17 de juny de 2021

TRIBUNAL DE AJUSTE DE CUENTASEl professor de Princeton, Àlex Mas, fill de l’exconseller d’Economia Andreu Mas-Colell, ha publicat un llarg fil a Twitter en anglès denunciant la repressió del Tribunal de Comptes espanyol contra el seu pare i els altres trenta-cinc càrrecs de la Generalitat per l’acció exterior. Comença alertant que “d’aquí a dues setmanes, la casa dels meus pares, la seva pensió i el seu compte bancari poden ser embargats per les autoritats de l’estat, sense el procés pertinent”. Mas, que va ser també director associat de l’Oficina de Pressupost del govern de Barack Obama, relata el procés català i la repressió per part del govern espanyol fins arribar a traspassar tots els límits com és el clar abús per part del Tribunal de Cuentas, que alguns nomenen Truibunal de ajuste de Cuentas, un Tribunal mñes que sospitos de nepotisme a l'hora de nomenar els seus membres, i on hi deambula entre altres especímens Margarita Mariscal de Gante.

Más, denuncia la politització dels tribunals espanyols i la seva arbitrarietat subratllant que “no hi haurà judici. Simplement s’imposa una sanció. Els recursos duraran anys i poden arribar al Tribunal de Drets Humans de la Unió Europea, però el truc és que mentrestant l’acusat haurà de dipositar una garantia per l’import total sol·licitat.” Apunta que “com que la sanció podria superar amb escreix el patrimoni net combinat de tots els acusats, els podrien embargar tots els béns personals, actius i ingressos. Serà una expropiació total i arbitrària.”

Honorable Andreu Mas-Colell - Jordi Amat - lavanguardia.cat

El 3 de juny es va publicar número de Nature. El tema de portada era una investigació de física quàntica que, segons traduïa aquí Leyre Flamarique, ha de permetre una distribució de la informació extremadament segura a través de les actuals infraestructures de telecomunicació. S’hi treballava des de feia quinze anys i ha estat ara quan per fi s’han obtingut uns resultats reconeguts per tota la comunitat internacional. Els científics que ho han aconseguit treballen en un dels nuclis de recerca més importants del sud d’Europa: l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), ubicat al Parc Mediterrani de la Tecnologia de Castelldefels. Fa una setmana vaig saludar el seu director, el professor de la UPC Lluís Torner. Li vaig preguntar quants científics treballen a l’ICFO. Quatre-cents de tot el món, em va contestar. Li vaig preguntar qui va tenir la iniciativa institucional de crear l’institut l’any 2002. L’Andreu, va respondre. Als qui compartíem taula no ens calia saber els cognoms. L’Andreu és el professor Mas-Colell.

Aquest Nadal l’editor Xavier Folch –un dels nostres millors amics– em va recomanar el llibre Quan el franquisme va perdre la universitat. Explica amb nova documentació una de les iniciatives més destacades del combat contra la dictadura: la creació del Sindicat Democràtic d’Estudiants. El primer capítol del llibre l’escriu Andreu Mas-Colell. Hi explica que a finals del curs 1963-1964 va ser detingut, empresonat i jutjat al Tribunal d’Ordre Públic en tant que membre del comitè d’estudiants de la Universitat de Barcelona. Malgrat el càstig, no va abandonar el compromís. A començament del curs 1965-1966 l’estudiant de l’últim curs d’Econòmiques va ser nomenat responsable d’aquell comitè i, exercint la seva responsabilitat, va viatjar a París amb passaport fals, es va reunir amb l’executiva del PSUC i la breu ­trobada va activar la dinàmica que mesos després catalitzaria amb la Caputxinada. Andreu Mas-Colell, que havia après a pensar a les classes de Manuel Sacristán, encara recorda l’impacte d’escoltar l’ indesinenter Jordi Rubió als Caputxins i així sentir-se part de la gran tradició del catalanisme culte i liberal.

El Tribunal de Comptes ha decidit arruïnar l’intel·lectual més brillant del país

Poc després començaven vint anys de trajectòria de màxim nivell als Estats Units –Minnesota, Berkeley, Harvard–, que va decidir tancar per posar el seu talent al servei del país atenent la proposta del president Pujol: impulsar des de la Generalitat un pla integral de recerca universitària i innovació. Probablement l’acció política de Mas-Colell ha estat la més brillant realitzada per un conseller durant l’últim quart de segle. Allò que en bona mesura permetrà a Catalunya seguir sent un referent de la ciència a Europa és gràcies a les seves decisions: donar suport a la UPF, activar el programa Icrea, apostar per centres de recerca com l’ICFO o el Supercomputador. La segona etapa al Govern, dirigint el Departament d’Economia, coincideix amb la crisi del deute i la necessitat d’uns ajustos pressupostaris com a condició necessària per a la sostenibilitat de l’autogovern. Qui vulgui comprendre aquell període ha de llegir Turbulències i tribulacions, de Carreras, Planas i Mas-Colell. L’ha de llegir qui vulgui entendre per què la Generalitat, ofegada pel Ministeri d’Hisenda, va apostar pel procés.

I ara el dinosaure amb caspa que és el Tribunal de Comptes ha decidit arruïnar Andreu Mas-Colell. A d’altres i també a ell, que segurament és l’intel·lectual més brillant del país. És repugnant. Aquesta institució nuclear, que es singularitza pel seu nepotisme descarat, normalment denuncia amb molt de retard irregularitats dels partits polítics. Mai o gairebé havia pres una decisió per altres delictes que afecten polítics. Ara sí. A l’ombra, un sector reaccionari de l’Estat està defensant una oligarquia provant de destruir trajectòries exemplars. Una vida que, en el cas de conseller Mas-Colell, ens honora.

A tall d'inventari, recordar que Andreu Más-Colell va ser Conseller des del 29 de desembre de 2010 quan va prendre possessió del càrrec que va exercir fins al 14 de gener de 2016, sota el Govern d'Artur Mas.


SHARE THIS

26 comentaris:

 1. Pero si era economista, ya debería saberlo, pasa igual en Hacienda(la de todos).He tenido un problema con ella, no he tenido más remedio que pagar, si no lo hago, directamente me embargan la pensión. No se andan con chiquitas.
  A veces pienso que además de una broma de mal gusto, el procés fue una irresponsabilidad, de personas que en principio sabían o tenían el deber de saber las consecuencias. Lo que no se, es si en este asunto se puede conceder la Gracia, de Sánchez, pero lo dudo, con el dinero no se juega.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Pero es que Mas-Colell NO TIENE NADA QUE VER CON EL PROCÉS, dejó de ser conseller en 2016, no tienen ni pruebas contra él, le han condenado por cojones y punto, además sin posibilidad de defenderse.

   Elimina
 2. No se que habrá hecho este señor, lo imagino, pero si le van a embargar la cuenta para que no se lleve el dinero fuera, que ya hay precedentes en este mismo caso de personas huidas de la Justicia. En estos casos los inculpados estaban avisados en repetidas ocasiones que no podían desviar fondos de otras cosas para sus caprichos, que eso era delito, se lo dijeron por activa y por pasivo, el tan solo debiera haber dicho que NO, es muy sencillo. Pero no, se gastaron el dinero de todos en sus caprichos, pues que lo devuelvan y veo muy bien que el Tribunal de Cuentas les embargue. Les pasa lo mismo a los ciudadanos sancionados, por el Ayuntamiento, los MOssos o demás que les embargan las cuentas para cobrar pero le piden diez veces la cuenta cuando tiene que pagar algo la administración.
  Para el Instituto el Gobierno de Cataluña dio los terrenos del actual centro en el Parque Tecnológico del Mediterráneo, en Castelldefels (Barcelona), y permitió la construcción de un edificio de 14000 m² equipado con las tecnologías más punteras. Los equipamientos de ICFO se desarrollaron gracias a tres proyectos diferentes de construcción del edificio financiados por el Gobierno de Cataluña (puso el terreno), el Gobierno de España, la Unión Europea y la Fundación Cellex Barcelona. La investigación de ICFO tiene un soporte económico basado en las aportaciones de las instituciones fundadoras y en los proyectos competitivos nacionales e internacionales de agencias de financiación y de instituciones y empresas privadas.https://www.icfo.eu/es/lang/about-icfo/general-information

  Si a mi me embargan la cuenta si no pago una multa, no se porque a estos no se debe seguir el mismo criterio si se ha demostrado que malversaron fondos.

  Un saludo.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Pues no imagines tanto y intentad entender mas las cosas, no le embargan las cuentas, le embargan todas sus propiedades y también la pensión, y no te confundas, lo hacen por cojones, sin pruebas reales, salvo las inventadas, de las que no se puede defender.

   Elimina
 3. Y a mi me la embargaron por una multa de moto, si. Porque iba por el carril bus y me pescaron. No la quise pagar...jejejeje...gilipollas de mi, ay misero, ay, infelize...pues embargo y...20% de recargo.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Miquel, aixó no es per fer conyeta, a Mas-Colell, li embargaran tot, pensió inclosa, i hbo han fet per collons, sense proves ni possibilitat de defensa per part d'ell. Compte, però que s'esiá mobil·litzant molta gent en defensa seva, davant d'aquesta injusticia, i no només de Catalunya.

   Elimina
  2. No hago coña, y no sabía nada de el embargo, no lo he leído en El País que es el que ahora estoy suscrito

   Elimina
  3. Ja, es que es molt fort. És el seu fill qui ho ha esmentat a TWITTER. Mas-Colell es tan discret que no havia dit res. No hi ha dret, aixó és un atracament en tota regla perpetrat per la banda prevaricadora nepotista del Tribunal de Cuentas, o de ajuste de Cuentas.

   Elimina
 4. Además este hombre por lo que he visto es economista, no puede alegar desconocimiento. Me gusta lo de "Ajuste de Cuentas" es apropiado para los que se creen "POr encima de la Ley".  Un saludo.

  ResponElimina
  Respostes
  1. DANIEL, ESTE SEÑOR NO ES INDEPENDENTISTA NI HA COMETIDO NINGUN DELITO, NINGUNO. AQUI LOS ÚNICOS DELINCUENTES SON LOS DEL TRIBUNAL DE CUENTAS, arbitrarios y prevaricadores, además esta gentuza genera indefensión, te condena sin posibilidad de defenderte y en el caso de Mas-Colell, sin pruebas, por cojones y punto. Pero esto no acabará así, tiempo al tiempo. Con lo que hay que acabar es con el tribunal de Cuentas, este si que está por encima de la ley.

   Elimina
 5. Es una sanción administrativa que se podía evitar si fuese inocente con tal solo que los responsables de esto reconocieran su responsabilidad. Quizás, si este hombre no ha hecho nada, (que no lo se), quizás si los que han desviado fondos realmente lo reconociesen este hombre saldría impune. Si como dices es inocente, que no lo se, quizás a los culpables les viene bien que a esta persona le embarguen en la confusión, lo que dice bastante de ellos, por cierto. Esto no es un juzgado en administración pura y dura, como Hacienda que tienes que demostrar que eres inocente y sino te inmovilizan económicamente de forma preventiva, aquí y en todos los sitios. Si es inocente no creo que le embarguen nada, ya veremos, el día 29 saldrá lo que le toca a cada uno de la "fiesta", que todavía no se sabe nada.
  Un saludo

  ResponElimina
 6. EL PROBLEMA AQUI ES QUE SE TE CONSIDERA CULPABLE DE ENTRADA, y en este caso ni tan siquiera tienes la posibilidad de demostrar que no lo eres. Ojo, que este asunto traerá cola, y sinó al tiempo.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Con Hacienda hemos topado, amigo Sancho. Ya veremos que sale el día 29.

   Elimina
 7. Frances,llevas la razón,en asuntos de Hacienda eres culpable de entrada,tienes que probar la inocencia,eso lo he aprendido en mis carnes.Pero para todo el mundo,repito para todos

  ResponElimina
 8. Bueno, Hacienda somos todos, menos el emérito.

  ResponElimina
  Respostes
  1. El emérito también, ya irá pagando lo que debe por sus ingresos no declarados. El problema está es que si son donaciones de otros reyes, ya me dirás cómo se consigue que reconozcan, las donaciones. Es dificil

   Elimina
  2. Bueno bueno, no acabará de pagarlo todo ni mucho menos; que le quiten lo bailao, lo cazao y lo follao.

   Elimina
  3. Dirá que me quiten lo bailado, vale. Pero que pase por caja

   Elimina
 9. No entenc tanta manca de respecte vers una persona com Mas Colell, trobo que hi ha molta ignorància o ganes de 'no saber', embolica que fa fort.

  ResponElimina
 10. El que hi ha es ganes de castigar a tot l'entorn del procés fins arribar a l'època d'en Mas com a President.

  ResponElimina
 11. Exacte, i sembla que hi ha interès per part de tothom en opinar sense saber de què va i posant tothom al mateix sac, i a més, fer conyeta que no ve al cas. En aquest cas no ve al cas, vaja.

  ResponElimina
 12. No, res de conya que és un cas molt serios. El sistema del Tribunal de Cuentas es senzill, si per ejemple Artur Mas va fer un viatge als EUA per aconseguir inversions a Catalunya, I EN ALGUN MOMENT DEL VIATGE PARLA ENCARA QUE SIGUI DE PASADA DEL PROCÉS, considera el tribunal que totes les despeses d'aquest viatge son malbaratament i les imputa a Más, de moment amb aquesta peculiar manera de veure les despesses ja han arrplegat 15 milions d'euros, que han sortit de la caixa de solidaritat. I embolica que fa fort amb Mas-Culell que no hi ha per on agafar-ho. Sala Martin ha orgaitzat un change.org. De moment ja ha aconseguit més de 2.500 signatures.

  Salut.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Personalmente no creo que sea lo que tu dices. De todas maneras sobre este señor no se ha pronunciado todavía, veremos que pasa. Imagínate que no le hacen ni mención y hemos estado recogiendo firmas... En fin...

   Un saludo.

   Elimina
 13. Ojalá. El día 29 lo sabremos. De todos modos este Tribunal es un caso peculiar. Hay un miembro de la UGT que tiene el graduado escolar que ha colodo a 10 familiares.

  ResponElimina
 14. el "tribunal de ajuste de cuentas" és un engendro polititzat amb membres anomenats a dit per els partits majoritaris, ple d'amics, cosins, cunyats ... amb sous milionaris i amb una parcialitat manifesta. El emérit i la resta de la familia reial tenen bula perquè són l'essència de la patria espanyola.
  Salutacions Francesc, he passat uns dies de viatge i em desconecto de tot ... els viatges són per això

  ResponElimina
 15. 9 anys dura el càrrec i es pot renovar, el sou 120 mil euritos l'any.


  Salut

  ResponElimina

BLOG DE FRANCESC PUIGCARBÓ