23 de juny de 2021

LA NIT MÉS CURTAAquest any la revetlla de Sant Joan té més gust de festa que mai. Amb la pandèmia en retrocés, la gent té ganes de girar full. Les autoritats, però, no les tenen totes i criden a la prudència. Res de nou sota la capa de el sol. 

L'antropòleg Manuel Delgado assenyala que nenes i nens eren part crucial d'aquelles revetlles, perquè s'encarregaven de preparar les fogueres amb les fustes i mobles vells que anaven recollint. Assenyala Delgado que amb la desaparició dels nens dels carrers, que abans era el seu principal espai d'oci fora de l'horari escolar, la festa va perdre un dels seus principals engranatges per mantenir el pols vital que la convertia en el que els estudiosos anomenen un espai de sociabilitat informal. O sigui un lloc on divertir-se, passar-ho bé i qui sap si trobar el primer amor. Els que tenim una edat, prou que ho sabe, i ho hem viscut. També afirma Delgado, que aquesta és la nit de la trasngressió, o de fet, ho era antes, ara ja no ens dediquem a transgredir ni ho tornem a fer.

L'increment de la presència més gran de l'cotxe als carrers sumat a altres elements que afavorien que la gent es quedés a casa, com la televisió, van ser influint en la transformació d'una festa que ara ha traslladat el seu epicentre a les platges. Val a dir, però, que això tampoc és nou perquè el 24 de juny es considerava l'inici de la temporada d'baño.Después de la nit de festa, la ciutadania barcelonina celebrava Sant Joan anant a la mar. A la fi de segle XIX la platja de Can Tunis era el lloc preferit per donar la benvinguda a l'estiu.


SHARE THIS

2 comentaris:

BLOG DE FRANCESC PUIGCARBÓ