Sembla l'argument per a l'episodi pilot d'una d'aquestes distòpies, tan trasbalsades com oportunistes, que abunden darrerament: s'acosta Nadal i un pare divorciat no troba l'enèsima nina de moda per la seva filla; A un escriptor que per fi ha aconseguit que li publiquin la seva novel·la li acaben de comunicar que aquesta no es pot editar per l'escassetat de paper; un grup de joves vol celebrar la fi de la pandèmia amb un botellot 'a lo grande', i quan s'en van al Paqui de cal maitanquis de torn, es troben que no hi ha existències d'alcohol, nomès whisky DYC i Ginebra Larios. Aquest seria el guió per a una trama que podria desenvolupar algun tipus de col·lapse, com ja passava a l'excel·lent serie francesa 'El Col·lapse'. Només que tot el que he explicat fins ara no es part d'un guió televisiu, sinó la realitat, una realitat que ja està passant.
El que és important, però, no són aquests símptomes, sinó el diagnòstic. Durant el confinament, quan ens posàvem bucòlics recollint floretes als parterres mentre escoltàvem el trinar dels ocells, i ens feia molta gràcia que els senglars apareguessin als barris, sonava, a més de 'Resistiré', mentre aplaudíem als sanitaris dels que ara se'n volen desprendre totes les autonomies. Il·lusos somiàvem que de la pandèmia en sortiriem millors, que hauriem, aprés la lliçó, bla bla bla, bibliobús. Cert és que la gent va deixar de fer pa a casa i altres bestieses per l'estil. Mentre, el comerç en línia es disparava i el riders no donàven l'abast. La idea general era que quan en sortíssim tornariem als esbojarrats anys 20, vaja, sexe, drogues i reggaeton. Santa innocència. D'acord que era previsible i sembla lògic que la gent sortís esperitada de la pandèmia com si els empaites la pasma ara empaitada.
Pitjor ho tenen encara els fills de la Gran Bretanya, que van fatal amb la pandèmia i tenen els supermercats mig buits fins al punt que han de posar fotos de productes que no tenen a les prestatgeries. Però!, tornem a casa nostra, on tot ha anat per uns altres viaranys i el guió no té res de distòpic i si de catastròfic. De sobte ens hem adonat que manquen microxips per a l'automòbil, plàstic per a les joguines i objectes de la llar, pinsos per a la indústria càrnia. La precarietat laboral dels camioners genera manca de personal. També puja a l'estil bèstia el preu de l'emmagatzematge. Mentre alguns països acumulen matèria primera, i davant de la dificultat per donar oferta, puja la demanda. Un exemple clar és l'alcohol: ja escassegen les ampolles a les barres. Anem al sector del paper: no es va veure venir aquest augment de vendes de llibres, així que es va demorar l'explotació forestal a països clau. Just quan les editorials llançaven més novetats que mai, i les anteriors funcionaven així que s'havien de reeditar, el paper s'acabava. Hi ha embús a les impremtes, que a més a més cobren més per la pujada del preu de la llum. No ajuda que la gent compri cada cop més a Amazon, perquè algunes papereres espanyoles han destinat molta pasta de fusta a l'embalatge, més rendible pel que es veu. La gent com va passar amb el paper de water, la gent començarà a acaparar whisky i ginebra, llibres ja no ho crec. I el pitjor, el acabose, el desideratum, Koeman segueix com a entrenador del Barça i la seva gran esperança és el retorn de Dembélé, amb Pedri i Ansu Fati lessionats. Encara haurem de recòrrer a Umtiti. Vaja, estem davant la tempesta perfecta, i podrem dir del resum del 2021 que ha estat en l'any en que varem malviure perillosament.
Te debe recordar otros tiempos pasados, cuando el petróleo no paraba de subir, igual las materias primas. El año 1974,con la guerra árabe-israelí,que dio lugar a la desaparición de la industria textil en Cataluña. Lo peor la subida de intereses, eso sí los que tenían ahorros colocados en letras del tesoro llegaron a cobrar un 12%.Es la situación de Estanflación, debida a la falta de oferta ante la creciente demanda .Después del Covid, todo el mundo de golpe a consumir era lo normal que ocurriera. No estamos en el 74,todo depende del entendimiento entre las naciones, para que pongan más petróleo, más gas,más cobre,hierro...Se puede hacer, hasta equilibrar la oferta y la demanda. Ya veremos.
ResponEliminaLo de Kuman con Piqué como delantero,cuando es defensa a ver si soluciona el problema me recuerda a Cruif ,que puso su hijo a jugar y fue su final.
La crisis del 74 no la noté, coincidió con un cambio de lugar de trabajo para mejor, y la verdad és que no la noté en absoluto. En cuando al 'barrut' del Johan, acuérdate de Romerito entre otros como Korneiev, fué su final y el de su hijo Jordi. ¿Cruijff no ponia a Alesanko de delantero centro cuando perdia?.
EliminaEl problema es muy gordo, más de lo que parece. Tengo vendido en firme 21 camiones que debiera haber entregado en condiciones normales este año. pero no voy a entregar. Eso hace que mi empresa no facture, que el gobierno no cobre su 21% (en mi caso y solo un humilde vendedor de provincias hablaríamos de en torno a 500.000 aurelios) , como no facturo no cobro comisiones, como no cobro comisiones no compro y como no compro yo algunos negocios necesitan menos gente y ahora multiplica a este vendedor de provincias por toda España, el mareo es brutal. Y nadie habla de esto en serio, nadie, solo la gente en las calles, los pequeños empresarios que ven hundirse sus negocios. El tema es muy grave, muy grave.
ResponEliminaUn saludo
Lo que dices me lo comentaba un amigo que está en el negocio tuyo, pero no veo que se comente en los medios, les interesa más que falte whisky o Ginebra. Lo del papel es que las papeleras prefieren fabricar carton para envíos tipo AMAZON. Fíjate por eso que este asunto afecta a dos sectores que en teoria estarian destinados a desaparecer en un futuro: transporte de camiones, y periódicos o libros. Daniel, ven en tren. Por cierto, ¿tu vives en el Burgos profundo o en el cosmopolita?
EliminaFrancesc, el futuro esta en camiones eléctricos y sin conductor; estos son ya una realidad que necesita perfeccionarse, pero que veremos en menos de diez años en las carreteras en determinadas rutas. Yo soy nativo de la zona más cosmopolita de Burgos, Gamonal, pero vivo en un pequeño pueblo a diez kilómetros de Burgos.
EliminaUn saludo.
Gamonal i cosmopolita no deja de ser un oxímoron. Digo. Lo de los camiones eléctricos sin conductor es una buena idea.
EliminaSaludos.
Tengo un vecino muy culé, me dice que sólo falta fichar a Roberto "dinamita" y al Cleo. Yo recuerdo al Cazely, que antes de jugar se fumaba un puro...pero eran otros tiempos, hoy, tal como está todo, lo multarían por contaminar, que no por saltarse las normas internas.
ResponEliminaSobre lo de la escasez hay que mirarlo a la inversa. No hay productos porque gastamos lo innecesario. Sobra de todo. ¿Quien no tiene juguetes, ropa, relojes, teléfonos, televisiones de dos en dos en su casa?
Otra cosa es la industria, pero los mortales vamos sobrados de todo.
Salutte
Caszely crec era de l'Apañó.
EliminaQuan a l'escasetat, es fictici, com bé dius, tenim massa de tot, torno a la meva obssessió, viure amb sobrietat, aquest és el secret.