El CEO de PayPal va obtenir la nacionalitat neozelandesa malgrat haver residit al país només 12 dies i va comprar una extensió equivalent al baix Manhattan. A més, tal com narra l'article de The New Yorker, hi ha moltes sospites que busca fortificar el terreny per poder retirar-se allà amb garanties davant la possibilitat d'un col·lapse absolut. D'altres, com Sam Altman, s'uneixen al seu pla, i davant el menor indici d'adveniment apocalíptic, ja tenen una plaça reservada en el jet de Thiel.
Aquesta idea d'un refugi per la fi del món no es nova, prous n'hi ha a diferents llocs del Planeta. El que de sempre m'he preguntat, és, si se'n va tot el món en orris, no sé fins a quin punt val la pena seguit vivint, encara que sigui en un refugi de luxe. 
Amb el que ja comptava Thiel, és amb la possibilitat d'una pandèmia d'abast mundial, ja la té, em pregunto si és ja al seu refugi a Nova Zelanda.