Salvador Macip avisa que els ingressats i morts per covid són més del triple que ara fa un any. L'investigador diu que la setena onada de la covid ha estat invisible fins que ha arribat als hospitals - vilaweb.cat

- Ara fa un any, quan va començar l’estiu semblava s’albirava un horitzó sense restriccions per la covid per primera vegada gràcies a la immunitat aconseguida per gran part de la població amb la vaccinació. Tanmateix, aquestes esperances van xocar aviat amb la ràpida expansió de la variant delta del coronavirus, que va disparar els contagis. Enguany, i després de l’impacte de la variant òmicron coincidint amb les dates nadalenques, fa mesos que vivim sense restriccions acceptant els casos de covid com una malaltia lleu i amb una vigilància epidemiològica molt menor que ara fa un any pel canvi de sistema, que només fa proves als pacients vulnerables i a un grup sentinella de 300 persones que serveix per a extrapolar els resultats a tota la població. Les darreres setmanes els contagis han tornat a créixer per l’expansió de la subvariant BA.5, més infecciosa, però la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va defensar que la cosa important era la severitat de la malaltia, i que per ara el nombre de malalts que requerien atenció hospitalària no era alarmant.

Tanmateix, l’investigador Salvador Macip, ha avisat a Twitter que si bé la percepció social de la situació i les mesures que s’apliquen són molt diferents que ara fa un any –de fet, actualment són pràcticament inexistents–, la realitat als hospitals és molt pitjor. Citant les darreres dades consolidades del portal oficial del Departament de Salut català, Macip exposa que entre el 17 i el 23 de juny hi havia 1557 ingressats amb covid i s’han mort 73 pacients amb la covid. En canvi, ara fa un any, la setmana que va del 16 al 22 de juny hi havia 476 ingressats i 21 morts. És a dir, actualment hi ha més del triple d’ingressats i morts que llavors, quan encara hi havia restriccions com l’ús obligatori de la màscara i restriccions de cabuda.

“No parlo de Rt, incidència acumulada a catorze dies i altres xifres relacionades amb els contagis perquè no té sentit quan ja no comptem els casos. La setena onada, que fa temps que surfegem, ha sigut invisible fins que ens l’hem trobat als hospitals, simplement perquè no hem volgut mirar-la”, reflexiona.

En síntesi, Macip diu que la pandèmia no s’ha acabat, que el virus no és més lleu ara que fa un any i que les mesures actuals es prenen per motius socials i no epidemiològics. I afegeix: “Si fóssim una mica més responsables, salvaríem vides i estalviaríem patiments, sobretot de gent gran i fràgil.”

Per a l’investigador, tot plegat és un cas de “populisme pandèmic”: “Desitjàvem tornar a la normalitat i els polítics ens han donat el que volíem. Potser no quedava cap altre remei, però hem de ser conscients del preu que paguem.” I acaba: “Que tingueu un bon estiu.”

En el mentrestant, el Dr. Argimón ens avisa subliminalment que si no estem a punt de morir no anem al CAP. Sembla que tenim més d'un problema. No sé si tindrem un  bon estiu, però em preocupa més la tardor...