💭Joe Ligon s'enfronta al repte de reinserir-se en la societat després d'haver passat la major part de la seva vida tancat i sense haver encarat situacions quotidianes com tenir una feina, pagar la renda d'un apartament o les factures de la llum. Ja fora de la presó. Després de gairebé set dècades el nord-americà Joe Ligon, de 83 anys, busca refer la seva vida després d'haver estat posat en llibertat i haver-se convertit en la persona que ha passat més temps entre reixes als Estats Units després d'haver estat detingut quan era menor d'edat. Ligon va ingressar a la presó el febrer de 1953 amb 15 anys en compliment d'una sentència a cadena perpètua després de declarar-se culpable de diversos càrrecs relacionats amb un robatori i apunyalament de diverses persones a Filadèlfia al costat d'altres quatre adolescents. Durant aquest succés, a l'almenys dues persones van morir i sis van resultar ferides.

"Em vaig veure embolicat, no intencionadament, en termes d'estar al carrer", va dir Ligon a la cadena de televisió CNN, després de ser excarcerat la setmana passada.

El llavors adolescent, que va reconèixer haver apunyalat a almenys una persona, va ser trobat culpable de dos càrrecs d'assassinat en primer grau, encara que el seu advocat, Bradley Bridge, va sostenir en declaracions a aquest canal que el seu defensat manté que mai va matar ningú. El diari The Washington Post recordava aquest divendres que Ligon ha romàs un total de 68 anys a la presó, en què ha passat per sis institucions penitenciàries. Durant la seva opinió, que només va durar un dia en 1953, Ligon i els altres acusats van ser descrits com gent de "color" i ell va ser empresonat en un centre penitenciari denominat "Institució de Pennsilvània per Delinqüents defectuosos", on ingressaven als reus que eren classificats com a persones "mentalment defectuoses amb tendències criminals".

En aquest temps el món ha canviat molt: Ligon va entrar a la presó amb el republicà Dwight Eisenhower a la Casa Blanca (1953-1961), a la meitat de la Guerra Freda, i ha sortit al carrer amb el demòcrata Joe Biden com a president, en mitjà d'una pandèmia global. Ja fora de la presó, Ligon s'enfronta a el repte de reinserir-se en la societat, després d'haver passat la major part de la seva vida tancat, i sense haver encarat situacions quotidianes com tenir una feina, pagar la renda d'un apartament o les factures de la llum. No obstant això, no està sol, ja que segueix rebent ajuda del seu advocat i de l'organització Youth Sentencing Reentry Project, amb base a Filadèlfia i que ajuda a persones en la seva situació. El primer ha estat trobar-un allotjament a través d'un programa que li ha buscat una família per viure, en el seu procés de reinserció.

Em planteja algunes preguntes aquesta notícia, la primera és com una persona pot sobreviure 68 anys tancat en una presó?; la segona pregunta és molt senzilla: ¿Si Joe Ligon hagués estat blanc, hauria estat 68 anys tancat en una presó? i la tercera; una persona després de tants anys reclós, podrà adaptar-se a la vida quotidiana, a la rutina del dia a dia?. Només Joe ho sap.