Javier Lambán s'ha sortit amb la seva. El president aragonès va afirmar a finals de maig que preferia que no hi hagués Jocs Olímpics d'hivern que els que se celebressin fossin “desequilibrats”, en al·lusió al pes més gran que podria tenir Catalunya. Segurament Lambán va calibrar que li sortia més a compte anar de víctima amb Catalunya per obtenir rèdit electoral en un futur que no pas intentar que la seva comunitat pogués albergar algun dia alguna competició olímpica. Aragó ha pretès organitzar aquests Jocs en tres ocasions i en totes tres ha perdut. Ara se li obria una oportunitat de fer-ho juntament amb Catalunya, però ha anteposat els seus interessos electorals i ha passat per sobre del desig dels representants de les valls del Pirineu aragonès, que, tal com explica avui al nostre diari Mario Sasot, estan decebuts i molt desil·lusionats.
Lambán no té pèls a la llengua i aquests dies ha deixat perles que conviden a una serena reflexió. Aquí van: “Hem de tenir paciència amb ells, amb els amics catalans”; "Catalunya ha tingut una actitud que cal qualificar com a mínim d'antiolímpica"; “a Catalunya no tenim cap amic, ni cap soci, ni cap aliat...”. No cal recórrer a altres frases seves pronunciades en altres assumptes conflictius com ara el litigi dels béns de Sijena.
El problema de l'oratòria de Lambán va molt més enllà de si algun dia es poden organitzar o no els Jocs Olímpics. El que queda és una actitud separadora que anima la divisió i l'enfrontament entre comunitats. Que el Govern de Catalunya, liderat per forces independentistes, acceptés organitzar una competició olímpica amb una altra comunitat espanyola el 2030, era un signe d'avenç cap a la normalitat. El més difícil per al COE era convèncer els dirigents d'ERC i Junts, i el que havia de ser més fàcil era aconseguir el suport d'Aragó. Els tècnics d'aquesta comunitat els ho van donar, però després Lambán els ho va retirar. El president autonòmic vindrà aquest proper dilluns a Barcelona i visitarà el Centre Aragonès, on anunciarà inversions del Govern per millorar les instal·lacions i tindrà oportunitat d'explicar-se. Tant de bo trobi una via que fugi del tacticisme electoral. Noblesa baturra obliga, però el mal ja està fet.
Jordi Juan, sempre tan correcte i mesurat, no diu al seu article que Lamban rima amb 'patán', 'gañan' o 'rufián' que per aquí va la cosa d'un dirigent de política de campanar que més que homenot és homenet. Però que en el fons, no és ni menys miserable, roí ni mesquí que la resta de polítics d'aquí que han intervingut en aquesta farsa d'uns jocs d'Hivern, que en el fons no volia ningú. I a sobre és més que probable que no revalidi la seva legislatura en les properes eleccions. 'Tanto remar para acabar en la orilla'. No puc evitar recordar a Miguel Ligero a 'Nobleza Baturra', damunt del seu borrico...Chufla, Chufla..., mentre imagino a Aragonés d'enxaneta, quedant que quedarà amb Sánchez un segle d'aquests per parlar del que parlaran, o no. Aquest és el nivell de polítics que tenim catalans i aragonesos.
De este tema he intentado leer todo lo que me ha sido posible. En un principio tenía mis dudas, no lo negaré, pero creo, a grandes rasgos, que el Sr Lambán se ha equivocado. Es cierto que todo está politizado, pero no es menos cierto que él mismo utiliza la política para parar los juegos.
ResponEliminaEl problema es que Aragón pierde más que gana con la ausencia de los juegos, y no pierde poco, en el Pirineo Aragonés esperaban una buena entrada en los hoteles y en las pistas , y las tiendas esperaban sus ventas que han estado paralizadas por la pandemia.
Creo, al igual me equivoco, que ha sido un gran error el descolgarse de los juegos.
Ha estat un joc dels disbarats a ambdues bandes des del primer moment. Han perdut tots i no ha guanyat ningú.
ResponEliminaNo em fa gràcia tot això dels jocs però penso que de disbarats n'hi ha mes a la banda aragonesa, de bon tros, una periodista deia que aquest senyor és com aquell del conte famós, que s'estima més perdre un ull amb tal que el seu rival quedi cec (el conte explica que a un home li donen el do de demanar el que vulgui però el seu veí en tindra el doble, del que demani, es un conte ancestral). Dir que el del govern és un submarí independentista ja és surrealisme pur.
ResponEliminaHa estat com deia abans un joc dels disbarats, un joc d'ous, pensa que l'any vinent Lamban té eleccions i ja saps que l'anticanalanisme sempre ven.
ResponEliminaem costa d'entendre però és així i no minva
ResponEliminaAquí està la clau : "l'anticatalanisme sempre ven" ..... entre els votants espanyols la catalanofobia està molt estesa
ResponEliminaManuel, el que ha fet Lamban és el mateix que fan els d'aquí amb l'antiespanyolisme o l'anti Madridisme. Recorda l'Espanya ens roba de Pujol.. NACIONALISME en estat pur.
EliminaLamban no ha hecho otra cosa que electoralismo para sus adictos. La eterna desconfianza hacia Cataluña de los aragoneses bien explotada es un buen granero de votos, y máxime si lo aderezas con buenas dosis de victimismo.
ResponEliminaCreo que mirado con este cristal, es más fácil explicar todo este desaguisado, y al señor Lamban en el fondo los juegos siempre le han importado muy poco.
Rodericus, el que ha fet Lamban és el mateix que fan els d'aquí amb l'antiespanyolisme o l'anti Madridisme. Recorda l'Espanya ens roba de Pujol. Es la cara B del nacionalisme, victimisme inclós.
ResponEliminaSi, en todas partes vende el resentimiento hacia el otro, pero en Aragón hay una desconfianza secular hacia Cataluña.
ResponEliminaAcuérdate de los esfuerzos que hizo una consejera de educación aragonesa del PP para que a la lengua que se habla en La Franja se le denominase LAPAPIO, en vez de "catalán leridano".
Solo me he reído una vez más en mi vida sobre este asunto, cuando escuché a un señora de Valencia negando que el valenciano tuviese algo que ver con el catalán, con el argumento de que el valenciano era una evolución del idioma de los habitantes iberos de la costa de levante.
Ese es nuestro drama, Francesc, el no reconocer que por encima de nuestras legítimas diferencias, hay mas cosas que nos unen que las que nos separan.
Y Jùlia tiene mucha razón con la fábula del tuerto que cita.
Muy triste.
No es deia Lapao. Va tenir poc éxit.
EliminaEspaña y sus autonomías, históricas o histriónicas es un proyecto fallido. Es como un patchwork de piezas cosidas con hilo podrido. Se habla de los separatismos, pero no se habla tanto de los chovinismos regionales (o autonómicos; como prefieras) que desembocan en competencias insolidarias, egoísmos, envidias y rencores. Me recuerda a una familia donde los hermanos están por matarse si les conviene.
ResponEliminaEl 'Café para todos' va ser un error des del primer moment.
ResponElimina