💭O estem per la censura discrecional o estem per la llibertat d'expressió - Juan Soto Ivars

- Mentre el raper Pablo Hasél s'atrinxerava a la Universitat de Lleida, es difonia el vídeo d'una manifestació neonazi a Madrid. A Hasél l'han tret a ròssec per portar-lo a la garjola condemnat per injúries a la corona i enaltiment d'un terrorisme que ja no existeix. Semblant destí li espera, si apliquen l'article 510 de el codi penal amb tant rigor com el 578, a una altra nostàlgica de monstres extints: la neonazi de Madrid. Vestida amb camisa blava que la minyona va brodar en vermell ahir, exclamava campanuda que el jueu és "el culpable" i "el nostre enemic". "Heus aquí a la veritable Feminazi!", va cridar algú.

No és el mateix dir lladres a reis, o fills de puta a polítics, o cagar-se en la policia que difamar els jueus o un altre grup ètnic que passi per allà. Tampoc és igual fer cançons o posar tuits de pronunciar arengues en aquelarres neonazis, però jo em pregunto si el motiu pel qual tanta gent defensa la llibertat d'Hasél i exigeix ​​que a la neonazi la empaperin, és aquest. ¿Ara no és un atenuant el radicalisme de joventut? I si l'atenuant no és aquest, sinó dir les teves bestialitats cantant, qui va defensar a el grup de rock neonazi Batalló de càstig, també empaperat "per cantar" coses com "Sieg Heil"?

El debat sobre la llibertat d'expressió ha de conduir-nos a carrerons sense sortida o l'estarem plantejant malament. A mi, per exemple, no m'han convidat a signar el manifest a favor de Hasél perquè tinc fama de fatxa per als qui els fan circular, però ho hagués signat i que consti en acta. No obstant això, em pregunto on s'amaguen aquests defensors d'una llibertat artística davant un altre atropellament recent: la condemna al col·lectiu Homo Velamine per la web satírica del "Tour de la manada". El Tribunal Suprem els ha imposat una multa desorbitada i pena de presó, i no he vist ningú esquinçar-se les vestidures. Jo tampoc hauria signat el manifest a favor de Hasél, ni entenc els aldarulls d'ahir, Hasél és l'excusa i prou per una violència gratuita que explota massa sovint a Catalunya. O estem per la censura discrecional o estem per la llibertat d'expressió.

La finalitat de l'art en qualsevol de les seves branques, és incomodar, transgredir, i sense incomoditat, per cert, difícilment podrem parlar de llibertat d'expressió.