💭El 40è aniversari de l'intent de cop d'el 23-F es va commemorar aquest dimarts al Congrés en un acte breu, amb l'assistència de representants de tots els poders de l'Estat, però amb moltes absències. Entre aquestes absències es va notar la que qui va ser el major protagonista del 23-F, el rei Joan Carles, que va abandonar Espanya fa set mesos per instal·lar-se a Abu Dhabi. En el seu discurs, el rei Felip VI va recordar el paper exercit fa 40 anys pel seu pare, de qui va dir que «va assumir com a cap de l'Estat la seva responsabilitat i el seu compromís amb la Constitució» i que «la seva fermesa i autoritat van ser determinants per al triomf de la democràcia ». Felip VI va aprofitar per assenyalar que el seu compromís amb la Constitució és «més ferma i forta que mai» i per reafirmar a la Corona com una institució que integri i cohesioni.
Mentre els partits que han gestionat el sistema polític que va tenir el seu origen en la Transició, PSOE i PP, no estiguin disposats a reformar la llei de secrets oficials de 1968 i permetre que es tingui accés a tota la documentació relativa a l'23F, celebrar actes com el que ha tingut lloc aquest dimarts passat resulta contraproduent. La monarquia espanyola té un problema de credibilitat. L'origen d'el problema està en l'executòria del rei Joan Carles durant el seu regnat. La credibilitat de la institució no ha estat assaltada des de fora, sinó que ha estat torpedinada des de dins. Ha estat la pròpia Casa Reial, amb Felipe VI a l'capdavant de la mateixa, la qual va emetre un comunicat el dia en què va entrar en vigor el primer decret d'estat d'alarma, en el qual va aixecar sospites sobre la conducta del seu pare. Ningú a Espanya ha posat en qüestió l'honorabilitat del senyor Joan Carles amb la intensitat amb què ho ha fet el seu fill. El comunicat de la Casa Reial sobre les operacions financeres del rei emèrit és l'equivalent de l'anunci de la posada en venda de Gènova 13 per part de Pablo Casado. És la confessió d'una trajectòria marcada per la corrupció.

En aquest context, no deixa de ser curiós que el Rei Felip VI parli per primera vegada del seu senyor pare, i parli bé d'ell i no ho hagi fet abans en que li tocava fer-ho. De totes maneres la cirereta a la notícia de la celebració de dimarts, la va posar el Gran Wyoming en el seu comentari: Aquella nit del 23-F, tots estaven contents i agraïts per la gestió del rei Joan Carles I, fins i tot la Reina Sofia, que almenys sabia per una nit en quin llit havia dormit el seu marit. I tots tan contents, només faltava Ortega Cano cantant allò de: Estamos tan a gustito.