💬Qui ens havia de dir que la cultura analògica quedaria desplaçada per la digital sense la més mínima resistència? El nou horitzó de digitalització ens acosta a una realitat definida pels avenços en intel·ligència artificial, biologia, robòtica o l'acceptació de el post humanisme com a resposta als nostres desitjos infinits de canvi. No es tracta d'advertir dels perills que pot arribar a produir la digitalització en la societat, que en molts casos és positiva, sinó de constatar l'error que representa no prendre consciència que els éssers humans som, abans que res, analògics, encara que els més joves es considerin ells mateixos nadius digitals, porquè encara no han descobert el plaer de ser un nadiu analògic.
Mentre defensem qualsevol avanç tecnològic ens anem aproximant més a un ésser digital. Modificant la nostra condició humana, ens oblidem que la nostra comprensió de l'món depèn de la moral, de la política, l'estètica i la cultura. És interessant observar aquesta paradoxa. Mentre que el món avança imparable cap a una societat digital, un gran nombre de persones prefereix el rellotge d'esfera, que assenyala l'hora amb les manetes i no amb dígits, i això que el rellotge digital es deixa llegir sempre amb precisió de segons, tot i que té dificultats al carrer si hi ha molta llum. Però el paisatge de el temps, si és al matí o la tarda, si és massa aviat o massa tard, s'entén millor a partir de la posició d'una maneta de rellotge d'esfera. Passa com amb els colors; no és igual la llum de el sol a les 7 del matí que a les 4 de la tarda.
Però la història avança molt ràpid, massa potser, en tecnologia, el que és nou avui, és ja obsolet demà. Aquesta promesa d'un món digital sense límits xoca en moltes ocasions amb el que sentim com humans i que percebem poder arribar a perdre. El dret a l'analògic respon a la mobilització de molts ciutadans contra la dictadura dels algoritmes, la dependència cega de les xarxes socials, el rebuig a admetre que només podem arribar a la plenitud sent homes artefactes, controlats amb test d'ADN, empremtes digitals de el cervell, detecció de la calor corporal o el reconeixement virtual a través del iris. Recordo el final de Farenheit 451º, amb aquells homes i dones aprenent de memòria cada un ells i elles una novel·la, per preservar-la, per mantenir-la viva en el temps, davant un Poder que cremava els llibres. El món digital no crema els llibres, però els guarda dins d'una Tablet asèptica, i ens treu el plaer d'agafar un llibre, d'olorar-lo, de fer anotacions en les seves pàgines, de llegir-lo pausadament. És la mateixa diferència que hi ha entre escoltar música d'un vinil o CD. La societat digital com un llibre a la Tablet, és cada vegada més freda i asèptica. Compte també amb els putus codis QR dels que Monzó n'abomina avui al seu article a la vanguardia.
Deia Cioran que traduir és com escriure una carta d'amor amb un diccionari, i Jenaro Talens que en una traducció el primer que es perdia era la poesia. La Societat Digital fa perdre la poesia de la vida i és incapaç d'una cosa tan simple i humana com dedicar-se a badar.
Sigo escribiendo en estilográfica Pelikan de bombín recargable a tintero.
ResponEliminaSigo llevando un reloj de manetas alemán, de cuerda mecánica automático, un Zeppelin 127, el más ecológico de los ecológicos , y sigo leyendo libros de papel, por cierto , me regalaron ayer uno de Juan Eduardo Cirlot, una segunda edición de "Como mirar la pintura abstracta" 1957, una auténtica delicia que huele a libro.
Todos los adelantos están bien, sino te atrasan.
Salut
Tinc un rellotge digital que en varen regalar les meves filles pels50 anys de casats. Es un desastre: s'ha de carregar cada dia i mig, si vas pel carrer a ple dia no es veu la pantalla. Tinc una copia de Rolex que em va costar 12 euros a teguise fa tres anys i la pila encara dura.
ResponEliminaL'Espinás ara ja esta retirat del tot, pero escrivia i segur que poc o molt encara escriu, amb una lexicon 80. Però tampoc és tracta d'aixó, com passa amb tot he de saber triar quina part de la societat digital asumim com a nostra i de quina en passem olímpicament.
Salut