El 2009, dotze anys després de l'assassinat de Miguel Ángel Blanco i amb ETA ja a les hores finals, un document intervingut a París al dirigent etarra Ekaitz Sirvent donava les claus principals del segrest i assassinat del regidor del PP a Ermua: “Del 94 d'ara endavant, amb l'execució de Gregorio Ordóñez i l'acció contra José María Aznar, l'Organització farà un salt important en la nova estratègia polític militar, establint com a objectius els responsables i representants polítics. Després, amb la dinàmica mobilitzadora a favor dels presos bascos i amb l'arrest de José Antonio Ortega Lara com amb l'execució de Miguel Ángel Blanco, la situació dels presos polítics bascos apareixerà al mig de la lluita política a tota la seva cruesa”.
Del 94 en endavant, ETA havia posat en marxa la que van anomenar estratègia de socialització del patiment consistent a atacar els càrrecs polítics del PP i del PSOE per forçar aquests partits a cedir a les seves pretensions. Gregorio Ordóñez, del PP, i Fernando Múgica, del PSOE, van ser les dues primeres víctimes mortals, mentre que Aznar va salvar la vida pel blindatge del seu vehicle i un petit retard en l'activació del cotxe bomba que la banda terrorista va fer esclatar a Madrid al pas del líder popular. Aquesta va ser la primera clau que subjaia després del segrest de Blanco. L'estratègia de socialització del patiment havia estat acordada per ETA i el seu braç polític en resposta a la crisi que, el 1992, havia provocat la captura de la direcció de la banda a Bidart.
Ahir va fer 25 anys, ETA va intentar segrestar un noi de 29 anys en un baixador de tren a la localitat biscaïna d’Ermua. No ho va aconseguir, perquè Miguel Ángel Blanco va utilitzar el cotxe aquell 9 de juliol de 1997, el seu últim dia en llibertat. Però l’endemà, els seus assassins el van trobar. La banda havia decidit donar un cop d’efecte després de l’alliberament d’un altre segrestat, José Antonio Ortega Lara, després de 532 dies de captiveri.
I va optar per un assassinat a càmera lenta, d’una inhumanitat extrema; després de capturar el regidor popular, van fixar una condició d’impossible compliment i un límit de 48 hores.
Dimecres farà vint i cinc anys de l'assassinat de Miguel Ángel Blanco. Com en un “reality show”, es va transmetre gairebé en directe el seu assassinat, però va ser molt més que aixó. Aquell dia varem aprendre que no servia de res manifestar-nos tots d’una manera unitària, que la crueltat humana està molt per sobre de la bona fe de la gent, i ens el varen matar a sang freda, per que aquell 13 de Juliol de fa vint i cinc anys, sense #hastag, tots érem Miguel Ángel Blanco, i ho èrem sincerament, conscients del que li esperava, però amb la secreta i vana esperança de que manifestant-nos, aconseguiríem evitar el seu assassinat. Com moltes de les morts de la barbàrie, fou una mort inútil i amb ell varen morir moltes coses, entre elles la pròpia raó de ser d’ETA. Varem aprendre que manifestar-se, no serveix per a res més que per reforçar el mal, l’essència de la part més negativa de l’esser humà. Varem aprendre que havien matat a banda d’ell la nostra innocència.
Dimecres farà vint i cinc anys de l'assassinat de Miguel Ángel Blanco. Com en un “reality show”, es va transmetre gairebé en directe el seu assassinat, però va ser molt més que aixó. Aquell dia varem aprendre que no servia de res manifestar-nos tots d’una manera unitària, que la crueltat humana està molt per sobre de la bona fe de la gent, i ens el varen matar a sang freda, per que aquell 13 de Juliol de fa vint i cinc anys, sense #hastag, tots érem Miguel Ángel Blanco, i ho èrem sincerament, conscients del que li esperava, però amb la secreta i vana esperança de que manifestant-nos, aconseguiríem evitar el seu assassinat. Com moltes de les morts de la barbàrie, fou una mort inútil i amb ell varen morir moltes coses, entre elles la pròpia raó de ser d’ETA. Varem aprendre que manifestar-se, no serveix per a res més que per reforçar el mal, l’essència de la part més negativa de l’esser humà. Varem aprendre que havien matat a banda d’ell la nostra innocència.
Res va ser igual a partir d'aquell 13 de juliol de 2007, el que no esperaven els etarres és que la covarda execució de Blanco, només d’acabar el termini, provocaría una commoció social que portaria a la mateixa ETA cap al seu final.
En el mentrestant, el nou procrastinador, un tal Feijóo, es compromet a derogar la Llei de Memòria democràtica, i utilitza la imatge de M.A.Blanco per fer-nos veure que la llei va contra les víctimes d'ETA. No es pot ser més roï, als del Pp, les víctimes els importen un carall, els preocupa més que no es descobreixin els botxins del franquisme. Cal ser fidels a l'esperit d'Ermua i mirar cap el futur sense oblidar el passat.
Mosaic de record a Miguel Ángel Blanco al congrés del PP basc del 2008.
|
Independientemente de estos del PP que esperan sacar rédito de de lo trágico, tengo en mi memoria a una persona que si dialogó con ellos, con los salvadores patrios euskaldunes, fue Ernest Lluch.
ResponEliminaMe situo al lado de la vieja guardia del Psoe, al lado de Felipe y de Alfonso, al lado de Ernest y de Raventós, junto a Maragall, no de este que ahora pulula en busca de silla como sino hubiera vivido bastante de ella, sino de Pascual, el hombre que hizo más por Barcelona que todos los alcaldes anteriores juntos.
Sobre la Llei de Memòria històrica creoq ue no está aplicada para todos por igual, y que lo primero que hay que hacer es sacar de las cunetas y de las tapias de los cementerios a absolutamente todos, todos, los asesinados. No es justo que estén abandonados, ni los unos ni los otros.
Ahhh, e insisto, hace falta una revisión de todos los ejecutados por la FAI/CNT, POUM, PCEspañol en todas sus vertientes y sin lugar a dudas una revisión de todo lo firmado por el cabo y sus acólitos, mientras esto no se haga no se cerrará nada.
PD: ETA no tiene nada que ver con la memoria histórica, no nació en la guerra civil ni se le esperaba y sus albores están en 1959 en un seminario vasco. Se le puede situar en otra vertiente, en otra onda, nada que objetar, pero nunca en la contienda entre el cabo y la república, porque no tiene nada que ver. Otro error que en ocasiones veo reafirmar.
Salut i bon día.
Aquesta llei és de memoria democràtica, la històrica és anterior, però en general nomès es contemplen els morts d'un bándol. no els executats per la FAI/CNT, POUM, o el PCE, hi haberlos haylos.
EliminaPD: Ahhh, copio, pego y hago mío el comentario de G. Morán de hoy mismo:
ResponEliminaBastó que el presidente Sánchez hiciera una referencia críptica a los “Poderes Ocultos” para que todos nos preguntáramos a qué se refería. Según él, se trata de "Señores con Puro que desean volver al Viejo Orden". Con esos datos no resulta fácil definir el perfil de estos nuevos poderosos que amenazan al gobierno, o quizá tan sólo a él mismo. Pero adelantó que se trataba de un peligro para “nosotros, los progresistas”
Claro que sirvió la manifestación, es la única arma democrática, no violenta. Toda mi familia participó en ella. La recordamos con orgullo. He participado en mu chas, desde mi época universitaria, pero como aquella ninguna, por su unidad, las manos blancas.
ResponElimina.
Nosotros también fuimos con mi mujer y mi hija mayor, a Barcelona primero y luego en Sabadell en la plaza del Ayuntamiento donde ya dieron la noticia de que le habían ajusticiado.
EliminaMiquel, ya hay una ley de Memoria y se han desenterrado y se sigue. A veces existen problemas. Mira, mi padre está enterrado en un nicho en la pared, en un pueblo de Córdoba. Allí fusilaron a muchos y enterrados en fosa común, encima de ella se construyó una hilera de nichos(afecta el nicho de mi padre, de propiedad). Se tiene que derribar todos los nichos, para llegar a la fosa común. Ahí están con litigios y no digo más
ResponEliminaUn abrazo, CAR RES...
EliminaLas protestas contra ETA por el asesinato de Blanco marcaron un antes y un después en los años de sangre y plomo. La gente perdió el miedo a salir a la calle en el país vasco para defender la democracia y la libertad. Fue el principio del principio del final de ETA.
ResponEliminaManifestarse en contra de ETA era fácil en la Barcelona de entonces, pero no lo era en Bilbao, San Sebastián, Vitoria o Pamplona, pero los vascos de buena voluntad tomaron las calles, arrebatándoselas a los violentos.
La Ley de Memoria Histórica es una auténtica "llufa". No se puede reivindicar la paz y el perdón con solo una parte de los muertos, dejando de lado a las víctimas del otro lado, no puede haber muertos de primera y de segunda. Hay que reivindicar también la memoria de todas las víctimas, fuese quién fuese el que empuñó la pistola que les mató.
Hasta entonces, no cerraremos las heridas definitivamente, si acaso lo hará el olvido.
Debería ser una comisión independiente compuesta por historiadores que no se "escoren" de ningunos de los lados, técnicos y intelectuales neutrales la que elaboren una crónica de la violencia desde la guerra civil hasta la disolución de ETA, una memoria que recoja municipio por municipio los hechos y las víctimas, con el nombre y apellido de los asesinos, y los presuntos motivos del crimen, ya sean ideológicos, o por intereses espúreos ( la mayoría durante la guerra in-civil ).
Para recordar la realidad sin ninguna versión tergiversada, y sobre todo, para no repetir algo así nunca.
Descanse en paz Miguel Angel Blanco, y todos los miles y miles que nos arrebató el odio y la sin razón.
Cert que hi havia por en els anys més durs. Estava a San Sebastià amb un client fent una cigarreta davant la seva botiga. Davant hi havia un mercat. Un cotxe oficial es va aturar i d'ell va baixar un militar d'alta graduació, devia fer-ho cada dia, perquè del no-res va sorgir un encaputxat que li va etzibar dos trets de pistola al clatell i va fugir corrents.
EliminaComentari del meu client: Vamos adentro, tu no has visto ni oido nada.
Hi havia molt odi, molt menyspreu en aquells temps, i em temo que encara en queda d'aquest odi malaltís.