Què se'n va fer de l'euskera que es parlava a l'Alt Pirineu català? - La llengua protobasca d’Urgell, Pallars i Ribagorça va desaparèixer a causa de l’evangelització d’aquelles societats - Marc Pons - naciodigital.cat
Lleida, 30 de desembre de 1149. Fa 872 anys. Feia escassos mesos que els exèrcits dels comtes independents de Barcelona i d’Urgell havien entrat a la ciutat —després de quatre segles llargs de dominació àrab—, i el nou bisbe Guillem Pere de Ravidats, consagrava la vella mesquita com el nou temple principal de la diòcesi. A partir d’aquell moment es van multiplicar les missions evangelitzadores al territori. Però no a la ciutat, que havia estat buidada de musulmans, sinó al territori matriu de la diòcesi. Des que la mitra de Lleida és restaurada (1149), es produiria una forta reculada de la religió ancestral i de la llengua popular de les zones rurals dels comtats de Pallars i de Ribagorça; és a dir, de la cosmogonia protobasca i de la llengua protoeuskàrica.
El mapa de les primeres societats peninsulars (cap al 1000 aC) revela que el món protobasc ocupava bona part de la serralada pirinenca, des de la Cerdanya (a l’est) fins al Cantàbric (a l’oest). I les restes arqueològiques antigues i medievals, ens confirmen que les dominacions romana (segles III aC-V dC) i visigòtica (segles V-VIII) van tenir una influència molt feble en la cultura popular i ancestral del territori situat entre el curs alt del Segre i el del Cinca; és a dir, de les actuals comarques de l’Alt Urgell, del Pallars Sobirà i Jussà i l’Alta Ribagorça. Quan a principis de la centúria del 800 el casal comtal de Tolosa va iniciar l’expansió al sud dels Pirineus i va crear els comtats de Pallars i de Ribagorça, aquella societat era, majoritàriament, de llengua protobasca....
Confesso que desconeixia aixó del protobasc o euskera que és parlava anys ha al Pallars Sobirà, m'ho ha explicat en Rodericus en un comentari a ran de l'escrit anterior sobre les declaracions de Paula Badosa, Si que havia escoltat explicar a l'Espinàs que la Ñ en castella, antes era NY com en català. Cosas más raras veredes amigo Sancho. Es veu que la Ñ no va entrar al diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola fins al 1803, encara que sembla que feia mil anys que s'usava, segons expliquen aqui.
Entonces pués, soy ¿nyordo o soy ñordo ?...es que esto me desasosiega...
ResponEliminaMaketo, Miquel, tu yo somos maketos, o así pués.
EliminaEls maketos eren els que emigravem a Euskadi. em sembla. En Miquel és xarnego, pare italià mare catalana, o la Nuri, la meva dona que també és xarnega, pare de Lleida, Mare de l'Aragó.
EliminaJo tinc avanpassats jueus, arabs,i cantabrics. O sigui que soc inclassificable.
Elimina¡¡ Ah !!, i la "senyora estupenda" es galaico-catalana, com en Rubianes, ja veus l´amanida de macedonia que tenim a casa, per cert, el gos es xinés, pero no comunista.
EliminaTeniu una especie de ONU, faria falta algun peix exòtic per fer el ple.
EliminaUn Ñordo o nyordo em sembla que es una merda de porc o alguna cosa així, i tu ets una persona; una persona humana que diria el Mikimoto.
ResponEliminaSalut.
Dons va durar mes temps del que pot semblar. L´ultima dona que parlaba el protoeuskera o com volguem dir-li, va morir fa cent anys, mes o menys al Pallars Sobirá.
ResponEliminaI no va ser l´esglesia o el catolicisme els que van arraconar a aquesta població primigenia dels Pirineus, no. Va ser la migració de la població de las planuras que a mesura que s´esgotaven las terras del plá, van pujar carena enllá buscant novas terras de conreu i de ramaderia. L´esglesia va colaborar, pero va arribar de la má dels nouvinguts a las muntanyas.
Ja veus com un "colono" com jo pot ser coneix mes bé que altres l´historia d´aquesta terra.
L´ història és un abisme tan profund com per engolir-nos sense deixar cap rastre. Tan sols pols al vent
"La història és un abisme tan profund com per engolir-nos sense deixar cap rastre. Tan sols pols al vent". Aixó t'ha sortit moly poètic.
ResponEliminaSi aixó el tinguesin en compte uns cuants, mirarien d´aprofitar el temps d´una altre manera. . .
ResponEliminaDies Irae, Dies Irae.
La "ñ" la van crear el Ñeanderthales com han demostrat a Lligaporca
ResponElimina