La mesura és d’una gran coherència amb els temps que corren. Ja que cada vegada són més els que prefereixen els gossets als nens –les estadístiques d'animals de companyia i les de natalitat així ho demostren–, era necessari trobar la manera d'exigir-los que aquesta paternitat exercida sobre la prole de quatre potes fos responsable i diligent. Toca donar la benvinguda al carnet de superpapi i supermami de gossos i reclamar, a partir d'ara mateix, que també s'apliqui als humans. Almenys, no falta gaire, fins que deixem de procrear definitivament.
Referida l’anècdota que ha captivat l’atenció mediàtica amb la presentació del text, anem a les coses serioses. Per resumir-ho en una frase: l’avantprojecte de llei de protecció del benestar animal és el somni d’un buròcrata urbà i misantrop. Per parts. El text vessa burofília per tot arreu. Comporta la creació d’un consell estatal, un observatori estatal, un fons estatal, un sistema estatal de registres, un sistema nacional d’inhabilitacions i dos plans nacionals. Això pel que fa al Govern d’Espanya, que haurà de ser correspost amb un desplegament autonòmic i municipal que estigui a l’altura de l’envit. Però el somni del buròcrata no assoleix mai el zenit en l’apartat de càrregues per a l’administració. El clímax només arriba quan aconsegueix convertir-se en un malson per al ciutadà.
I en aquest apartat la futura norma arriba a cotes d’excel·lència mai observades. Per posar un exemple, dels molts que proporciona l’avantprojecte, converteix l’edat de jubilació –aquest és el terme que s’utilitza, encara que en honor a la veritat cal afegir que no diu ni ase ni bèstia pel que fa a pensions per a gossos, cavalls o bous– dels animals destinats al treball en una càrrega de revisions i certificats equivalents als d’una ITV anual. No cal afegir que, com escau a tota arquitectura burocràtica de nova construcció, generarà un negoci recurrent, la qual cosa equival a dir que el ciutadà s’haurà de gratar molt més la ja malmesa butxaca.
És un text eminentment urbà. Menysprea els usos, costums i necessitats de l’entorn rural. Tant en allò que fa referència als animals domèstics com als que s’utilitzen per treballar. Exigeix als caçadors, no als d’elefants del no tornarà a passar, sinó als que ajuden a mantenir l’equilibri dels nostres ecosistemes, obligacions envers els seus gossos de difícil o impossible acompliment. Passa el mateix amb altres coercions. L’esterilització obligada o la prohibició de facilitar la procreació, reservada només als qui ostentin la condició oficial de criadors, és un insult als entorns on aquesta pràctica no només és necessària, sinó que a més és la més convenient o l’única possible des del punt de vista econòmic. La futura llei té el tuf de l’asfalt.
S’ha escrit amb la mirada posada en l’animal considerat com un caprici de Nadal. Oblida, en el fons, l’animal subjecte a la necessitat de l’home i, com a tal, posat, mantingut i criat al seu servei. I sí, posem-nos la tireta abans de la ferida, aquesta és una afirmació antropocèntrica i especista. No cal dissimular-ho. És, en darrera instància, un text misantrop que desprèn una desconfiança que no es pot dissimular envers l’ésser humà, al qual converteix en sospitós de maltractament animal si se’l deixa campar sense embridar-lo amb la coerció de l’Estat. És ben cert que existeixen arguments –la realitat ens regala, per desgràcia, molts casos de maltractament– que poden portar molta gent a aquesta conclusió. Però no justifiquen la cotilla legislativa que vol imposar-se i el grau de casuística que l’avantprojecte amenaça de desplegar en forma de reglament un cop la llei s’aprovi, i que va molt més enllà d’allò que seria raonable per garantir el tracte correcte als animals. És un text que culpa la condició humana, com ho fan tants d’altres. Coherent també amb el projecte de construcció de l’home nou, aquest sí, pur, sense màcula i mereixedor de tots els elogis, amb el qual somien certs governants i col·lectius.
Me gustaría ser el perro de un perro. Sin embargo soy humano y me he quedado aquí encerrado, escribiendo artículos sin parar. Que dolenta que és la futura llei i que bona la Bandini. - Josep Martí Blanch - lavanguardia.cat
No se como va a repercutir esta nueva ley, bajo el punto de vista económico, que mueve mucho dinero. Criadores, tiendas y veterinarios. Una mascota, bien cuidada, tiene su costo, hasta su sacrificio por el veterinario.
ResponEliminaYa que quieren tantos derechos para los perros, los veterinarios deberían visitar por cuenta de la seguridad social, porque estos si que se gastan unas facturas que te dejan el bolsillo al revés.
EliminaSí que cobran, recuerdo cuando sacrificamos en el veterinario a mi perrita(ya no podía ni hacer sus necesidades).Con esta nueva ley hay que pedir permiso y según el informe del veterinario, te autorizan o no. Otro detalle es que si dejas el perro, en tu piso solo, si ladra demasiado, los vecinos te pueden denunciar por abandono...Así más cosas.
EliminaAcabaran teniendo más derechos los perros que las personas, de hecho ya tienen autorizada la eutanasia desde hace tiempo.
EliminaUffff...yo lo quiero ser es rueda. No me imagino toda la vida dando vueltas..Y ahora pa lante y ahora pa atrás..y ahora me dan contra el bordillo y ahora llueve y voy mojado...no..no...perro me va, si, y gato siamés también, pero rueda no.
ResponEliminaSalut
Jo vull ser rei..., emèrit.
EliminaPues otro pozo sin fondo de dineros públicos, mas "pesebres" para amiguetes y afines, y mas letras de leyes que serán papel mojado. Y seguiremos con los mismos problemas de maltrato animal, de cazadores sin escrúpulos que matan galgos, y de abandonos en cunetas.
ResponEliminaPara mas cachondeo el programa estándar para leer el "chip" de las macotas e identificar al propietario, no es el mismo en todas las autonomías, con lo cual, si pierdes al perro en vacaciones fuera de casa, puede ser que no lo identifiquen nunca.
Yo empezaría por lo básico, unificar los diecinueve registros de animales de compañía a escala nacional, con medios comunes de identificación, y punto.
Los del gobierno central se han contagiado de la Colau y sus "ocurrencias"
Y cada vez están mas delirantes, ayer escuché unas declaraciones de Ximo Puig en el congreso del PSOE, diciendo que van a "abolir la prostitución.
¿ Se da cuenta este hombre de que ese es el oficio mas viejo del mundo, y de que es mas sensato tener los "puticlubs" en la semi-legalidad, porque al menos la policía puede controlarlos ?.
Que alguien le explique a este hombre el auge y caída de la "ley seca" en Estados Unidos, con las consecuencias de que bajo la prohibición, se bebía mas que antes de ella.
Cuando yo digo que nos gobiernan los últimos de la clase...
Aqui, menys protegir als gossos i més a les personetes de les caques dels coloms, putes rates voladores.
EliminaPor cierto, el termino "abolir" significa suspender o eliminar una determinada ley. Por lo visto mencionar el termino correcto, "prohibir", les produce urticaria a los de las izquierdas.
ResponEliminaes que está prohibit prohibir des del maig del 68 per les esquerres.
ResponElimina