La nostra societat malviu sota una incertesa que ensombreix no només el nostre futur sino el de la humanitat sencera. Caminem atrapats en un bucle que ens angoixa una mica més amb cada dia que passa: “El vell món es mor. El nou triga a aparèixer. I en aquest clarobscur sorgeixen monstres”. deia Antonio Gramsci, que no podia ni imaginar fa un segle la desaforada acceleració que tots patim actualment sense que ens condueixi a una sortida, a una possible solució als nostres mals. Ja no hi ha religió, nacionalisme o ideologia que valgui capaç d'enganxar-nos com feien antes sobre l'arribada d'un futur gloriós a l'abast de la mà a la vida d'aquí a baix o bé al més enllà. Ens hem encallat en el temps, en un dia de la marmota que no avança, i el que és pitjor, en comptes d'anar endavant, anem enrere.
Per dissimular l'agonia del que és vell, ara en diem vintage, un bonic eufemisme que per pura lògica en una època en què tot són eufemismes, cola i a la gent li agrada. Pensar en el futur ens fa por. Per això ens resulta més atraient ressuscitar un passat que podem reescriure, o fins i tot inventar. A això es dediquen els nous populismes, tant de dretes com d'esquerres. El candidat ultra a l'Elisi Éric Zemmour pretén assolir la presidència d'una França que ell sap nostàlgica del seu passat gloriós. No ha de prometre res de nou a la gent, sinó tan sols reclamar la grandeur perduda, encara que sigui mentida. Perquè el seu missatge quedi clar, el seu partit es diu Reconquesta. I el pitjor és que segur que com passa amb VOX a Espanya, tindrà molts vots. I el pitjor de tot és que segurament Zemmour a llegit Flammarion, Teilhard de Chardin o Nietzsche, com el pare de Louis Pawels que creia que el que va a viure el segle XX era més important que l'aparició del budisme! No es tractava ja de destinar les facultats humanes a tal o qual divinitat. En nosaltres pateix una crisi definitiva el vigor religiós de la Terra: la crisi del seu propi descobriment. Va començar a comprendre, i per sempre, que l'única religió acceptable per a l'home és la que li ensenyarà, sobretot, a conèixer, estimar i servir apassionadament a l'Univers del qual és l'element més important.
Theilard de Chardin creía en el hombre. En cada uno, y como conjunto.
ResponEliminaCierto que tenía al Creador como base, pero no menos cierto que abogaba por la evolución. En ella nos decía que creía en una superación del ser humano a mejor.
A la vista de los acontecimientos no se que pensaría en estos momentos.
Salut
Suposo que com nosaltres es trobaria molt perdut, decebut i desconcertat..
EliminaSalut
Pues hoy es el día de San Esteban, en Cataluña se comen los canalones, con las sobras de estos días, dando un producto exquisito. Prueba de la evolución humana y el sentido común, de este país.
ResponEliminaUna de mis hijas se encarga de hacerlos y repartirlos. Como postre turrón, en este caso es la compañera de mi hijo quien lo hace y esté año son muy buenos.
Ay, la pandemia ha cambiado esto, ayer en casa éramos tres (vino Maria la nieta mayor), comimos sopa de Galets y cabrito rebozado, o sea que no hay sobras para hacer canalones. Nos reunimos todos por el fin de año y también por reyes. Veremos este año porqué somos más de 10, aún no está del todo decidido.
EliminaAnoche vimos una peli en Netflix, "no mires arriba". Una crítica, sobre cómo el mundo se va a la mierda, te hubiese gustado. Encaja con tu escrito
ResponEliminaLa pondrán en el cine en breve. Ahora que me he dado de baja de Netflix resulta que están dando buenas películas y series, Tendré que reconsiderar mi posición.
EliminaSalut.