POPULISME PANDÈMIC



Salvador Macip avisa que els ingressats i morts per covid són més del triple que ara fa un any. L'investigador diu que la setena onada de la covid ha estat invisible fins que ha arribat als hospitals - vilaweb.cat

- Ara fa un any, quan va començar l’estiu semblava s’albirava un horitzó sense restriccions per la covid per primera vegada gràcies a la immunitat aconseguida per gran part de la població amb la vaccinació. Tanmateix, aquestes esperances van xocar aviat amb la ràpida expansió de la variant delta del coronavirus, que va disparar els contagis. Enguany, i després de l’impacte de la variant òmicron coincidint amb les dates nadalenques, fa mesos que vivim sense restriccions acceptant els casos de covid com una malaltia lleu i amb una vigilància epidemiològica molt menor que ara fa un any pel canvi de sistema, que només fa proves als pacients vulnerables i a un grup sentinella de 300 persones que serveix per a extrapolar els resultats a tota la població. Les darreres setmanes els contagis han tornat a créixer per l’expansió de la subvariant BA.5, més infecciosa, però la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va defensar que la cosa important era la severitat de la malaltia, i que per ara el nombre de malalts que requerien atenció hospitalària no era alarmant.

Tanmateix, l’investigador Salvador Macip, ha avisat a Twitter que si bé la percepció social de la situació i les mesures que s’apliquen són molt diferents que ara fa un any –de fet, actualment són pràcticament inexistents–, la realitat als hospitals és molt pitjor. Citant les darreres dades consolidades del portal oficial del Departament de Salut català, Macip exposa que entre el 17 i el 23 de juny hi havia 1557 ingressats amb covid i s’han mort 73 pacients amb la covid. En canvi, ara fa un any, la setmana que va del 16 al 22 de juny hi havia 476 ingressats i 21 morts. És a dir, actualment hi ha més del triple d’ingressats i morts que llavors, quan encara hi havia restriccions com l’ús obligatori de la màscara i restriccions de cabuda.

“No parlo de Rt, incidència acumulada a catorze dies i altres xifres relacionades amb els contagis perquè no té sentit quan ja no comptem els casos. La setena onada, que fa temps que surfegem, ha sigut invisible fins que ens l’hem trobat als hospitals, simplement perquè no hem volgut mirar-la”, reflexiona.

En síntesi, Macip diu que la pandèmia no s’ha acabat, que el virus no és més lleu ara que fa un any i que les mesures actuals es prenen per motius socials i no epidemiològics. I afegeix: “Si fóssim una mica més responsables, salvaríem vides i estalviaríem patiments, sobretot de gent gran i fràgil.”

Per a l’investigador, tot plegat és un cas de “populisme pandèmic”: “Desitjàvem tornar a la normalitat i els polítics ens han donat el que volíem. Potser no quedava cap altre remei, però hem de ser conscients del preu que paguem.” I acaba: “Que tingueu un bon estiu.”

En el mentrestant, el Dr. Argimón ens avisa subliminalment que si no estem a punt de morir no anem al CAP. Sembla que tenim més d'un problema. No sé si tindrem un  bon estiu, però em preocupa més la tardor...

Comparteix:  

Comentaris

  1. No tengo palabras, pero si tengo noticias. La gente sanitaria necesita vacaciones, hay problemas para darlas ahora, en este momento. La gente sanitaria se coge la baja. No la suplen, simplemente no la suplen porque ahora la baja Covid son cuatro días. La gente sanitaria se contagia, las dos del Oncologico ya te dije que se contagiaron y una del Taulí, pero además contagia a sus maridos y a sus hijos y la gente sanitaria coge bajas más largas que no puede impedir el sistema. Depresión, resfriado común, Covid aunque no se tenga porque se dan positivos para que la gente descanse...y no se coge personal y por eso el Sr Argimón pide que no se vaya a los CAPS, porque no hay personal, simplemente la gente sanitaria está diciendo basta.
    Ahora se ve que el Sanchez quiere contratar a 64.000 sanitarios más fijos, pero él ha dado la llave sanitaria a las comunidades, quien tiene que contratar son las comunidades y no hay pasta para ello, así que los viejos, los vulnerables, los más endebles, los flojos, los que no soportarán otra infección, son los que se morirán primero, eso está asegurado.
    Darwin llama a esto la selección de la especie.
    No hay más

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja fa dies que n'anàvem parlant de tot aixó, a veure si la denuncia de Macip obliga a aquesta tropa a espavilar-se. La situació és greu pero es complicarà encara més.

      Elimina
  2. Las consecuencias de la degeneración que comenzamos con el Sr. Mas.

    ¡¡ Gracias amigos indepes !!, por poner en el poder a una mezcla de cleptómanos ( Sra. Borrás, la ultima de una larga sucesión de ladrones) y a unos ineptos incapaces siquiera de hacerse correctamente el nudo de la corbata.

    La buena noticia para vosotros es que la independencia está mas cercana, a medida que los catalanes nos hundimos en la miseria.

    En cuanto seamos irrelevantes económicamente, y España tenga que inyectar dinero aquí, nos darán la independencia con mucha alegría, deseándonos buena suerte y que encontremos tanta paz como la que dejamos tras nuestro.

    ResponElimina
    Respostes
    1. En aquest cas, el problema no només és nostre, es de tota Espanya. Al temps. Borràs de moment - és presumpte corrupte - no ha robat res, simplemente ha fraccionat contractes per afavorir a un amic. No és ben bé el mateix i no té res a veure amb la situació actual i posterior de la colvid.

      Elimina
    2. A eso se le llama en el argot político "cortar el salami". Son particularmente vergonzosos los correos electrónicos que cruzaron ella y su amigo, el "beneficiado"

      A veces no hace falta una sentencia firme para considerar a alguien como ladrón.

      Elimina
  3. Efectivament, la tardor encara preocupa més...

    ResponElimina
  4. Sempre he pensat que el famós llaçet groc, hauria d'haver estat negre

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada