Aquesta setmana al Congrés de Madrid hi ha hagut el debat sobre l'estat de la nació i cada grup parlamentari ha presentat unes resolucions finals. Les d'Unidas Podemos demanen un projecte de llei sobre llibertat de consciència que garanteixi la laïcitat de l'Estat, que s'elimini del sistema educatiu l'ensenyament de la religió i que se suprimeixi l'assignació tributària a l'Església catòlica.

Que a hores d'ara encara hi hagi a la declaració de renda la casella 105 del 0,7% és un anacronisme. És una casella instaurada per derivar part dels nostres impostos a l'Església catòlica. És clar que, si no vols que s'emborsin aquest tant per cent, pots triar la casella 106 (activitats d'interès social), que es va crear amb la idea que ens empassem més fàcilment l'anterior. Però és que no hi hauria d'haver cap casella. O bé haurien de repartir-se els diners equitativament amb les altres religions.

A Alemanya, el sistema de finançar les religions és el més raonable. Si estàs batejat pagues un impost eclesiàstic a l'Església a què pertanys, sigui catòlica o protestant. Cadascú a la seva. Si no vols pagar aquest impost, apostates i llestos. Un cop has apostatat, l'Estat no et cobra ni un duro per aquest concepte. Si els teus pares no et van batejar ni has d'apostar; véns apostatat de fàbrica. Això sí, no et podràs casar per l'Església, batejar els teus fills o rebre sepultura eclesiàstica, encara que hagis pagat l'assegurança de decessos de 'l'Ocaso' tota la teva vida.

Spoiler: La casella 105 seguirà vigent a la declaració de la renda pels segles dels segles. Amén, tapat el cul amb ciment o amb un totxo ben calent, que es deia antes.