Algú ens vol enganyar, aixó és la mentida - Joan Fuster. 

El 91% dels espanyols té WhatsApp, segons l'informe ‘Digital 2022’. No hi ha cap mitjà d’informació o desinformació més potent, ja que arriba a segments de la població que no estan a twitter o facebook. La setmana passada n'hem tingut una bona prova. Un parell d'àudios reenviats massivament, han fet creure a mig país que començarien a faltar el menjar o la gasolina. Els principals mitjans de comunicació van haver de desmentir-ho, davant l’alarma social que havien generat. 

La pandemia ha estat una gran fábrica de noticies falses, i la invasió d'Ucraina no ha fet més que multiplicar-les. Abans de Putin, RT o Sputnik, caldria recordar la madre de totes les mentides: Les armes de destrucció massiva que se suposava hi havia a l'Iraq, que no van casar tant d'enrenou ni varen ser sancionades, però que varen causar milers de morts. En aquest sentit, es d'agraïr la tasca titánica dels de Maldito bulo, que es passen el dia desmentint aquesta mentides.

Les noticies falses no triomfen per que si. En una societat 'benestant' i alhora precaria i desigual, l'escassetat li crea una sensació de pànic que la remet al que li han explicat els seus ancestres de la guerra i la posguerra. Aquestes noticies són aixó, falses, com es va veure a finals d'any amb la suposada apagada tecnológica, on les ferreteries varen esgotar els camping gas i les llanternes, el que vol dir que la gent d'entrada se las creu. Explicava ahir Antón Losada davant la gravació via Whatsapp d'un suposat camioner, que sa mare l'havia trucar tres vegades per asegurar.se que havia anat al supermercat a proveïrse de queviures, i com la mare de Losada, moltes mares varen fer el mateix.

Encara que s'aprovi la futura llei Europea de serveis digitals, no es resoldrà el problema de les noticies falses, els desmentits sempre arriben més tard, quan la noticia falsa ja ha fet el seu efecte. En aquest sentit, és d'agraïr la tasca diaria dels de Maldito Bulo que es pasen el sant dia desmentint noticies falses, i tot, gracies a una cosa tan sencilla com contrastar les noticies amb fonts solvents.