Ha passat ja una setmana des dels macrobotellots de la Mercè, encara que seguiran altres. S'ha intentat, des d'angles molt diversos, una aproximació racional a ells. S'han buscat explicacions a per què els joves s'ajunten massivament per beure, per què reben amb animadversió a la policia i què explica que una trobada multitudinària per divertir acabi amb ganivetades, robatoris i pillatge en comerços.
D'altra banda, no és cert que les aglomeracions portin sempre aparellades situacions de violència i delinqüència. La majoria dels festivals de rock de diversos dies de durada són un de tants exemples. Sí que ho és, en canvi, que quan es produeixen aldarulls són més incontrolables.
Els detinguts pels assalts i pillatge en restaurants eren joves immigrants del Magrib. El grup que va aprofitar la multitud per anar robant mòbils i carteres a punta de navalla amb impunitat protegint entre la massa estava format per joves colombians que ja havia actuat també la nit anterior. L'assalt a Palau de Congressos, els enfrontaments amb la policia i el vandalisme pel vandalisme van tenir perfils múltiples i una motivació, no millor, diferent.
Molts ara pensen que això és assenyalar i criminalitzar col·lectius i abonar actituds racistes. Crec el contrari. Cal posar fora de perill als que vénen a buscar-se un destí millor dels delinqüents amb els quals no comparteixen més que l'origen. Hi ha un problema de seguretat pública. I no és policial. És el derivat de la incapacitat d'acceptar els governants que no tots els menors immigrants no acompanyats (i els que deixen de ser-ho) poden ser tractats de la mateixa manera i que la cultura de la navalla, tan habitual en tants llocs de món, s'ha instal·lat en els nostres carrers. Es dirà que 'navajeros' ni ha hagut sempre. Però qualsevol que expliqui les dades sense maquillar confirmarà que la situació ha donat un tomb a molt pitjor els últims anys i que la gestió institucional dels menors immigrants delinqüents i la reimportació de la cultura de banda i navalla estan darrere d'això.
L'extrema dreta treu partit del silenci. Actua sobre terrenys en els quals la realitat del ciutadà no encaixa amb el que li expliquen els seus responsables polítics. Falta valentia. Acceptar que hi ha un problema que afecta col·lectius concrets i que, precisament, per preservar-los de judicis i prejudicis generalistes cal dir-nos i descriure certes realitats. Només així poden reajustar les polítiques públiques i els ciutadans escoltar als seus dirigents sense pensar que parlen idiomes diferents.
El silenci és el millor abonament per als racistes. I no cal que arribin a governar. N'hi ha prou amb que guanyin la batalla de l'opinió pública, sense que compti la publicada, perquè un arc parlamentari acabi majoritàriament -inclosa l'esquerra- militant en posicions xenòfobes per conservar els vots. Ho saben bé en molts països de nord d'Europa que van apostar abans que nosaltres pel silenci. Potser nosaltres estiguem a temps d'iniciar una conversa. O més d'una: quan ens convencerem que els Mossos són una policia genèticament democràtica? - Josep Martí - lavanguardia.com
Hay un espacio pequeño entre ser buena persona, comprender, entender y no ser idiota, ese espacio cada día es más pequeño. Dejar en nuestras calles sueltos a miles y miles de personas sin capacidad para ganarse la vida, con una mentalidad diferente y diferente forma de valorar la vida, y todo por colgarse la "medalla de solidarios" es, cuando menos, peligroso, por no decir irresponsable. Pero los que deciden no van a esos colegios y van con escolta, así se ve la vida diferente que cuando los ves debajo de tu casa y tienes hijas jóvenes.
ResponEliminaUn saludo.
Un saludo.
Por eso hay que decir las cosas por su nombre, y si los que eran colombianos que atracaron el restaurante, se debe decir, no para criminalizarlos, sinó porqué eran colombianos, o los menas del Magreb porqué era menas del Magreb y eso no es racismo, es así.
ResponEliminasaludos.
Los violentos tienen nombres y apellidos. las expresiones como "los colombianos",son racistas. Lo que pasa es que la decimos con naturalidad y no somos conscientes del daño moral que pueden causar, en este caso a los nacidos en Colombia.
EliminaConsiderant amb el gran nombre de nois de tot el mon deixats de la mà de Déu i sense recursos encara trobo que passen poques coses, per cert, fa anys els 'protagonistes' eren nois fills de la immigració hispànica més marginal, dels barris suburbials més oblidats, i, a sobre, sovint enganxats a drogues diverses, negoci aquest que va contribuir a enriquir molta gent. I en un passat més remot eren els joves catalans dels barris pobres de la ciutat o de zones rurals empobrides. No tinc clar això de què s'hagi de dir 'sempre' l'origen dels delinqüents perquè tenim tendència a les generalitzacions però, vaja, es absurd, perquè s'acaba sabent, també passa amb determinats sectors dels gitanos, per exemple. Un tema relliscós i que no tic gens clar.
ResponEliminaPer cert, quan darrere dels vandalisme hi ha motivacions 'polítiques' se'ls riuen també les gràcies, ja ningú recorda allò de Can Vies, per exemple o els vandalismes perpetrats per 'gent de casa' no fa tants anys, a Sants, per exemple. Molts eren 'de casa', fins i tot 'de casa bona'.
ResponEliminaAquests de Can Vies o els de Sants, eren dels 'NOSTRES' et dirien ells.
ResponEliminaHago siempre el mismo trayecto de la Av Mistral hasta la calle Hospital, donde están TdC. Lo hago a las 7 de la mañana. Cruzar las Rondas para meterse por al Raval a la entrada de San Antonio Abad ya es otra historia.
ResponEliminaCalle Reig, Príncipe de Viana, Plaça del Pedró, Egipciaques, Rambla del Raval, Salvadors y múltiples pasajes y recodos donde ves apostados dos o tres jóvenes que no van a trabajar, sino que están a la "espera". Esperan clientes o distribuidores. Cantidad de pisos okupados. En ocasiones ves patrullas de redadas, y la cosa se calma durante una semana, después más de lo mismo.
No veo solución.
Ayer salio Malmo en la 2, ciudad de Suecia. Igual que aquí en el Raval de pintadas y de falta de salubridad, pero con un índice de criminalidad superior, el año pasado 281 muertos por arma de fuego, que se dice pronto. Y hablamos de Suecia.
No se que pensar.
Salut.
No me entra, no me gusta...Que pongan "los colombianos",los "menas",los "negros","los maricones",son actitudes racistas. Muy peligroso, hace falta una ley al respeto. Equivalente al maltrato machista.
ResponEliminaLos ladrones, los violentos, tienen DNI, pasaporte, en ellos consta un nombre y apellidos, son concretos. España en este asunto está muy verde.
Hay que dejar de criminalizar el botellón, las fiestas patronales y dotarlas de servicios y seguridad. Porque son nuestros hijos, nuestros nietos.
No estoy de acuerdo, si son menas son menas y si son colombianos son colombianos, esto no es racismo, es la realidad, lo otro es buenismo, un buenismo que no lleva a ninguna parte. No hay que criminalizar el botellon, de acuerdo, pues que no lo hagan, o lo hagan civilizadamente, no es un problema de poner más policía, porque algun dia lamentaremos algun incidente grave.
ResponEliminaMira, con todo este asunto del independentismo, cuando vivo en Córdoba y en mi propia familia de allí oigo decir: es que son los "catalanes", que son......Salgo al quite inmediatamente. No puedo aguantar estas cosas. Es lo mismo que cuando un periodista, dice: "el asesino persiguió a la chica, maestra del pueblo, la mató. La chica era gitana"....¨¿Qué pasa que por ser de esa etnia, ya tiene menos valor?.Racismo. Estamos muy verdes, en este asunto. A nivel de periodismo, se ha de cuidar esos términos. Encima este periodista lo defiende, el colmo.
ResponEliminaEs que creo que tiene razón, no se trata de estigmatizar, pero si definir, si es gitana es gitana y si es paya es paya, porque a menudo tiene a ver el origen de las personas con los hechos acaecidos.
ResponEliminaEste párrafo a mi entender es la clave.
"L'extrema dreta treu partit del silenci. Actua sobre terrenys en els quals la realitat del ciutadà no encaixa amb el que li expliquen els seus responsables polítics. Falta valentia. Acceptar que hi ha un problema que afecta col·lectius concrets i que, precisament, per preservar-los de judicis i prejudicis generalistes cal dir-nos i descriure certes realitats. Només així poden reajustar les polítiques públiques i els ciutadans escoltar als seus dirigents sense pensar que parlen idiomes diferents.
El silenci és el millor abonament per als racistes. I no cal que arribin a governar. N'hi ha prou amb que guanyin la batalla de l'opinió pública, sense que compti la publicada, perquè un arc parlamentari acabi majoritàriament -inclosa l'esquerra- militant en posicions xenòfobes per conservar els vots. Ho saben bé en molts països de nord d'Europa que van apostar abans que nosaltres pel silenci. Potser nosaltres estiguem a temps d'iniciar una conversa. O més d'una: quan ens convencerem que els Mossos són una policia genèticament democràtica?"