La incessant informació sobre la guerra d'Ucraïna, fa que la resta de noticies que es puguin produïr quedin eclipsades, pasant a segon terme, com la que alguns mitjans han publicat avui sobre el processament de la Presidenta del Parlament, Laura Borràs i Castanyer.

"La justícia ha deixat la presidenta del Parlament català, Laura Borràs, a un pas de la banqueta dels acusats i més a prop, també, de veure's obligada a deixar el seu escó. Borràs ha estat processada per quatre delictes de corrupció —malversació, prevaricació, frau i falsedat documental— després de fraccionar 18 contractes per beneficiar el seu amic informàtic Isaías H. entre el 2013 i el 2018, quan va dirigir la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

El magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ha instruït la causa, Jordi Seguí, acusa Borràs d'“abusar de les seves funcions” en “concertar-se” amb Isaïes per “defraudar” l'organisme de la Generalitat que promou la creació literària en català. Els contractes adjudicats de manera irregular sumen més de 300.000 euros.

L'acte de processament posa en perill la carrera política de la candidata de Junts per Catalunya (JxCAT) a les darreres eleccions autonòmiques. A la via penal, la Fiscalia donarà a conèixer en els propers dies les penes de presó i inhabilitació que sol·licita per a Borràs; en cas de condemna, la presidenta del Parlament hauria de deixar la vida pública almenys durant un temps. A la via administrativa, la fi de la seva carrera política pot estar més a prop.

La clau és a l'article 25 del reglament del Parlament, que regula la “suspensió” dels drets i deures dels diputats. En les causes judicials vinculades a delictes de corrupció –com la que afecta Borràs–, la Mesa del Parlament ha d'”acordar la suspensió de manera immediata” una vegada s'hagi dictat interlocutòria d'obertura de judici oral. Tot i que la interlocutòria dictada aquest dilluns és un pas previ —que la defensa de Borràs i dels altres tres processats poden recórrer—, el més probable és que el TSJC dicti aquesta interlocutòria en qüestió de setmanes, una vegada que conegui les conclusions de la Fiscalia.

El Parlament va constituir el dia 4 passat la comissió del reglament que servirà per actualitzar una norma que consideren desfasada i que, en paraules de Borràs, acumula “imprecisions i fallades i que s'ha d'adaptar”. La majoria de grups parlamentaris van apel·lar en aquesta sessió la necessitat de regular les votacions telemàtiques, millorar la transparència o incloure la perspectiva de gènere i el pacte antifeixista però cap no va citar l'article 25. Ara queda el dubte de si l'òrgan debatrà un nou redactat. ERC i la CUP ja es van desentendre fa mesos de la proposta de Junts de reformar aquest apartat per blindar Borràs.

Els correus electrònics de 2013 i 2014 entre tots dos, molt explícits, són “indicis prou sòlids de la concertació” per defraudar l'ILC. La presidenta del Parlament no només coneixia les irregularitats sinó que donava indicacions concretes a Isaïes sobre la manera de procedir. “El pressupost ha de quedar com si fóssiu professionals independents”; “jo havia pensat que podíem fer que tu et presentis als quatre i només en guanyis un”; “envia'm a mi els conceptes i imports aproximats i si convé ja ho faré jo”, escriu Borràs al seu amic.

Tot i els correus, que mai no ha volgut comentar, Borràs defensa la seva innocència a capa i espasa. Sosté que és víctima d'una “persecució política” de l'Estat —la investigació va ser liderada pels Mossos d'Esquadra— i, quan va ser cridada davant del Tribunal Suprem el juliol del 2020 (era diputada al Congrés) es va acollir al dret a no declarar. Però aquesta excusa de la persecució política ja no cola, ha delinquit - presumptament - i les proves contra ella semblen molt sòlides. Borràs va per mal borràs. Hauria de començar a pensar en dimitir, sería molt bó pel país, que ja no hauria de patir més la seva toxicitat".