L'esquela del difunt Antonio Martínez Barreiro té un missatge clar i contundent per al que el vulgui entendre. L'esquela, publicada al 'Faro de Vigo', de Premsa Ibèrica, es desenvolupa segons els paràmetres habituals, amb la informació bàsica sobre la vetlla i l'enterrament. Fins que arriba una nota al final, una oració que tanca una història que només els protagonistes coneixeran: "Germans i família que no s'han preocupat en tots aquests anys, que no es molestin a venir". L'home, de 92 anys, semblava ser conscient d'aquella famosa frase d'Alfredo Pérez Rubalcaba, quan va dir que "A Espanya s'enterra molt bé", en al·lusió a les lloes i atencions que es concedeixen després de la mort (sigui literal o figurat), quan en vida el tracte no era aquest. Si existeix el Més enllà, segur que l'home estarà vigilant perquè es compleixi la seva última voluntat. Jo, dels germans i familiars al·ludits no aniria ni per casa del difunt ni pel cementiri, no sigui que s'emportessin una sorpresa.



No és la primera vegada que en els últims temps s'han publicat esqueles amb missatges fora del comú en les pàgines del diari degà. A finals de febrer, in Vigués mort a Beade mostrava la seva particular manera de mostrar afecte: "Es mai et mandou a prendre pol cu ​​i que non et volia" (si mai et vaig enviar a prendre pel cul és que no et volia). Aquest "pescador incansable" barallat tota la seva vida "ben contra o cancro ben pols Seus dereitos i os dos outros" (va lluitar contra el càncer bé pels seus drets o els dels altres) pot llegir-se en l'esquela. "Familia e amigos nunca poderemos agradecerlle todo o que nos ensinou", (família i amics mai podrem agrair-li tot el que ens va ensenyar).

El mes passat hi va haver qui va optar per convertir l'últim adéu en un acte de celebració. Va ser Alfonso Senra Vázquez, la curiosa esquela seus familiars i cercles pròxims preguen que es begui (i molt) en el seu honor. I, a més, que ningú es preocupi pel compte. Està tot pagat. Abans o després el mort s'encarregarà de la factura. "Pregan unha borracheira que xa passarà ell a paga-" (enxampin una borratxera que xa passarà el a pagala), es recull en el text. I és que hi ha tot un univers de esqueles curioses, sent ABC el millor referent de tots els diaris.