Les cabañuelas són un conjunt de mètodes tradicionals de predicció meteorològica a llarg termini utilitzades al centre i sud d'Espanya i a Amèrica. Al nord d'Espanya s'utilitza un sistema similar anomenat témpores, mentre que a Extremadura es denomina canícula, derivada de el llatí canis (gos) al·ludint a la constel·lació Canis Maior, l'estel Sirius coincidia en el seu orto helíac amb l'època més calorosa de l'any . - wikipedia.

Jorge Rey és un jove que pronostica com va a desenvolupar-se el temps a partir de les cabañuelas, una creença antiga sense base científica que ell assegura que li va valer, als seus 14 anys, per pronosticar l'arribada de Filomena. A ElPlural.com han parlat amb l'adolescent i recaptat reaccions de científics i experts en el tema que retreuen als mitjans haver donat veu a un sistema de mesurament que, asseguren, no té cap suport científic.

Un d'ells és Álvaro Oliver, geògraf i ordinador del territori, que qualifica d'insult que la premsa s'hagi fet ressò d'això: "És indignant. És un insult cap a les persones que intentem divulgar sobre la ciència de la meteorologia (...) El fet que mitjans de tirada nacional donin veu a aquest tipus de prediccions és molt descoratjador. És com donar ales a la pseudociència", es lamenta en declaracions a ElPlural.com.

En termes similars s'ha definit l'Associació Meteorològica de Sud-est (AMETSE), que es queixa exactament del mateix. El compte ha escrit alguns tuits al respecte; un d'ells diu: "Oncòleg de 14 anys prediu l'evolució d'un càncer amb només mirar-lo". Us imagineu aquest titular en els mitjans? Evidentment no. Amb la Meteorologia no tenim la mateixa sort. El menyspreu amb què molts mitjans tracten a aquesta CIÈNCIA és, per desgràcia, una cosa habitual". Home! se m'acur dir-li al Sr. d'AMETSE que el descrèdit, el menyspreu, els metereòlegs se l'han guanyat a pols.

El mètode de les cabañuelas és molt antic i es basa en observar a la primera quinzena d'agost supòsits factors per endevinar en l'esdevenir del clima a l'any següent. Els experts senyalen que es tracta d'un procés gens lligat a la ciència i que, quan encerta, ho fa de manera casual; més tenint en compte que la predicció que fa és molt a llarg termini i gens concreta.

La predicció de Filomena és "casualitat" - "Aquesta és una altra... aquests mètodes s'aprofiten que la memòria meteorològica és molt fràgil. Un pronòstic a diversos mesos, més a partir d'accions com aixecar una pedra, és una cosa absurda i no té validesa cap. Al gener està clar que va a fer fred; llavors si dius tot el que sol fer el mes de gener, clar que vas a encertar tots els anys", explica.

Jorge Rey ha saltat als mitjans perquè, previsiblement, va pronosticar que en el primer mes de l'any hi hauria una nevada que, en aquest cas, ha resultat ser històrica. No obstant, això, ens explica la nostra font, és també "casuístic".

"Ell diu que va saber predir Filomena, però no estic molt segur que els mitjans hagin contrastat això. Jo no he llegit (en el seu blog) en cap moment que el predir, que a l'agost digués que al gener hi hauria una nevada que anava a deixar mig metre de neu a la franja central de la Península (...) I si ho hagués llegit hauria estat tan casuístic com agafar un dau, dir que anava a sortir un 3; i que sortís el tres".

La predicció de el jove castellanolleonès ha despertat també l'enuig de Enmet, compta encarregada de divulgar i analitzar les situacions meteorològiques al nostre país i dirigida pel meteoròleg de eltiempo.es, Roberto Granda. El lloc web ha qualificat les cabañuelas com una cosa que té només valor "cultural". "Una vegada més, nou ressò en més mitjans d'abast nacional. Després arribarà el saragossà, més tard el calendari aquest de la ceba a Catalunya-Aragó, i així una després otra. La rigorositat científica ja en un altre segle", destaca en el seu perfil de Twitter, el que demostra la ignorància del senyor Granda i el seu menyspreu davant el que pretén menystenir.

Per la seva banda el jove -que avança un hivern dur- defensa el mètode que empra i que li porta ensenyant des dels 7 anys el seu mestre Rafa, pastor de la zona. Ell admet que és probable que el procés falli, però que té les seves pròpies tècniques perquè això no succeeixi. Els científics i meteoròlegs mantenen, però, que les cabañuelas no segueixen cap rigor científic i que és presumiblement senzill encertar quin temps farà amb o sense dades d'aquest tipus. A més, afegeixen, la informació que dóna a qui els segueixen és molt general.

No deixa de ser curiós que els professionals en això de el temps, que tant erren, menyspreïn una cosa tan antiga com l'observació de la natura, del temps, per la gent de la terra, que des de molt antic tan bé la coneixen, sobretot pel compte que els tenia per salvaguardar les seves collites. La gent de la terra, del camp, coneix a la perfecció la naturalesa i el seu comportament i poden predir com Jorge Rey, que temps farà, si plourà o no, o si farà un hivern molt fred, i solen encertar molt més que els homes del temps convencionals, potser porquè no han perdut aquest contacte directe i diari amb la natura, amb la seva naturalesa. Dic això, porquè aquest tipus de previsions només són vàlides en l'entorn natural en què es mou aquesta gent, la seva terra. El que no poden és fer prediccions globals com fan els científics, encara que aquests encertin menys que un àrbitre assistent de fubtol, abans dit linier, i abans Linesman. Resumint, ni tant poc ni massa, a l'igual que els presumptes professionals en això del temps, de vegades encerten i altres no, però segur que Jorge Rey encerta més.