La virulència dels incendis forestals monopolitza la informació i l'actualitat. Les connexions, les dades, les cròniques i les anàlisis sobre la tragèdia obliguen les televisions i les ràdios a concentrar recursos, multiplicar-se, emfatitzar la rellevància dels centres de control i repetir-se en una mena de cacofonia que té el component d'alarma. També té una dimensió pedagògica i de reconeixement a la feina de bombers, militars i voluntaris. Els testimonis de ciutadans que han perdut casa seva fan por i contrasten amb les entrevistes de farciment, que només alimenten l'adrenalina de l'espera. Les autoritats s'han d'explicar fins i tot quan no saben quina és la darrera hora. “De seguida parlarem amb el conseller Joan Ignasi Elena”, diu Marina Romero a Catalunya Ràdio. Diu “de seguida” perquè en aquell moment el conseller respon a les preguntes d'Anna Vallhonesta a RAC1, atrapat en una retenció declarativa.
A l'àmbit de les opinions expertes, s'insisteix en el problema de la despoblació de moltes zones d'Espanya, castigades per un creixement descontrolat i negligent de la massa forestal. Però quan parlen de Catalunya, el problema no és la despoblació sinó, al contrari, el caos en la construcció d'urbanitzacions en zones de naturalesa salvatge. Amb tants focs descontrolats, les afirmacions categòriques i els brindis al sol poden resultar demagògicament inflamables. Connecten amb la reflexió que, a RAC1, fa la periodista Anna Punsí: “Si ens posessin en bucle tot el que escrivim i diem a cada gran incendi forestal, potser passaríem una mica de vergonya”. A la Ser entrevisten la víctima d'un incendi provocat a Galícia, que s'expressa amb una definitiva amargor:“Denuncio l'abandonament”.
Inevitablement, es parla de canvi climàtic. Per elevació, es busquen objectius a mitjà i llarg termini, no se sap si com a teràpia contra la mala consciència o per contrarestar l'eficàcia criminal dels piròmans. A La Vanguardia, l'arqueòleg Eudald Carbonell proposa un diagnòstic que sona versemblant: “la inacció contra el canvi climàtic demostra que som una espècie imbècil”.
En altres àmbits i zones del món, la imbecil·litat que diagnostica Carbonell també es manifesta. Al Brasil, el candidat Lula da Silva es va presentar a un míting del seu partit portant una armilla antibales. “Volen convertir els actes electorals en una guerra”, va declarar. És el clàssic símptoma d'un canvi que ens pot semblar avui una extravagància o una estratègia interessada però que no trigarem a incorporar com una part natural dels protocols electorals. Tant de bo algun científic ens pogués explicar si l'escalfament del planeta no provoca, també, alteracions notables en l'exacerbació mental i la intel·ligència de molts bípedes mamífers vagament humans. - Sergi Pàmies - lavanguardia.
Pues de todo lo que indicas, tienen culpa los urbanitas con pinos(el peor árbol por su resina inflamatoria),que llegan hasta la puerta de sus casas,que se quejan del ayuntamiento que no cuida,cuando pagan una miseria de IBI.De los campesinos que no cuidan de sus campos y no piensan en la posibilidad de fuego,con depositos de gasoil para sus máquinas,sin ninguna protección.Los excursionistas,que creen que pueden hacer fuego en cualquier parte.Todos tienen la culpa.menos el Cambio Climático,que les sirve de excusa,porque este es una realidad,pero que nos debería servir para aumentar precauciones y no para echarle la culpa.Es el hombre el culpable. Hace un par de días, que por TV3 vi que se había dado la orden de cerrar caminos,limitar horario de trabajo en el campo...Estupendo,pero se toman cuando ya arde.Se tenían que haber tomado mucho antes,a principios de julio:¡Señores el campo,vuestras casas pueden arder,tomar medidas! Inmediatamente todos los vecinos riegan sus plantas,limpian los caminos,no ponen en marchas sus podadoras,utilizan las tijeras .Los caminos se cierran,excepto para los vecinos.Los excursionistas a la playa,pero fuera de los campos.Los pirómanos(por sus antecedentes),se les paga una estancia cerca del agua...Hay soluciones,pero incluidas las preventivas .
ResponEliminaCatalunya té un 64% de massa arbrada, massa. Ja Pasqual Maragall ho avisaba fa anys. Que un bosc cremi si no hi viu gent no és un problema, es quelcom natural. El problema és que el 90% dels incendis són provocats per negligencies (en diuen) dels homínids.
EliminaEs que estos incendios son , me parece a mi, diferentes. Ya no arden 300 hectáreas, ahora la cosa va de 1000 para arriba y es de una fuerza descomunal.
ResponEliminaAhhh, y ojo, no sólo el Covid mata, dice Sánchez que el cambio climático también, y si él lo dice seguro que si.
Salut
Miquel, els incendis almenys a Catalunya d'enguany, son de fireta comparats amb els de 10 anys enrere, entre altres coses perque s'ha treballat més del que la gent sap i es pensa en evitar-los i sobretot en com afrontar-los per part dels bombers, que han aprés i molt.
EliminaAh! el canvi climàtic no té gairebé res a veure amb els incendis, la majoria són provocats per inconscients burilleros, o cremadors de rostois.
Elimina