"Per què no portar a l'Acadèmia una de les preocupacions fonamentals, sinó la principal, que ha inspirat des de fa cinc lustres la meva carrera d'escriptor? No és el meu concepte del progrés una cosa que està en palmària contradicció amb el que s'està estenent per progrés en el món dels nostres dies?, per què no aprofitar aquest accés a un auditori tan alt per unir la meva veu a la protesta contra la brutal agressió a la Natura que les societats anomenades civilitzades vénen perpetrant mitjançant una tecnologia desabrida"?
El 1975, en el seu discurs d'ingrés a la Reial Acadèmia Espanyola (RAE), l'escriptor val·lisoletà Miguel Delibes va ser molt criticat pel seu discurs ecologista, visionari i revolucionari en aquell temps. Al llarg de 50 pàgines, el també Premi Cervantes i Premi Príncep d'Astúries va carregar amb duresa contra el progrés que esquilma els recursos naturals sense control, que arrasa amb les muntanyes, els pobles i els deshabita, que contamina sense límit,... creient-se l'ésser humà que té carta blanca per prendre de la terra tot allò que hi ha amb l'únic afany del lucre i l'explotació.
El discurs, que he enllaçat al principi d'aquest paràgraf, mereix ser llegit per la claredat de Delibes en la seva valenta denúncia davant una RAE encara franquista; davant d'una Espanya que encara bracejava per sortir a la superfície de la tolla de fems i sang que va ser la dictadura. El mestre també va ser periodista i va fer una lliçó de l'ofici també amb aquestes paraules.
Aquest dilluns, el conseller de Medi Ambient, Habitatge i Ordenació del Territori de la Junta de Castella i Lleó, Juan Carlos Suárez Quiñones -el mateix que deia "Mantenir l'operatiu d'incendis tot l'any és absurd i un balafiament"-, ens va donar d'esmorzar a la Cadena Ser un titular que ens va deixar amb nàusees: els ecologistes també tenen la culpa dels incendis perquè no mantenen els boscos nets ("L'ecologisme extrem no n'és la causa, però sí un dels elements que cal treballar").
El discurs de Suárez Quiñones no és nou, podeu veure'l en els fòrums d'ultradreta que contaminen la xarxa: des que els ecologistes impedeixen netejar la mala herba i s'atrinxeren al seu voltant fins que prohibeixen menjar carn als pobres, hi ha surrealisme negacionista per arreu.
Desconec si serien capaços de llegir Delibes els qui creuen semblants esperpents teòrics, però potser donin més autoritat a un caçador com ell -activitat que m'espanta, encara que podia entendre-la a l'època de l'home caçador i recol·lector del Paleolític- que a una animalista. Efectivament, el discurs negacionista ha passat de rebutjar l'emergència climàtica que ens assola a assenyalar com a culpables els que porten advertint contra la insaciabilitat humana sobre la naturalesa.
La retallada salvatge de serveis públics al món rural, als pobles, a les muntanyes,... no té res a veure, per exemple, amb l'onada d'incendis que estem vivint a Espanya, segons Suárez Quiñones i els seus corifeus de Vox, asseguts al seu costat al Govern i organitzant concerts absurds com a mesura anti-incendis i perquè tots paguem la seva incompetència i mala fe.
Els responsables del foc, la desolació, la despoblació, l'asfíxia i la mort estan asseguts, sobretot, en còmodes butaques de cuir de la Junta (les mateixes durant 35 anys), però també de molts ajuntaments i dels governs estatals: són ells els qui fan les lleis i no els ecologistes; ja ens agradaria a moltes. Els responsables del foc estan també en empreses i fons d'inversió que es lucren arrasant amb la terra, instal·lant macrogranges infames (més de 600 a Castella i Lleó) que ho contaminen tot i torturen i maten animals per tones per mal alimentar la gent. "El camp ha continuat sent camp, però ha deixat de ser Natura". Llegeixin a Miguel Delibes. - ANA PARDO DE VERA - publico.es
Però es van ficar molt amb ell perquè era caçador, caçador responsable, per cert. Té un fill expert en el tema ecologista, per cert.
ResponEliminaCaçador responsable no és dolent, tenia un tiet que era caçador, pero mai havia caçat res ni disparat cap tret.
EliminaDecía que el campo es una de las pocas oportunidades que aún restaban para huir, ahora ni eso.
ResponEliminaEncara hi ha llocs on anar, Miquel. Només cal desconnectar de la xarxa.
EliminaFue un adelantado en este campo, como cazador era "cazador responsable", sabiendo cuando y que piezas cazar.
ResponEliminaHoy bastante vilipendiado por los ecologistas de salón.
Estoy viendo en Netflix,con los pies en la tierra,de corte documental. Hay un pueblo en Italia,con la cifra más alta en longevos .En su cementerio hay lápidas que indican edades de 100-110 años. Actualmente viven varios que pasan los cien. Se está estudiando el caso y además del socorrido gen, hay algo que es diferenciador, la dieta en proteínas de origen animal es muy pequeña, casi nula. Lo era antiguamente,por el precio y lo es ahora por su habito,la pasta,en todas sus variantes.Decir pasta ,nutricionalmente indica hidratos de carbono, tan desprestigiado actualmente. El secreto está en la cantidad que comen,son austeros,por costumbre ancestral(pobreza).
ResponEliminaCuando entendamos, que una gran cantidad de proteínas es malo en la dieta.Si además son de origen de "gorrinos" sin movilidad, encerrados con su orina y excremento en espacio reducido(ahora le llaman purinas),no puede ser bueno para la salud. No confundir con las proteínas y grasa del jamón de bellota.denominación de origen los Pedroches(Córdoba),de cerdos felices que comen bellotas dulces(las hay amargas, pero son listos y no se las comen).Rejuvenece, con una copita de Montilla Moriles.
CAR RES¡¡¡¡¡¡¡¡ la leche¡¡¡¡..............Conque haciendo propaganda del jamón bellota ¿ehhhhh?...Sólo falta que nos digas la marca del 5 Jotas ¡¡¡...ahhhhhhh y el Montilla¡¡¡¡¡¡¡¡¡ el Sandeman...el hombre da la capa negra ¡¡¡
ResponEliminaChico,es que se acerca el cumple de una de mis nietas y ya tengo preparado un poquito de jamón de allí.para celebrarlo,para que se acuerde de su origen genético.Que se acuerde de su abuelo.
EliminaPublicidad encubierta, aunque el mejor jamón ibérico se cura en León.
ResponEliminaVa de gustos, pero a mi lo ahumado no me gusta, no estoy acostumbrado.
EliminaLo leí hace tiempo, era un joven catalán que se habia instalado en León. Decían que producía el mejor jamón Ibérico, No me sorprendiera, el mejor de Guijuelo decían que lo curan en Ávila. Vete tu a saber,
EliminaM'agrada el discurs de Delibes, es nota que era un home de camp. De Delibes el que sé es que va ser un gran escriptor ...Los santos inocentes, La hoja roja, Cinco horas con Mario ... l'obra d'un artista es que importa ... la descripció que fa de l'Espanya feudal en Los santos inocentes és impresionant
ResponEliminaI escribia en un castellà impecable, ple de paraules autòctones, d'aquell que cal preservar. Com feia Jesús Moncada amb el català de la seva terra.
Elimina