Abans, antes o abantes, quan teniem aquelles teles antigues que vèiem en blanc i negre, unes teles que anàven amb làmpares i nomès una sola cadena, la 1, solien fallar sovint, i sortis el lletreret de 'Rogamos disculpen la interrupción de nuestro programa", o no, ens aixecàvem i li donàvem uns copets a dalt de la pantalla. Si la cosa no funcionava, convençuts deiem: és d'ells.

Ara s'ha donat un cas a la inversa, el problema no és d'ells sinó d'un aparell antic de Televisió, en una espècie de dia de la marmota. Un llogaret a Gal·les (Regne Unit) havia tingut problemes amb la seva connexió de banda ampla cada dia, a la mateixa hora i durant 18 mesos. Tot i que els habitants de Aberhosan es van queixar i van informar de la lentitud del seu Internet, per Openreach, companyia prestante de el servei, la situació era tot un misteri. No obstant això, un equip d'enginyers "convertits en detectius" van identificar al culpable, assegura l'empresa en un comunicat.

En repetides visites a la regió, els experts van comprovar que la xarxa funcionava correctament i fins i tot van reemplaçar grans seccions del cablejat a l'àrea, però les deficiències en la velocitat i connectivitat continuaven succeint diàriament a les 7:00 del matí. Michael Jones, enginyer de Openreach, estava decidit a trobar la causa de el defecte i va decidir sol·licitar l'ajuda de col·legues més experimentats. "Com a últim recurs, vam decidir portar un equip d'enginyers de l'Oficina d'Enginyers en Cap que tenien la seva base en altres parts del Regne Unit per investigar", assegura Jones.

Després d'haver esgotat totes les altres vies, Jones i els seus col·laboradors van decidir comprovar la seva teoria que el problema podria estar sent causat per un fenomen que descriuen com SHINE (Soroll d'Impuls Únic d'Alt Nivell), en el qual un aparell elèctric emet una interferència que afecta la connectivitat de banda ampla. Recorrent a peu d'un costat a l'altre la localitat a les 6:00 del matí i usant un equip de mesurament electrònica, conegut com analitzador d'espectre, van aconseguir confirmar les seves sospites i descobrir l'arrel de l'assumpte: un televisor de segona mà.

"La font del 'soroll elèctric' va ser rastrejada fins a una propietat al poble. Va resultar que, a les set del matí, els ocupants encenien la seva vella televisió, que al seu torn anul·lava la banda ampla de tot el poble", explica Jones.

Els amos de l'aparell van prometre no tornar a engegar-la i des de llavors no s'han reportat més inconvenients. Des Openreach afirmen que aquesta situació és més comú del que es creu i pot ser provocada per "qualsevol cosa que tingui components elèctrics", des llums exteriors fins microones i circuits tancats de televisió. Per tant, aconsellen assegurar-se que tots els dispositius elèctrics "estiguin degudament certificats".

El que no queda clar d'aquesta noticia és si aquesta persona nomès engegava la seva televisió a les 7 del matí, o la caiguda de la xarxa amb la seva lentitud durava mentre tenia el seu vell televisor en marxa.  Sigui com sigui, la culpa era d'ells, però d'ells no, d'ell, no dels de la televisió, sinó de la televisió d'ell, d'aquest home que diu que se sent molt malament pels problemes que ha causat als seus veïns i mai més tornarà a engegar el seu vell televisor. Clar que ben mirat la culpa en el fons, no és ni d'ell ni d'ells, sinó del vell televisor.