El passat més de desembre, li van injectar la vacuna contra la covid a l'anglesa Margaret Keenan. Va ser la primera persona del món que la va rebre. Poc després van vacunar a un senyor, un tal William Shakespeare. Que Shakespeare aconseguís la majoria dels titulars no va ser un cas extraordinari, encara que en algun llogaret sorprengui, el cognom Shakespeare està bastant estès en molts països anglosaxons. Al llarg de la història hi ha hagut un munt de senyors anomenats William de nom i Shakespeare de cognom.

Aquest primer home vacunat contra la covid va morir dijous passat de mort natural, no per la vacuna. Aquesta circumstància va fer que molts mitjans donessin la notícia amb solemnitat, popma i curcumstància, però són les paraules de Noelia Novillo al Canal 26 de la televisió argentina les que ocupen ja un lloc destacat en la història del periodisme:

- I anem amb una informació que realment ens deixa a tots amb la boca oberta, no?, davant la magnitud d'aquest home. Estem parlant de William Shakespeare i de la seva mort. Anem a comptar el motiu, anem a explicar el perquè. La veritat és que, bé, com sabem, és un dels escriptors més importants, per a mi el més referent, no ?, de la llengua anglesa, no? Aquí ho veiem. -A la pantalla es veuen imatges de l'home a l'hospital, en cadira de rodes-. Anem a explicar-ho una miqueta, perquè és el primer home que va rebre la vacuna del coronavirus, estem parlant precisament d'AstraZeneca, i que va morir ahir a Anglaterra als 81 anys.

Davant aquesta exhibició d'ignorància supina, molts es pregunten a quin punt d'indigència cultural hem arribat, però la ignorància no és exclusiva d'ara, sempre n'hi ha hagut. Cal recordar el cas d'aquell alt càrrec del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que, en l'època de Jordi Pujol i amb motiu d'una nova edició del Tirant lo Blanc de Joanot Martorell, va preguntar si l'autor assistiria a la presentació del llibre, o aquell Conselleiro de Cultura gallego que va dir que Carmina Burana era una famosa cantante galega, o Núñez Feijoo al preguntar perquè les vaques teníen totes noms de dones. ¡Biska la kultura!