París, la Ville Lumière, té difícil complir amb el seu apel·latiu de “ciutat de la llum” en aquests temps de forçada austeritat a causa de la invasió russa d'Ucraïna. El president francès, Emmanuel Macron, va demanar fa unes setmanes als seus compatriotes “sobrietat energètica”, i el Govern va anunciar després les multes per no apagar els rètols lluminosos entre la 1 de la matinada i les 6 del matí. Però hi ha un col·lectiu de joves, anomenat On The Spot Parkour, que porta dos anys amb la seva pròpia campanya per combatre el malbaratament i desendolla pel seu compte els cartells lluminosos.
El grup d'activistes, entre els 18 i els 36 anys, sol reunir-se una vegada al mes a la capital per a la seva acció, batejada Lights Off, que després difonen a les xarxes socials. Es tracta d'amants de l'escalada urbana i de la modalitat parkour –també coneguda com a free running–, una disciplina acrobàtica que consisteix a superar obstacles en una ciutat o al medi natural, mitjançant moviments ràpids i àgils, salts i equilibris. El parkour va viure un auge a França a principis d'aquest segle arran de la pel·lícula Yamakasi, els samurais dels temps moderns (2001).
L'afició per l'acrobàcia urbana, inspirada en la pel·lícula Yamakasi, s'alia en aquest cas amb l'ecologisme
En el cas dels integrants d'On The Spot Parkour, uneixen l'amor per l'acrobàcia al medi urbà i la consciència ecologista. La seva missió consisteix a escollir una zona molt comercial i fer un recorregut a partir de la mitjanit per comprovar si els panells lluminosos estan encesos. Quan és així, s'enfilen fins a la petita caixa vermella, que sol estar a uns tres metres d'alçada, on hi ha un interruptor d'emergència que fan servir els bombers per apagar els llums si hi ha un incendi. Els activistes fan el mateix. Amb entrenament i habilitat, l'operació es pot fer en pocs segons. Han arribat a apagar seixanta rètols en una nit.
El 28 de juliol passat, la cadena de televisió estatal LCI va seguir les evolucions d'On The Spot Parkour als Camps Elisis, on marques de luxe com Cartier, Montblanc o Bulgari tenen comerços. El grup, compost aquella nit per només sis persones, va ser capaç de desactivar els panells de quatre botigues en només una desena de minuts. De vegades la tasca es va complicar perquè els interruptors no eren visibles o calia escalar alçades considerables.
El coordinador a París d'aquesta protesta singular és Kevin Ha, un enginyer de 30 anys que també va estudiar oceanografia. Insisteix que allò que fan no és una reivindicació política sinó un simple acte de consciència ciutadana. Òbviament, influeixen el sentiment de grup, el joc i l'adrenalina. Els joves van de cara descoberta i no tenen inconvenient a donar el seu nom. “Hem trobat una manera d'aliar allò útil i agradable –va explicar Kevin a LCI–. Tothom té una sensibilitat ecològica, però el nostre ADN continua sent l'esport”. L'activista va reconèixer que també persegueixen una intenció didàctica, de fomentar el seu esport i “arribar al màxim de persones”, perquè cadascú actuï contra el malbaratament energètic dins de les seves possibilitats, ja sigui al seu lloc de treball oa casa seva. El grup constata que els responsables dels comerços afectats han reaccionat i alguns apaguen ara els seus llums a la nit. “La meva acció personal no canviarà el món –va declarar Baptiste–. Ho fem perquè es vegi, la gent ens recolzi i també actuï”.
Les nits de Lights Off no han suposat als seus organitzadors, per ara, problemes legals. Han trobat tolerància de part de la policia i aplaudiments còmplices d'alguns vianants. “La llei és del nostre costat, perquè els rètols han d'estar apagats a la nit”, va sostenir Kevin. Per evitar denúncies i sancions, els activistes van amb molt de compte de no provocar danys als comerços. Si accedir a l'interruptor vol dir, per exemple, trencar un vidre, desisteixen. 
La campanya d'On The Spot Parkour ha suscitat interès perquè encaixa amb la política governamental. Fa pocs dies, la ministra per a la Transició Energètica, Agnès Pannier-Runacher, va anunciar dos decrets per multar les botigues que mantinguin les portes obertes mentre funcioni l'aire condicionat o la calefacció. També hi haurà sancions per a la publicitat lumínica nocturna, excepte en llocs especials com ara estacions de tren o aeroports.- Eusebio Val - Paris - lavanguardia.com.