💭L'harmonització d'impostos no va contra Madrid, sinó contra el centralisme. Va contra la sobreactuació del Govern de la dreta a la Comunitat de Madrid, que no només es beneficia de la capitalitat de l'Estat sinó que l'aprofita per fer competència deslleial a la resta de territoris, amb la reducció o supressió en la pràctica de tributs cedits a les autonomies, afavorint així la tendència centrípeta de l'economia i fins i tot el frau fiscal a grans rendes i patrimonis de la resta de comunitats autònomes.

Que Madrid fa dúmping fiscal no és una queixa sectària de l'independentisme perquè la comparteixen autonomistes més o menys tebis i sobretot els que defensen un federalisme plural en què es contempli la diversitat dels territoris i la igualtat de drets dels ciutadans. És el cas de el president de la Generalitat Valenciana, el socialista Ximo Puig, que no només ha expressat aquesta crítica reiteradament sinó que l'ha basat en un informe de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE).

Perquè el dúmping no és una elucubració més o menys especulativa, sinó que s'ha constatat de diverses maneres. Segons l'IVIE, Madrid absorbeix recursos, funcionaris, població i xarxes d'influència gràcies a l'efecte capitalitat' i es permet deixar d'ingressar 4.100 milions a l'any per captar rendes i patrimonis amb la reducció del tram autonòmic de l'IRPF i la bonificació total d'impostos com els de successions o patrimoni.

Aquest Govern Sánchez/Iglesias/Calviño, ha adquirit el mal hàbit de plantejar els debats que pertoquen, però obrir-los de la pitjor manera possible. Amb l'assumpte de l'harmonització fiscal els ha tornat a passar, han creat tan malament el debat que el partit que va recomanar oficialment l'harmonització fiscal quan era al Govern i Mariano Rajoy el presidia, el Partit Popular, ha pogut presentar-se fàcilment com el gran guardià de les butxaques dels madrilenys, davant dels comunistes filoetarras i supremacistes. I és que tot això te difícil solució en la pràctica, i per tant només em queda fer una pregunta: ¿Haurien deixat a la Generalitat dur a terme la mateixa política de dumping fiscal que ha aplicat impunement la comunitat de Madrid?. La resposta és, NO!


amb informació de 'elperiodico' i 'el diario.es'