El líder de la ultradretana Lliga, l'exministre italià de l'Interior Matteo Salvini, serà jutjat a Itàlia per un suposat delicte de segrest de persones en el cas Open Arms, per deixar bloquejats al mar durant més de 20 dies a uns 150 migrants rescatats per aquesta organització a l'agost de 2019. Així ho ha decidit avui un jutge de Tribunal de Palerm, després que la Fiscalia demanés processar i la defensa Salvini al·legués que la decisió va ser presa per tot el Govern i no només per l'extitular d'Interior. El judici se celebrarà a partir del 15 de setembre, segons han informat els mitjans locals.
L'odissea d'aquestes persones va concloure la nit del 20 d'agost de 2019, quan la Fiscalia va permetre el desembarcament a Lampedusa dels 83 immigrants que quedaven a bord, ja que molts havien estat evacuats abans i fins i tot s'havien tirat a l'aigua per arribar nedant a la costa. "Em jutgen per això, per haver defensat al meu país? Vaig amb el cap ben alt, també en el vostre nom. Primer Itàlia. Sempre", ha escrit Salvini en un missatge a les xarxes socials.
Populista fins l'ùltim moment, el judici a Salvini és un exemple de com s'ha de combatre aquest populisme barroer i mesquí, i ja es veurà el resultat final del judici, però el fet en si és ja important. Clar que Salvini més que populista, és clarament un feixista.
El populisme és una de les acusacions més habituals als partits extrems, siguin d'esquerra o dreta. Tot i que és àmpliament utilitzat, no hi ha un consens sobre el que realment significa el terme. Mentre alguns acadèmics, especialment els economistes, l'associen amb polítiques macroeconòmiques que generen inflació i dèficit fiscal, altres el fan servir per referir-se a polítics que busquen generar un ampli suport de les masses per arribar a el poder, dient a la gent excactament alló que espera escoltar. Havent estat utilitzat com a sinònim de lideratge polític personalitzat, com a evidència de partits polítics febles no institucionalitzats, com a prova de la manca de consolidació democràtica o com a demostració de la precària institucionalitat política que existeix a la regió, el terme populisme gaudeix de tanta popularitat en part perquè ha estat fàcilment adaptat per definir diferents realitats, en ocasions fins i tot algunes contraposades.
L'única forma de combatre'l, és amb Partits polítics seriosos, perquè els populistes han diagnosticat correctament els problemes; saben que l'electorat percep més desigualtat, més inseguretat, injustícia social. Encerten en el diagnòstic, però erren amb les solucions: xenofòbia, antiimmigració, proteccionisme, nacionalisme, cap de les quals ha de resoldre els problemes. Llevat que els grans partits s'espavilin i afrontin aquests problemes d'una forma més radical i efectiva, els populismes seguiran avançant. La millor manera d'aturar-los, no és a través d'un cordó sanitari sinó rebatent els seus arguments fal·laços, les seves falsedats una per una, amb dades i donant exemple d'honestedat i eficiència en la gestió política. Només la debilitat i la mediocritat de la vella política permet l'auge d'aquests partits ultradretans que han fet del populisme la seva bandera, i no cal riure'ls les gràcies com fa Joaquin Luna amb la candidata Ayuso, perquè el resultat de la política d'aquesta gent no té cap gràcia.
xenofòbia, antiimmigració, proteccionisme, nacionalisme...
ResponEliminaEl otro día hablé en favor de Dinamarca en lo referente a la educación primaria, pero hoy, después de leer un PDF que te inserto, y que deseo, si es posible, que lo leas, también observo que su proteccionismo y sus puertas cerradas hacia la inmigración no hacen de este un país solidario.
https://www.mites.gob.es/ficheros/ministerio/mundo/revista_ais/197/109.pdf
España es un país de acogida, y aquí tengo que hablar trasversalmente. Se acoge en Cádiz, en Tenerife y en Barcelona; en Madrid y en La Coruña. Se acoge, así de simple.
Y cuando decimos se acoge, decimos que además se les da la sanidad gratuita, pues lo primero que se hace si viene alguien muy grave es llevarlo a las Ucis, sin más, no hay color, ni religión , ni status.
No quiero que entre VOX. No quiero al Pp de sanidad privada, y reconozco que en ciertas cosas soy conservador, pero una cosa es ser conservador y otra muy distinta es ser de "derechas". Soy simplemente un liberal que cree que hay que pagar el IVA, pues con él la Sanidad, la Educación, las Pensiones y las prestaciones.
Las puertas las debemos tener abiertas. Conocí a muchos catalanes en el Casal Catalán de BsAs, (estuve allí algún tiempo por cuestiones laborales), muchos que marcharon a causa de la guerra incivil, a causa y en busca de fortuna, por cambiar de aires...y allí se les recibió en la década de los 40 y 50, y también conocí infinidad de gallegos, vascos, madrileños...
Las puertas abiertas, como el campo. Todos tienen derechos y todos somos y formamos parte de la misma familia, la humana.
Salut
Potser no s'ha parlat prou de com a l'Argentina, Xile, o Mexic varen acollir a tants inmigrants catalans fugint de la guerra civil.
EliminaGràcies per l'enllaç.
Se pasó tres pueblos,ya dijimos por aquí que tarde o temprano sería juzgado,por no aplicar el derecho de socorro,en el mar.Ahora lo hacen por secuestro,no se si progresará,pero al menos será juzgado.
ResponEliminaAunque el juicio igual acaba en nada, es un paso y sienta precedente para que individuos como este dejen de actuar con total impunidad.
EliminaEn mi opinión, no hay una política común europea en este aspecto, para mi ese es el error. La política exige una legislación a la que atenerse y si esa no es buena o no nos lo parece, pues se cambia, para eso vivimos en una democracia.
ResponEliminaLo cierto es que en este tema, nadie dice lo que piensa, y nadie se atreve a exponer un programa claro y andamos haciendo el gilipollas, unos por un buenismo bastante estúpido y los otros por unas doctrinas repugnantes. Mientras se van generando grupos cerrados de inmigrantes que en un futuro nos traeran bastantes problemas.
Los unos con su "chorradita" de que unas personas pueden saltarse la valla agredir a los agentes y meraseles en la cara y no pasa nada, los otros con que hay que quitar toda la inmigración y dejar que la gente se muera en el mar estamos generando confusión y más problemas. Esa indecisión fruto de la cobardía política es el caldo de cultivo de las mafias que se enriquecen a costa de estas personas, porque son personas, no nos olvidemos, para lo bueno y para lo otro. Hay que tener una política común para toda Europa, debemos facilitar la "digestión" de la inmigración, más que crear ayunos o atracones que no conducen a nada. En mi opinión, por lo menos.
Un saludo
En Europa cada uno va por su cuenta. La Comunidad Europea no es más que un grupo de burócratas sedentarios a los que les importa un rábano los migrantes y todo en general. Sólo Alemania lo ha entendido y se ha aplicado, quizás porqué necesitan de estos migrantes.
ResponEliminaSaludos