Un grup de sis persones es va endur una pedra divendres passat, de matinada a la Plaça Mercadal de Reus, en un acte vandàlic gravat per una càmera de seguretat. La pedra dita també llamborda, encara que no tinc clar si s'ha de dir pedra o llamborda.

"Els demano que retornin la llamborda, que és de tots". Ho poden fer abans de dilluns, en qualsevol església de la ciutat. És la petició pública feta per l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, als lladres que fa una setmana, la nit de divendres a dissabte, es van endur una llamborda de la plaça del Mercadal. Ho va fer un grup de sis persones, a la 1.40 de la matinada, i la seva malifeta va quedar enregistrada per una càmera de vigilància. Un acte vandàlic que ja ha provocat l'ensopegada d'un veí, abans que s'hi posés una tanca sobre el forat, per evitar mals majors.

L'alcalde ha donat cinc dies als lladres per tornar la pedra sense represàlies, mentre la Guàrdia Urbana investiga el robatori. L'han buscat en cubells de la brossa i també a través de les xarxes socials, per si la intenten vendre. També  han fet "una batuda pels bars", ha explicat Pellicer, per si algú en sabia alguna cosa. De moment, el consistori no es planteja reposar-la, esperant que la tornin.

"Si no, n'haurem de fer una, però del que es tracta és que torni la pedra original. El mobiliari és de tots. L'incivisme i el vandalisme no es poden tolerar." L'ultimàtum fet als lladres acaba avui dilluns. I la proposta: que la deixin, si volen de forma anònima, en algun dels centres de culte de la ciutat. Mentre, el Gremi de Forners ofereix 10 pans de pagès i 10 coques amb cireres a tots aquelles que puguin donar alguna pista de la llamborda sostreta. La llamborda no té cap inscripció ni dibuix particular. És una peça al paviment, a la plaça del Mercadal, davant l'Ajuntament, on se celebrava el tradicional mercat setmanal, i forma part d'un conjunt amb valor històric i sentimental, al costat d'altres on hi ha marcades encara el nombre d'antigues parades. I és que la plaça dona identitat a la ciutat des de l'època medieval. S'hi fan fires, mercats, concerts i concentracions polítiques i veïnals. És punt de trobada social i un dels tresors del patrimoni cultural de Reus.


El cas de la llamborda robada a la plaça Mercadal de Reus ha provocat un gran enrrenou a Twitter, i ha esclatat l'eterna 'guerra' entre Tarragona i Reus. Els anomenats #TuitairesTarragonins van respondre a les declaracions de l'alcalde de la capital del Baix Camp, Carles Pellicer que instava als lladres a tornar la llamborda, dient que la tenien ells i que reclamaven un 'rescat'.  En un comunicat a Twitter indicaven que «un agent infiltrat» va perpetrar la «malifeta». I per tornar-la reclamaven vermut gratis un any, que la plaça Mercadal s'anomeni 'Plaça Tarragona Capital', que Reus «reconegui d'una vegada per totes que Gaudí era de Riudoms» i un programa propi a Canal Reus TV, entre altres peticions.

Unes peticions fetes divendres i que ahir diumenge encara no havien rebut resposta per part del consistori reusenc, motiu pel qual un Tuitaire Tarragoní anònim vestit de diable, en una habitació decorada amb la bandera de Tarragona i la del Nàstic va respondre amb el vídeo «Reusencs i reusenques: s'ha esgotat el temps». En les imatges es pot veure com aquest tarragoní anònim 'assassina' la llamborda de Reus, i anuncia el pitjor: «Ganxets, encomaneu-vos a Sant Pere perquè això només és el començament». La 'guerra' pel #LlambordaGate a Twitter està servida.... continuarà....