Les molestes trucades d'operadors que ofereixen noves tarifes de telefonia o altres tipus de productes o serveis –com targetes de crèdit o assegurances- és evitable. A Espanya hi ha un servei, anomenat Llista Robinson, en què el consumidor es pot inscriure de manera gratuïta perquè el seu número de telèfon, correu electrònic o postal quedi exclòs de les comunicacions amb fins comercials. Unes trucades sovint a hores intempestives, poden arribar fins a les 9 de la nit, o espatllar-te la migdiada.

En cas de fer cas omís de la voluntat de deixar de rebre publicitat, la companyia pot ser sancionada. Per aquest motiu, "la major part de les empreses consulten la Llista Robinson i exclouen els ciutadans que hi figuren”, asseguren des de l'Associació Espanyola de l'Economia Digital (Adigital), encarregada de gestionar el servei a Espanya.

Per què és possible seguir rebent publicitat malgrat estar a la llista? El servei "no és efectiu per a trucades fraudulentes o estafes telefòniques", puntualitzen. Tampoc impedeix que una empresa a la qual el consumidor hagi donat el seu consentiment d'enviament de publicitat o un altre tipus de comunicacions pugui continuar fent-ho. En aquests casos, "la solució passa per retirar el consentiment", una opció que la plataforma també contempla ja que a través seu l'usuari pot enviar la revocació del consentiment per deixar de rebre trucades comercials d'una companyia determinada. Una altra alternativa "és contactar directament amb l'empresa en qüestió (per carta o correu electrònic) demanant que deixin d'enviar-te publicitat”, detallen des de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). El servei és gratuït per al petit consumidor, però no per a les empreses, que han de pagar una quota en funció de l'activitat que duguin a terme i la seva mida. En el cas de les Pimes, hi ha una tarifa gratuïta.

El primer pas per apuntar-se a la Llista Robinson consisteix a entrar a la web del servei, on l'usuari s'haurà de registrar facilitant les dades i l'adreça de correu electrònic. Un cop confirmat el registre, podreu triar quin és el tipus de comunicacions que ja no voleu rebre. Les opcions són e-mail, telèfon (mòbil i fix), correu postal i missatges SMS/MMS. A més de poder-se inscriure a cadascun d'aquests canals, podreu introduir diversos telèfons i correus electrònics dels quals sigui titular, així com registrar un menor de 14 anys del que sigui pare, mare o tutor legal o una persona que us hagi autoritzat perquè no pot fer el tràmit per ell mateix. Actualment, prop d'1,9 milions de ciutadans, menys del 4% del total d'habitants que té Espanya, figuren a la llista. Tot i que és un percentatge reduït de la població, l'associació comenta que en els darrers mesos s'ha produït un repunt de les altes.

Hi ha un tipus de trucada que rebeu al mòbil que us avisa: Heu rebut una trucada sense missatge. Si voleu tornar la trucada premeu sobre el número. Però en realitat aquesta trucada no ha sonat al vostre telèfon mòbil, sol ser un 602220980 i semblants i és un esquer; l'estafa consisteix en que tornis la trucada, però el mòbil ha inclós recentment una aplicació que permet bloquejar aquest número i els similars.