¿Cal difondre trucades privades sense relació amb l'objectiu de la investigació?. Aquesta pregunta se la fa Glòria Serra arran de la difusió de converses privades per part de la Guàrdia Civil de l'Operació Voloh. Planteja un dilema ètic molt interessant, tan interessant com inútil, precisament la difusió de converses privades és el que persegueix la Guàrdia Civil, que es difonguin busca perjudicar els independentistes en l'ombra del Procés. Quan parlem de policia patriòtica i clavegueres de l'estat no cal buscar ètica ni res que se li assembli.
Cal difondre les trucades? ¿Han de comentar i denunciar-se sent trucades privades sense relació amb l'objectiu de la investigació? Cap de nosaltres resistiria l'escrutini públic de les nostres converses més privades, en les que ens desfoguem amb amics i familiars deixant anar pestes que mai diríem en públic o davant estranys. Però una cosa és malparlar de la parella, el cap o un amic i una altra, explicar en veu alta un comportament immoral o il·legal que a sobre afecta diners públics o el funcionament democràtic de les institucions.
En la prehistòria, 1989, la policia, investigant un cas de narcotràfic que afectava el germà d'un regidor de PP de València, Salvador Palop, va destapar accidentalment la possible finançament il·legal de el partit. Diversos populars van ser processats, com el president de l'PP a València i el tresorer, Rosendo Naseiro. Quan el cas va arribar a el Tribunal Suprem, a l'ésser aforats molts acusats, va ser arxivat perquè les escoltes telefòniques només havien estat autoritzades per investigar el narcotràfic i no el finançament il·legal. Les cintes de les converses van ser destruïdes.
Fa 30 anys, a més de la parcialitat o no del Suprem, ja va sorgir el debat de si les converses privades entre persones investigades per qualsevol sospita poden o no ser difoses i convertir-se en motiu d'una nova causa judicial. Potser la resposta més intuïtiva és que depèn de si ens toca o no de prop ideològicament. S'està veient aquests dies. Mitjans de comunicació i partits que en alguns casos parlen de linxament i d'invasió de la intimitat posen ara l'altaveu a les cintes de l'operació Voloh. Recordem que en aquest cas, que aspirava a demostrar el desviament de fons públics per finançar l'estada de Carles Puigdemont a Bèlgica, el mateix jutge instructor precisa que la Guàrdia Civil no ha aconseguit acreditar els delictes i ho fia tot als registres i als interrogatoris. Però això ja no té importància, el focus informatiu s'ha instal·lat a escoltar com els investigats, sobretot Xavier Vendrell i David Madí, parlen sense embuts d'enemics polítics, del control de TV3 o dels seus negocis amb l'administració pública utilitzant influències, pressions o amenaces entre més sucosos detalls. Que hi hagi intencionalitat reprovable en els enregistraments i en la difusió no pot amagar la pudor de corrupció i porqueria que desprenen molts telèfons patriótics.
Qué manipulados los titulares de la operación Volkhov, qué malintencionado el nombre elegido y qué pequeñita ahora la noticia de la puesta en libertad de TODOS los detenidos sin solicitud de medidas cautelares por parte de la Fiscalía contra los mismos.
ResponEliminaEl objetivo ya se ha conseguido, filtrar ilegalmente unas conversaciones que comprometen y desnudan a los del procés, mostrando sus miserias.
EliminaNos guste o no (a mí no), ¿quién manda aquí, y por qué y cómo? Pues eso.
ResponElimina(Por cierto... ¿dómde estará realmente el emérito?)
hay un poder oficial que es el Estado y un poder Judicial a la sombra que manda más, con la connivencia de la Guardia Civil y la policia Patriótica. Y luego aún no se explican porque el Psoe quiere solucionar lo de la cúpula del Poder judicial.
ResponEliminaNo soy juez, ni abogado, pero mi opinión no es favorable a que se escuche lo privado. Lo privado se llama privado y no público.
ResponEliminaEscoltar es pot escoltar i gravar si es té una ordre judicial. El que no es correcte es difondre aquestes converses fora del context de la investigaciÓ.
ResponEliminaLa verdad es que hay que mirar esto de que las grabaciones salgan a la luz en todos los casos. Porque salen en todos los casos y eso no es normal. Algunos de los detenidos han sido puestos en libertad con cargos y veremos si son declarados inocentes o culpables de desviar fondos públicos, es decir mi dinero y el de resto de españoles, para sus ideológicos fines privados, es decir, robar. Y eso de manejar TV3 no me lo creo, una TV tan imparcial sometida a presiones, no me lo puedo llegar a creer. Por cierto, no se si alguien sabe si Carles sigue cobrando o no del dinero de todos a pesar de estar fugado de la Justicia, porque si es así, mandaría h....s que diría el otro.
ResponEliminaEn otro orden de cosas, siempre hay dinero para las TV públicas y no para otras cosas, no deja de ser curioso esto.
Un saludo.
A TV3 la quieren controlar todos los partidos políticos, como pasa con cualquier televisión publica. Puigdemont no se si sigue cobrando porquè es eurodiputado y no está fugado, ha respondido siempre a la justicia europea cuando esta le ha requerido, y digo justicia europea porque la española no es justicia es venganza, como se verá en un tiempo en Estrasburgo.
ResponEliminaEn cuanto aTV3 , les han recortado bastante el presupuesto, pero hacen buenos programas fuera del ámbito de lo política, y los informativos son no los mejores, quizás, pero si los mas serios de todos, lejos de sensacionalismos populistas de Tele5 o Antena3. Al menos no desinforman, si acaso se olvidan de mencionar algunas cuestionEs, esto es cierto, igual que TVE, Telemadrid o Canal Sur.
La Justicia es buena cuando nos sonríe y malvada cuando no nos satisface. Siempre ha sido así y siempre sera asi.
EliminaUn saludo.
No seria este el caso de la Justicia Española y del TC, demasiado corrompido y prevaricador para ser justo. El tiempo lo demostrarà.
ResponElimina