La formiga boja, nom popular atribuït -per traducció directa de l'anglès crazy ant- a l'espècie Paratrechina longicornis podria estar expandint el seu territori a Espanya. Les notícies més recents sobre la presència a la península ibèrica d'aquesta singular espècie invasora, potencialment nociva per a l'agricultura i diverses espècies autòctones, arriben des d'Andalusia on han estat localitzats exemplars de formiga boja a Vélez-Màlaga.

Dades de l'espècie, per si us en trobeu alguna a casa vostra.

El cap és allargat i les mandíbules estretes, cadascuna de les quals té 5 dents. Els ulls són grans, el·líptics, molt convexos, col·locats a prop de la vora posterior del cap. Les antenes tenen 12 segments, sense funicle; el segment basal de l'antena o escapo és extraordinàriament llarg, superant l'àpex la vora posterior del cap, una de les seves característiques, com també ho són les seves potes, que són extraordinàriament llargues i primes.

La formiga boja és una espècie omnívora oportunista, depredadora i carronyaire, que consumeix insectes vius o morts, melassa (per això tenen cura de pugons i cotxinilles), llavors, fruits, etc., per aquest motiu també envaeixi els habitatges on dirigeix ​​els seus exploradores als llocs on hi ha restes de menjar. És una espècie molt adaptable, que viu tant en ambients secs com humits, però prefereix ambient càlid, el que explica que hagi prosperat a l'Axarquía. Els seus nius són difícils de localitzar, sovint situats en esquerdes de parets i murs, o simplement sota pedres, freqüentment allunyats d'on se'ls troba.

Com amb altres espècies invasores, la seva introducció devia ser accidental associada a el comerç i transport de mercaderies, i un cop assolit el port (a Espanya es va localitzar per primera vegada al port d'Almeria) mostra una extraordinària capacitat d'expansió, sent actualment cosmopolita al món, destaquen Ecologistes en Acció a la seva pàgina a Internet.

Com a espècie invasora provoca un impacte ecològic, al poder desplaçar a altres espècies de formiga natives, així com a altres invertebrats. També un impacte econòmic, com a plaga agrícola, ja que protegeix a insectes hemípters xucladors, cotxinilles, pugons, ajudant a la seva expansió, etc. I també un impacte social perquè envaeix les llars i causa danys. La mesura de control per reduir en qüestió de dies les poblacions de la formiga boja en un camp i en un moment donat s'aconsegueix amb l'ocupació d'esquers tòxics específics. - lavanguardia.com

El que ens faltava, després de les vaques boges, les gallines turulecas, el Procés, el coronavirus, ara ens arriba la formiga boja. Tot i què, si es tracta d'una espècie, oportunista, depredadora i carronyaire, de comportament erràtic, potser ja és entre nosaltres, ves que no hagi envaït el Parlament i als nostres diputats i diputades.

 ¡Morirem tots i totes!