{ads}

# BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ACTUALITAT - INFORMACIÓ - OPINIÓ - POLÍTICA - COLLONADES - NOTICIES CURIOSES - CONTEXTO - SUE...

EL GRAN REINICI ÉS ARA


Les quarantenes imposades pel COVID-19 poden estar disminuint gradualment, però l'ansietat sobre les projeccions socials i econòmiques del món s'estan intensificant. I hi ha bones raons per preocupar-se: ha començat una forta recessió i podríem estar enfrontant la pitjor depressió econòmica des de 1930. Però, tot i que aquest resultat és probable, no és inevitable.


Per aconseguir un millor resultat, el món ha d'actuar conjunta i ràpidament per renovar tots els aspectes de les nostres societats i economies, des de l'educació fins als contractes socials i les condicions laborals. Tots els països, des dels Estats Units fins a la Xina, han de participar, i tota la indústria, des de la de el petroli i el gas fins a la de la tecnologia, han de transformar-se. En resum, necessitem un "Great Reset", o "Gran Reinici" del capitalisme.

Hi ha moltes raons per buscar aquest "Gran Reinici", però la més urgent es diu "COVID-19". Després d'haver provocat ja centenars de milers de morts, la pandèmia representa una de les pitjors crisis de salut pública de la història recent. I, atès que els contagis i morts segueixen en moltes parts de món, està lluny d'acabar.
Això tindrà greus conseqüències a llarg termini per al creixement econòmic, el deute públic, l'ocupació i el benestar humà. Segons Financial Times, el deute públic mundial ja ha arribat al seu nivell històric més alt en temps de pau. A més, la desocupació s'està disparant en molts països: als EUA, per exemple, un de cada quatre treballadors ha presentat una sol·licitud de cessantia des de mitjans de març, amb noves sol·licituds setmanals molt per sobre dels màxims històrics. El Fons Monetari Internacional espera que l'economia mundial es contregui un 3% aquest any, una rebaixa de 6,3 punts percentuals en només quatre mesos.
Tot això agreujarà les crisis climàtiques i socials que ja estaven en marxa. Alguns països ja han utilitzat la crisi de l'COVID-19 com a excusa per debilitar les proteccions al medi ambient. I la frustració per demandes socials, així com l'augment de la desigualtat (la riquesa combinada dels multimilionaris ha augmentat durant la crisi) s'estan intensificant.
Si no s'aborden aquestes crisis, al costat de l'una de l'COVID-19, s'aprofundiran i faran del món un lloc encara menys sostenible, menys equitatiu i més fràgil. Les mesures de pegat i les correccions ad hoc no seran suficients per prevenir aquest escenari. Hem de construir bases completament noves per als nostres sistemes econòmics i socials. El nivell de cooperació i ambició que això implica no té precedents. Però no és un somni impossible. De fet, un costat positiu de la pandèmia és que ha demostrat la rapidesa amb què podem fer canvis radicals en el nostre estil de vida. Gairebé instantàniament, la crisi va obligar a les empreses i les persones a abandonar pràctiques que durant molt de temps es consideraven essencials, des de viatges aeris freqüents fins a treballar en una oficina.
Així mateix, la població ha mostrat de manera aclaparadora una disposició a fer sacrificis pel bé de la salut del proïsme i de poblacions vulnerables, com els més ancians. Moltes empreses han fet un pas a el front donant suport als seus treballadors, clients i comunitats locals, en un canvi notable cap al tipus de capitalisme a què estàvem acostumats. Hi ha una clara voluntat de construir una societat millor. I hem de fer servir això per assegurar el Gran Reinici que tant necessitem. Això requerirà governs més forts i eficaços i exigirà la participació de el sector privat en cada part del procés.

L'agenda del Gran Reinici tindria tres components principals.
 
El primer conduiria a el mercat cap a resultats més justos. Amb aquesta finalitat, els governs han de millorar la coordinació (per exemple, en les polítiques tributària, regulatòria i fiscal), millorar els acords comercials i crear les condicions per a una "economia estable de les parts interessades". En un moment de disminució de les bases impositives i augment del deute públic, els governs tenen un poderós incentiu per dur a terme tal acció. A més, els governs han d'implementar reformes molt esperades que promoguin resultats més equitatius. Segons el lloc o el país, aquests poden incloure canvis en els impostos sobre el patrimoni, la retirada dels subsidis als combustibles fòssils i noves regles que regeixen la propietat intel·lectual, el comerç i la competència.

El segon component d'una agenda de "Gran Reinici" garantiria que les inversions avancin en objectius compartits, com la igualtat i la sostenibilitat. Aquí, els programes de despesa a gran escala que estan implementant molts governs representen una enorme oportunitat de progrés. La Comissió Europea, per exemple, ha revelat plans per a un fons de recuperació de 750.000 milions d'euros (826.000 milions de dòlars). Estats Units, la Xina i el Japó també tenen ambiciosos plans d'estímul econòmic. En lloc d'utilitzar aquests fons, així com les inversions d'entitats privades i fons de pensions, per omplir les esquerdes de el sistema antic, hauríem utilitzar-los per crear un de nou que sigui més resistent, equitatiu i sostenible a llarg termini. Això significa, per exemple, la construcció d'infraestructura urbana "verda" i la creació d'incentius perquè les indústries millorin el seu historial en mètriques ambientals, socials i de govern.

La tercera i última prioritat d'una agenda de "Gran Reinici" és aprofitar les innovacions de la "Quarta Revolució Industrial" per donar suport al bé públic, especialment a l'abordar els desafiaments socials i de salut. Durant la crisi del  COVID-19, empreses, universitats i altres s'han unit per desenvolupar diagnòstics, teràpies i possibles vacunes, establir centres de proves, crear mecanismes per rastrejar infeccions, i lliurar medicina de manera remota o a distància. Imaginin el que podria ser possible si es fessin esforços concertats similars en tots els sectors.

La crisi del COVID-19 està afectant totes les facetes de la vida de les persones en tots els racons de món. Però la tragèdia no ha de ser el seu únic llegat. Per contra, la pandèmia representa una rara però estreta finestra d'oportunitat per reflexionar, reimaginar i reajustar el nostre món per crear un futur més saludable, més equitatiu i més pròsper.

* Klaus Schwab es fundador y presidente ejecutivo del Foro Económico Mundial, 
también conocido como Foro Davos. - “El momento del ‘Gran Reinicio’ es ahora”, 
en Webforum.org, 3 de junio de 2020 - descontexto.blogspot.com

Francament, em sembla un discurs molt utòpic el del Sr. Schwab, no perquè tot el que digui no sigui el que ha de ser i s'hauria de fer, però crec que ell és el primer que sap que res del que en l'article preveu, els Estats ho duran a terme. Artur Mas o Zizeq també demanaven reiniciar el capitalisme cadascú a la seva manera i sense cap èxit.
 


Publica un comentari a l'entrada

6 Comentaris

  1. "Gran Reinicio", esto se asemeja a una Nueva Era. me da miedo esta afirmación tan optimista. Al igual ya me ha contabilizado como oveja.
    salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. El discurs és pura teoria del que s'hauria de fer i no es farà.

      Elimina
    2. Muy pedagógico, pero aquí lo inmediato es ver cómo se distribuyen los 140.000 millones que nos ofrece Bruselas, y el peligro que los ERTE se conviertan en ERE o en Concursos de Acreedores.

      Elimina
    3. No parece que se pongan de acuerdo PSOE y PP para distribuir los 140 mil millones, y si no se ponen de acuerdo y dan garantias a Bruselas, estos no van a aflojar la pasta.

      Elimina
  2. Coincido con el escepticismo, aunque es de elogiar que se recuerden cosas de estas, objetivos comunes, que aunque se esquiven siempre van dejando poso, no creas. El mundo se mueve por riqueza, mejor dicho, no por riqueza porque los países más ricos son los más pobres, sino por economía que es parecido, pero no lo mismo, intervienen factores tan "robustos" como la imagen, la confianza y esas cosas, luego algunas quiebran y nos asustamos.Y nadie quiere soltar la riqueza, el egoísmo va en nuestros genes, en los de todos.
    Un saludo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Por eso el discurso de este buen hombre es solo un dechado de buenas intenciones, que dudo se lleven a la pràctica, seria demasiado bonito que asi fuera.

      Elimina