París, la Ville Lumière, té difícil complir amb el seu apel·latiu de “ciutat de la llum” en aquests temps de forçada austeritat a causa de la invasió russa d'Ucraïna. El president francès, Emmanuel Macron, va demanar fa unes setmanes als seus compatriotes “sobrietat energètica”, i el Govern va anunciar després les multes per no apagar els rètols lluminosos entre la 1 de la matinada i les 6 del matí. Però hi ha un col·lectiu de joves, anomenat On The Spot Parkour, que porta dos anys amb la seva pròpia campanya per combatre el malbaratament i desendolla pel seu compte els cartells lluminosos.
El grup d'activistes, entre els 18 i els 36 anys, sol reunir-se una vegada al mes a la capital per a la seva acció, batejada Lights Off, que després difonen a les xarxes socials. Es tracta d'amants de l'escalada urbana i de la modalitat parkour –també coneguda com a free running–, una disciplina acrobàtica que consisteix a superar obstacles en una ciutat o al medi natural, mitjançant moviments ràpids i àgils, salts i equilibris. El parkour va viure un auge a França a principis d'aquest segle arran de la pel·lícula Yamakasi, els samurais dels temps moderns (2001).
L'afició per l'acrobàcia urbana, inspirada en la pel·lícula Yamakasi, s'alia en aquest cas amb l'ecologisme
En el cas dels integrants d'On The Spot Parkour, uneixen l'amor per l'acrobàcia al medi urbà i la consciència ecologista. La seva missió consisteix a escollir una zona molt comercial i fer un recorregut a partir de la mitjanit per comprovar si els panells lluminosos estan encesos. Quan és així, s'enfilen fins a la petita caixa vermella, que sol estar a uns tres metres d'alçada, on hi ha un interruptor d'emergència que fan servir els bombers per apagar els llums si hi ha un incendi. Els activistes fan el mateix. Amb entrenament i habilitat, l'operació es pot fer en pocs segons. Han arribat a apagar seixanta rètols en una nit.
El 28 de juliol passat, la cadena de televisió estatal LCI va seguir les evolucions d'On The Spot Parkour als Camps Elisis, on marques de luxe com Cartier, Montblanc o Bulgari tenen comerços. El grup, compost aquella nit per només sis persones, va ser capaç de desactivar els panells de quatre botigues en només una desena de minuts. De vegades la tasca es va complicar perquè els interruptors no eren visibles o calia escalar alçades considerables.
El coordinador a París d'aquesta protesta singular és Kevin Ha, un enginyer de 30 anys que també va estudiar oceanografia. Insisteix que allò que fan no és una reivindicació política sinó un simple acte de consciència ciutadana. Òbviament, influeixen el sentiment de grup, el joc i l'adrenalina. Els joves van de cara descoberta i no tenen inconvenient a donar el seu nom. “Hem trobat una manera d'aliar allò útil i agradable –va explicar Kevin a LCI–. Tothom té una sensibilitat ecològica, però el nostre ADN continua sent l'esport”. L'activista va reconèixer que també persegueixen una intenció didàctica, de fomentar el seu esport i “arribar al màxim de persones”, perquè cadascú actuï contra el malbaratament energètic dins de les seves possibilitats, ja sigui al seu lloc de treball oa casa seva. El grup constata que els responsables dels comerços afectats han reaccionat i alguns apaguen ara els seus llums a la nit. “La meva acció personal no canviarà el món –va declarar Baptiste–. Ho fem perquè es vegi, la gent ens recolzi i també actuï”.
Les nits de Lights Off no han suposat als seus organitzadors, per ara, problemes legals. Han trobat tolerància de part de la policia i aplaudiments còmplices d'alguns vianants. “La llei és del nostre costat, perquè els rètols han d'estar apagats a la nit”, va sostenir Kevin. Per evitar denúncies i sancions, els activistes van amb molt de compte de no provocar danys als comerços. Si accedir a l'interruptor vol dir, per exemple, trencar un vidre, desisteixen.
La campanya d'On The Spot Parkour ha suscitat interès perquè encaixa amb la política governamental. Fa pocs dies, la ministra per a la Transició Energètica, Agnès Pannier-Runacher, va anunciar dos decrets per multar les botigues que mantinguin les portes obertes mentre funcioni l'aire condicionat o la calefacció. També hi haurà sancions per a la publicitat lumínica nocturna, excepte en llocs especials com ara estacions de tren o aeroports.- Eusebio Val - Paris - lavanguardia.com.
"consciència ciutadana", això de: portes obertes mentre funcioni l'aire condicionat o la calefacció..és kafkiá.
ResponEliminaSalut.
¿ O es que acaso cuando ponemos el AACC en la habitación abrimos la ventana de par en par?
Jo vaig amb ventilador, encara que pugués no puc posar aire condicionar, per l'asma de la Nuria.
EliminaRecuerdo las acrobacias de estos grupos, espectaculares ,hay que estar muy en forma. Ahora en una vertiente ecologista de sus juegos .
ResponEliminaPodriem provar-ho de fer els jubilaos, acabariem tots ingressats.
EliminaPues he pagado 100 euros/2 meses de Endesa, con tarifa regulada del estado. Mi aire acondicionado: utilizar toldo, en la terraza que recibe sol directo de la tarde(mira al oeste),sobre las seis de la mañana abro ventanas, para recibir el aire fresco, para que enfríe el interior,las cierro todas sobre las 11-12,para que no escape el fresco acumulado(son 6 horas de acumulador de fresco,que no está mal).No entiendo que la gente(incluso necesitada,que muestra sus recibos por tele),gaste mucho más y piden subvención .Lo que hago, se ha hecho siempre, no he tenido que estudiarlo.
ResponEliminaMe olvidaba, si hay una necesidad, tengo un ventilador de aspas grandes, con un motor de 75watios(lo que gastaba las bombillas incandescentes de filamento de antes, nada comparable a los 500-1000watios y más de los aparatos de aire acondicionado caseros.
Nosotros tenemos uno de estos de aspas que se ponen en el techo para nuestra habitación, va muy bién.
EliminaSólo a la hora de la comida pongo "la gota", es eso que quita la humedad, y la pongo durante no más de 15 minutos a eso de la una y media de la tarde que es cuando nos sentamos a comer. Cierro todo el comedor, que es grande, eso si, pero en quince minutos ya no hay humedad en el ambiente y la temperatura es de unos 26º y medio. Así aguanta dos o dos horas y media . Después volvemos a abrir el balcón. Cierto es que no da el sol. Por cierto, yo soy de Escandinavia de Electricidad, compañía finlandesa, tengo nevera, vitro, el aire, tele, lavadora, lavavajillas, que lo usamos cada tres dias al completo porque ahorra muchísima agua y todo lo demás de cargadores y demás. Este mes pasado pagamos 56 euros por 29 días.
ResponEliminayo he pagado 146 de luz y gas
ResponEliminaVemos que no hay mucha diferencias y comparando con los 140 euros mensuales que pago por internet con fútbol ,moviles y netflix,la verdad el primero,que es esencial(la energía),no es tan caro
ResponEliminaLa de este mes de luz y gas sube 210 no se porqué, a veces me desconciertan en sus facturas y como no entiendo nada. Supongo que deben de regularizar, porqué lo único diferente de otros meses ha sido que han ido más los ventiladores. Como no sea eso...
EliminaTienes tarifa libre concertada entre la empresa y tú o la regulada, pero vamos si dices que tienes la electricidad con el gas es que has llegado a un acuerdo. con la compañía, pactando un precio fijo para todo el año.
ResponEliminaTengo la regulada, y lo bien que me ha ido.
EliminaEste año como el estado, está obligando a las eléctricas, el hecho nos favorece a los de tarifa regulada. Anteriormte ha podido favorecer a los que tenían un buen pacto fijo cada mes. Esto va como va
ResponElimina