Mentre França continua pràcticament tancada, i Itàlia torna al confinament sever dels primers dies, sense sortir de casa a la major part de país i, com a mínim, fins després de Pasqua, aquí ja ens podem moure per Catalunya sense solta ni volta amb unes indicacions més que confuses del Govern, que, en resum, ens vénen a dir: vosté es pot moure, però no ho faci; pot anar més enllà, però ho haurà de justificar i també certificar que viatja amb qui viu, sense tenir en compte una àmplia casuística dels que no viuen a casa, sinó als llimbs de la no legalitat, que és la majoria. Resumint, la gent fa el que li surt d'allà i va on li dóna la gana, que l'hi ho preguntin sinó als de la Val d'Aran. En quina casella de autoresponsabilitat esmenta que surts de la comarca per anar a veure el mar? Pensa Fonolleras en una de les reflexions del llibre que aquest dimecres citava de Salvador Macip: "Per molt bé que ho faci un país, si el del costat no ho fa acabarà pagant la incompetència dels seus veïns". Per cert, que Macip s'ha vacunat ja a Anglaterra i amb la vacuna d'AstraZeneca, la vacuna que volien carregar-se els polítics, no els experts i que avala l'Agència Europea del medicament, ¿potser perquè és molt barata? ¿Potser perquè és britànica?. Caldria recordar que la vacuna d'Astrazeneca és la vacuna desenvolupada a Oxford i que per qüestions de logística fabrica Astrazeneca, i es comercialitza a preu de cost per un acord amb el Govern Britànic.

I ara ve el pitjor. En veritat hem de creure que els milers de turistes alemanys que aterraran a Mallorca per Setmana Santa, seguiran les indicacions restrictives, com ara que a casa no podrà entrar ningú que no visqui en ella. Ja sé que serà un mannà caigut de cel per als hotelers, però serà un drama per el país amb un increment una vegada més de víctimes i infectats. I tot per salvar la setmana santa, que ni és setmana ni és santa. Als nostres Governants els falta valentia per confinar-nos comarcalment novament que és el que haurien de fer, i l'hostaleria i restauració hauran de reinventar-se o desaparèixer, la pandèmia ha portat canvis estructurals en el nostre comportament social i com en tot canvi hi ha negocis que desapareixen i altres que neixen, això és molt vell.

Si tenim en compte que això va per llarg i que si no vacunem a tothom, el tercer món inclòs, no aconseguirem solucionar-ho, és més, correm el perill que malalties ja superades aquí, tornin per aquesta manca d'atenció als més necessitats. Seria bo que entenguessin el Govern i els ciutadans que això va de debò i no estan els temps per cervesetes en bars ni terrasses, ni actes per l'estil, si no pot ser no pot ser, a més aquesta costum tan mediterrània que mai he compartit, és això, mediterrània, i si volem sortir de la pandèmia caldrà començar a eradicarla de moment -. Molts ciutadans d'altres països han sobreviscut a la manca de cervesetes i platgeta, és qüestió d'acostumar-s'hi, alguns ja ho practiquem fa temps i no és la fi del món ni cap motiu d'angoixa o estrès.

No sé en aquest desastre qui és més culpable, si la societat amb la seva inconsciència o els seus governants amb la seva incompetència, o potser ho siguin tots dos. Apanyats estem, - i som molts -, els que portem un any seguint a peu de la lletra totes les recomanacions del Govern, mentre observem impotents el naufragi de la nostra societat.