Haurem de dibuixar uns plans nous, perquè al viatge al nostre passat només hi haurà gronxadors rovellats i males herbes que s’hauran empassat les ganes d’enlairar-se. I costarà. - Josep Maria Fonalleras.
Dubto que hi hagi tantes versions d’un poema com les que conec, en català, de ‘Funeral Blues’, el magnífic cant de W.H.Auden davant la mort de l’amic, de l’amant. Aquesta peça es va fer famosa perquè sortia en una escena de ‘Quadre bodes i un funeral’. Evidentment, la recitaven a l’episodi del funeral. Els lectors acostumats a la poesia segurament ja la coneixien, però així va acabar sent de consum majoritari. És una exigència al món perquè se sàpiga que ha mort aquell que estimàvem. I perquè s’aturi, perquè parin els rellotges i perquè els telèfons deixin de sonar. El poema no ho aconsegueix: tots sabem que la Terra gira igual sobre el seu eix, indiferent, mentre vivim l’íntim, inajornable dolor. El mateix Auden ho reconeixia: «For poetry makes nothing happen», la poesia no fa que passin coses. Però ‘Funeral Blues’ és un reclam urgent, un crit inútil per crear un parèntesi davant la mort. I acaba amb aquest vers: «For nothing now can ever come to any good». Miquel Desclot el tradueix així. «Que res nou ja res de bo durà», que és gairebé com ho llegeix Salvador Oliva: «Perquè ja res pot dur-me res de bo». Narcís Comadira el transcriu d’una altra manera («Perquè res ja des d’ara no podrà fer-se gran») i Marcel Riera, en una quarta versió, diu: «Perquè ja res tornarà a ser com abans».
Res tornarà a ser com abans. Hem patit una pèrdua. Molts l’han viscut a la mateixa pell del desconsol, anunciada o sobtada, en la distància de les abraçades i els petons que no van poder ser; hi ha els qui l’han percebut com un desinterès de les coses i les esperances, en el claustre imposat o en una vivència dissolta, sense vigor. Si fem cas del poeta, després del duel ja no hi ha res bo, res que pugui brollar i créixer. No hi ha futur. O després de la pandèmia, viscuda amb un sentiment similar de pèrdua i de col·lapse. I, no obstant, sabem que la pena s’assumeix, que la incorporem a la vida i que els rellotges no s’aturen i els telèfons continuen sonant. ¿De quina manera, però, serem capaços d’abandonar la consternació si encara vivim en un ‘ritornello’ que es reprodueix rítmicament, que no ens abandona, com les onades que no sabem d’on venen, però que visiten la sorra amb cadència de segles, una banda sonora dels dies que vivim com si fossin un parèntesi que, cada vegada més, s’assembla a un pou del qual no sabem la profunditat?
Hi haurà futur, doncs, però intentarem que sigui un demà que ens aboqui al passat. Que ens l’evoqui. Serà, alhora, medicina i verí. La possibilitat de tornar i contemplar el paisatge que habitàvem ens guareix i alhora és un verí, perquè aquest escenari –més frívol, més inconscient– ara serà, potser, el d’una ruïna devastada. Ho contemplarem amb la melancolia de les coses que ja no tornaran a ser, i per això ens pot enverinar, perquè la idea de tornar al lloc d’on havíem partit se’ns presenta, cada dia amb més claredat, com una operació morbosa, que es complau en coses nocives. Haurem de dibuixar uns plans nous, perquè al viatge al nostre passat només hi haurà gronxadors rovellats i males herbes que s’hauran empassat les ganes d’enlairar-se. I costarà. Perquè volem dibuixar noves certeses des de la fragilitat d’aquest present incert
Por muchos motivos, el primero por lo que conocimos como "antes".
ResponEliminaEl segundo, por la edad.
El tercero, por nuestras incertezas, o sea, el miedo.
El cuarto, por los que se han ido, y ya empezamos a encontrarlos a faltar.
I per acabar-ho d'adobar, no hem sortirt millors de la pandemia.
ResponEliminasasto ¡
ResponEliminaNo se surt millor de les desgràcies, en general, ni personals ni col·ectives, amb poques excepcions, i el present sempre és incert, amb pandemia o sense. Un factor important és l'edat que tenim, si ets jove tot ho veus d'una altra manera, com ha de ser, per altra banda.
ResponEliminaBé, i nosaltres com ja hi som i no hi som, també suposo que ho veiem diferent, de fet, a casa portem el mateix ritme de vida que abans de la pandèmia, l'únic que ens hem saltat és anar a Lanzarote, però ja hi hem estat 14 vegades, i també que viatjar ara tal com està tot fa una mica de mandra.
ResponEliminaLo único que echo a faltar, son mis viajes continuos a Córdoba ,pasear por sus calles, el olor a jazmín de sus patios, el tapeo y el buen vino. Que le vamos hacer, ya vendrán mejores tiempos .Por lo demás desde el principio supe adaptarme, compro por internet todo me lo traen a casa, hago deporte en la bici, casi cada día. Como me interesa la Economía, sigo gráficos, sobre todo de USA que van por delante. Amazon, que no paraba de subir en pedidos, ahora dice que ha cambiado radicalmente porque ya la gente salen de casa a comprar, que se tiene que adaptar a la normalidad. Dentro de unos años habremos olvidado todo este asunto. Ayer sin más(que hacía calor),me recorrí toda Esplugues,las terrazas de los bares a tope(ya era hora).Me preguntaba sí las terrazas, las playas están llenas.Si la convivencia social ya es un hecho, debería contarse por miles, que digo yo por millones los contagiados, pero no, no es así.
ResponEliminaANTEAYER HABIAN 23 SENTADOS EN UNA TERRAZA, sin mascarillas y bien apretaditos. En Amazon siguen teniendo mucho trabajo, y esto va para largo, calcula que como mínimo tenemos para un par de años, a no ser que administración y administrados aprendan de una puñetera vez a comportarse.
ResponEliminaNada será como antes, incluso si no hubiésemos pasado por la pandemia.
ResponEliminaEl mundo cambia cada día que pasa, seamos o no conscientes de ello.
La pandemia lo que ha hecho es acelerar algunos cambios, y sobre todo, poner en evidencia las miserias y las contradicciones de nuestra sociedad, nuestros malo hábitos, y las facturas morales que tenemos pendientes de pago.
- Hemos descubierto nuestra fragilidad.
- Hemos visto como son realmente esas residencias, o mejor dicho, desguaces para los ancianos
incapaces de valerse por si mismos.
- Hemos visto a gentuza con influencia vacunarse con miedo antes de su momento.
- Hemos descubierto el mal llamado "ocio nocturno" de nuestros jóvenes, que no es otra cosa
que beber y beber hasta el borde del coma etílico.
- Hemos descubierto nuestra tolerancia al miedo, y si somos capaces de dominarlo, o si el
nos domina a nosotros.
- Hemos descubierto, por su comportamiento, el porcentaje aproximado de la idiotez de
nuestros conciudadanos.
- Hemos descubierto el valor de los pequeños gestos cotidianos que disfrutábamos antes de
la pandemia, y de los que hemos tenido que prescindir a la espera de tiempos mejores.
No, como sociedad no saldremos mejorados de esta situación. Solo algunos individualmente habremos aprendido la diferencia entre los superfluo y lo importante en nuestras vidas y la diferencia entre precio y valor.
Y eso solo lo puede entender alguien con inteligencia y con corazón.
Los asnos seguirán siendo asnos, y los descerebrados, descerebrados.
Res de nou del que no estessim avisats feia temps, pero amb la pandèmia n'hem pres consciencia, algunos, no tots. Massa rucs queden encara deambulant per carrers i places. Ara, el pitjor virus, la pitjor i encara més greu pandèmia són les consquencies del canvi climàtic, i aqui tothom fent-se l'orni. I ja anem tard, molt tard.
ResponEliminaDemasiado tarde, y considero que es irreversible. Por motivos largos de explicar, irreversible.
ResponEliminaI aquí no hi ha vacuna que valgui, no es pot fer res per aturar-ho, com a molt, adaptar-se a viure de nou d'una altra manera, amb moltes limitacions, aixó si.
ResponEliminaCon RODERICUS sin tocar una sola coma.
ResponElimina¿Negativo? no, no lo creo, hemos sido una sociedad fuerte (de una u otra forma vivimos la pro-guerra) y con ella la autarquía. El plato en la mesa (si lo había) y jamás preguntar que había para comer. La colaboración con nuestro jornal en casa de nuestros padres y el saber esperar para unos zapatos nuevos. Trabajar tantas horas como fuera posible y estudiar por la noche si lo creíamos necesario.
Eso se llama cultura del esfuerzo.
Hoy hay otro tipo de cultura, pero no se asemeja a lo que describo. No se si es mejor o peor, ni mi importa a mi altura de vida, sólo intuyo que a la primera de cambio, se derribarán como castillos de naipes.
No están preparados para las adversidades, porque de sociedades fuertes devienen generaciones débiles. Todo lo tienen y sin costarles nada.
A su manera lo pagarán. Yo lo siento por los míos.
salut
Y esta cultura del esfuerzo desapareció después de nosotros y en cierto modo somos culpables nosotros por haber intentado educar a nuestros hijos para que vivieran mejor que nosotros, y no acertamos.
ResponEliminaToda la razón, FRANCESC, toda.
ResponEliminaUna abrazo de fracaso.
salut