Les xifres estan manipulades, el missatge és fals, tan fals com el partit que el signa: "Un mena 4.700 euros a l'mes. La teva àvia 426 euros de pensió a el mes. VOX protegeix Madrid. Vota segur". El cartell va aparèixer en una estació de Madrid. A un costat, una dona gran amb el cap baix elegantment vestida, massa potser per una pensió de 426 euros. A l'altre, un jove de mirada fugissera i rostre mig amagat. La Fiscalia ha obert una investigació per determinar si el cartell constitueix un delicte d'odi. El ministre José Luis Ábalos ha trobat les paraules exactes per definir-lo: "Són menors, tant és d'on vinguin. Si en comptes de posar menes, posem jueus, ho entenem més? Perquè així va ser el feixisme . Sí, així va ser. I la propaganda nazi, una màquina de generar odi. I una cosa pitjor, perquè més majoritària que l'odi, ho va ser la indiferència dels ciutadans.

Vox ja està assegut a les nostres institucions, i ho està perquè hi ha molta gent que els ha votat, bona gent em diran, si, bona gent, la gent que votava als nazis eren també bona gent. Bona gent, gent de bona fe. Quan de mal ha fet la bona gent, la gent de bona fe, que posseeix una irrefrenable propensió a prendre partits extrems quan se li ofereix la menor oportunitat, quan se li diu alló que vol escoltar.

Per molt extrems que siguin els missatges de VOX, per molt inversemblants que ens semblin, cap pot quedar sense resposta. És la millor manera de combatre les seves mentides. I al contrari de quan es va asseure al Parlament a Herri Batasuna, que va ser un fet positiu a mig termini, aquí sembla que tot apunta al revés, que VOX es radicalitzará cada vegada més. Per això cal combatre totes les seves fal·làcies, totes les seves falsedats, una per una, és la millor manera de combatre'ls, i no amb cordons sanitaris que no serveixen per a res.