La jutgessa Montserrat Raga Marimón ha anul·lat una «infracció greu» a l'agent dels Mossos d’Esquadra Albert Donaire. Aquest és un conegut activista per la independència de Catalunya i recentment ha assenyalat el nen de Canet per demanar el 25% de les classes en castellà, tot i que finalment va demanar perdó.
El departament d'Afers Interns dels Mossos va imposar una sanció de quatre mesos sense feina ni sou a aquest agent. El motiu va ser la difusió de propaganda independentista als perfils particulars de les seves xarxes socials. Donaire airejava el relat separatista contra el Tribunal Constitucional, el Consell General del Poder Judicial i contra els jutges. Els textos retuitejats per aquest conegut agent independentista també criticaven la impossibilitat de poder votar en un referèndum sobre la independència de Catalunya.
Per a la titular del Jutjat 8 de Barcelona, ​​totes les crítiques «molestes, feridores o, fins i tot, provocadores» estan emparades per la llibertat d'expressió. No importa que l'acusat sigui agent de la policia autonòmica catalana. La jutgessa, a més, s'ha acarnissat contra la Unitat d'Afers Interns. Segons la seva sentència, airejar aquests comentaris contra la cúpula dels jutges no és falta ni cap sanció en fer-se des de l'àmbit privat. Així mateix, no considera provat que l'actuació del mosso "hagi afectat o pugui afectar els deures d'imparcialitat i neutralitat en l'exercici de les seves funcions", segons la interlocutòria avançada pel Món. La jutgessa entén que la investigació i les proves aportades al judici pel DAI (Departament d'Afers interns) eren insuficients per imputar-li cap falta a aquest agent. La sentència és ferma i, per tant, no pot ser recorreguda.
Raga Marimón, si bé aplica la seva interpretació de la llei, va ser una de les fundadores d'Àgora Judicial, una plataforma de jutges favorables a l'excarceració dels polítics independentistes aleshores presos i a l'espera de la sentència. La seva presentació va causar enrenou en la magistratura, més quan els set jutges que van participar amb Raga Marimón estaven llavors en actiu. De fet, la jutgessa que ha exonerat Donaire ocupava la titularitat del Jutjat número 5 de Barcelona.
No entraré a opinar si la sentencia és justa o injusta, tot i que és opinable. El que m'interessa de la mateixa és el fet de comprobar que aquesta notícia no he aconseguit trobar-la a cap mitjà català, encara que acdepto que qui la difon és un digital dubtós com Moncloa.com que existeix i es publica en certa manera a través de l'ombra de Villarejo i el seu entorn. Però el cert és que sovint critiquem i amb raó la desinfomació dels mitjans madrilenys, però cal reconèixer que els d'aquí també de vegades pequen d'omissió de notícies que no els interessa publicar, com és el cas d'aquesta sentència de la jutgessa.