19 d’abril de 2021

INTRANSIGÈNCIA

 


Volia escriure sobre la polèmica de Javier Cercas nascuda i elevada a Twitter i augmentada també per l'autor fora de la xarxa, però Sergi Pàmies va escriure abans d'ahir a La Vanguardia un article, Intransigència, que subscric en part, no en la seva absoluta totalitat. Hi ja qui hi veu altres motius en l'enrenou que s'ha organitzat a ran de la seva intervenció al FAQS. Uns i altres aporten les seves raons, el debat esta servit i com sempre n'hi ha a favor i en contra de l'escriptor, a qui el que és cert que aprofitant que l'Onyar pasa per Girona, s'ha beneficiat de cara a la publicitat de la seva última novel·la 'Independència'.  En el meu cas, diguessim que estaria més a la vora de la opinió de Pàmies que de Rahola, però hi ha clarobscurs tambè en l'obra de Cercas i la seva actitud amb el blanquejament del feixisme, i no ho dic només per Soldados de Salamina. Però és opinió, és llibertat d'expressió, i el linxament que ha patit Cercas a Twitter a ran de la seva intervenció al FAQS, és més que intransigència, i FAQS ja és reincident. Es preguntava algú l'altre dia si TV3 era l'equivalent a la FOX. Si non e vero e ben trobato, no va del tot desecaminat.

"Fa una setmana Javier Cercas va passar per Preguntes freqüents (TV3) i, amb una simultaneïtat quàntica, el costat fosc de Twitter (també n’hi ha de lluminosos) va convertir la promoció d’un llibre ( Independència ) i d’una obra de teatre dirigida per Àlex Rigola ( Anatomia d’un instant ) en un festival caníbal. El malentès va ser automàtic. Es va culpabilitzar TV3 d’haver fet el que, amb bon criteri, convé que faci: amplificar la diversitat d’inquietuds indígenes. El protocol d’alimentar les xarxes no és innocent. Les cadenes busquen aquestes corones de participació per reafirmar-se en xifres col·laterals que no tenen escrúpols a l’hora de sumar opinions legítimes de persones identificades amb anonimats predelictius o robots ensinistrats per algoritmes programats per ensumar la sang i la controvèrsia. 

A Preguntes freqüents s’hi han viscut moments més indignes, com quan Jordi Cañas va anar al programa i una persona del públic li va dir “fill de puta” i Laura Rosel, la presentadora, no va saber expulsar l’insultador del plató. Ara la pandèmia no permet la presència de públic i qui vulgui fer d’espontani insultador –per sort, una minoria– ha de practicar el teletreball. Cercas va excitar la musculatura dels amants del tuit fàcil i de la falòrnia manipuladora. A banda de professionals de tirar la pedra i amagar la mà, hi havia polítics i periodistes amb noms i cognoms, àvids de rebatre els arguments de l’escriptor amb mentides o comparacions que convertien Cercas en l’equivalent gironí de Radovan Karadzic. 

Aquesta compulsió rapinyaire propicia que sovint TV3 i Preguntes freqüents tinguin dificultats per convidar persones que no combreguen amb els rituals d’adhesió. No volen ser reduïts a carnassa digital o a pretext per maquillar el dret d’admissió, asimètric, de la cadena. Cercas va fer molt bé d’acceptar l’encertada invitació del programa. Amb educació, va practicar la llibertat d’expressió a l’hora de respondre les preguntes de Cristina Puig. Per sort, l’entrevista també ha generat molts comentaris crítics amb els perills civils de la intransigència portada a l’extrem. Però això no interessa tant perquè no s’adapta a la indústria de l’estridència i la discòrdia. Una indústria que serveix igual per rendibilitzar un reality de banyes i rancúnies com per a un format d’actualitat o pretesament informatiu."SHARE THIS

10 comentaris:

 1. Supongo,que el programa está grabado,como lo están todos,por lo tanto da tiempo para borrar lo que se aparte de los criterios éticos establecidos por la cadena.Que se diga un taco,más o menos admitido por la realidad de la calle,es responsabilidad del emisor y de la dirección de TV3. Parece ser que con este criterio,en la cadena se persigue la muestra y exageración del "canalillo" en las señoras,algo que me molesta,que para evitarlo obligan a la chaqueta o a la rebeca. Destrozan la imagen y el diseño.
  Conclusión:el formato Gran Hermano,no sólo es de Tele cinco,porque vende.Para eso prefiero perder el tiempo en Netflix,que ahora me sobra.
  Soldados de Salaminas,ni fu ni fa,ver a un soldado bailar con su mauser no le veo la gracia,de él recuerdo de la mili, que jugábamos a dispararnos,sin balas(nunca estaban cargados,por precaución),pero bailar con él....

  ResponElimina
 2. No he visto nunca FAQS pero me parece que es en directo. En cuanto a Cercas, le debo gracias a Soldados de Salamina saber de Roberto Bolaño, y esto para mi ya lo redime de todo, o casi todo.

  ResponElimina
 3. No voy a ser objetivo, por lo tanto mi opinión no tiene validez.
  Sólo decir que cuando una mujer se acuesta con hombres por dinero se le llama "mujer pública", lo mismo que cuando una televisión, la que sea, se dirige con dinero de la administración, donde la dirección, la administración y los presentadores y los comentaristas son puestos a dedo por ideología y nombrados por sectarismo ideológico.

  salut

  ResponElimina
 4. Amén. Encara que aquest és el problema de totes les teles publiques, no només de TV3 (la seva, o la de la ceba)

  Salut

  ResponElimina
 5. Cercas com publicista és un crack, com escriptor el trobo mediocre i com ideòleg un desastre, perquè pots pensar com vulguis però no cal fer proselitisme de les teves idees

  ResponElimina
 6. Només he llegit d'ell Soldados de Salamina, está be, pero sense provocar escarafalls. Llegia a Independencia alguns que deien que era el millor escriptor viu en castellà, y home, tampoc cal exagerar. Hi ha alguna cosa que em grinyola del personatge, que no m'acaba de fer el pes.

  Salut

  ResponElimina
 7. No m'agrada el FACS, atien polemiques absurdes i juguen amb això.

  ResponElimina
 8. El de Salamina és un rotllo i la peli, també. Per cert, 'dona pública' i 'home públic', si això no és masclisme, he, he

  ResponElimina
 9. Pel meu gust Cercas es mediocre, també en llibres com la 'Anatomía de un instnte', quan va treure els de Salamina li van fr molt la gara-gara, encara no ho entenc, després no li han fet tant de cas i s'ha rebotat, tampoc ho entenc.

  ResponElimina
 10. No he vist mai el FAQS, no puc opinar. Quan a Cercas només he llegit soldados de Salamina, tampoc puc opinar, peró com li deia al Manuel, el personatge em grinyola.

  ResponElimina

BLOG DE FRANCESC PUIGCARBÓ