El desproveïment de glaçons de gel ha provat que recuperéssim les glaçoneres, que ocupaven un espai inútil al congelador des de temps immemorials. De fet no els he usat gaire temps, atès al Condis han tingut quasio sempre glaçons i a 0,99 cts la bossa, sense apujar el preu, no com altres que les venien a 2 i 3 euros. Aleshores vaig adonar-me que els nens ignoraven el seu ús i la seva existència. De petit, vaig arribar a conèixer aquelles neveres que tenien un gran bloc de gel en un calaix, que calia buidar cada dia, quan el gel es fonia. El gel el repartien per les cases amb una carro tirat per una mula, i estava embolicat en xarpellera perquè no es desglacés. El gel es comprava en blocs; n'hi havia d'aigua no potable per a la conservació d'aliments i d'altres de més transparents que servien per al consum humà. Després de la guerra no existien les neveres ni els congeladors, però hi havia cases de neu a la muntanya, explica Llucia Ramis que a Mallorca ja existien des de principis del segle XX s'aig amb neu de Can Calent, a Sa Pobla, i el fresc, una mena de granissat d'ametlla torrada que el felanitxer Joan Barceló Valens va inventar el 1902 amb neu de la Serra de Tramuntana. Ho venia recorrent els carrers del poble acompanyat de la seva burra mentre cridava: “Fresque! Qui EN vol?”. De fet, el nom d'aigua amb neu ha de venir. És una beguda gelada la fórmula secreta de la qual segueix guardant amb clau la família de Xisco Bonnín Fuster. Llegeixo que el 1914 ell tenia un fogonet ambulant i venia cafè al crit de “Calent!”. Després se li va acudir crear aquesta beguda que evoca la llet preparada i encara es pot comprar a Can Calent.
Que dolent és evocar, perquè un record te'n porta a un altre, Recordo a Julián que els dissabtes i diumenges venia colònia a granel per les cases. Recordo també el camió Ebre de color gris clar que portava l'aigua de Sant Feliu del Racó, a granel i més tard en garrafes de cinc litres. I Franco i Martinez, S.L. que feien el mateix només que l'aigua l'agafaven d'estranquis a la nit, i quan els van enxampar i els van demanar responsabilitats, la SL no existia, l'havien retolat al camió perquè quedava més seriós. Recordo el carro i la mula del Basta, que baixant de Sant Llorenç, cada matí passava davant de casa mentre jo esmorzava, i Basta dormia, car la mula ja se sabia el camí de memòria. La torna a anar a buscar el calç “Sisu”, els patins de quatre rodes lligats als zapats, la rodona, si, aquella llanta de bicicleta que amb un pal guiàvem amb força traça, el tumilet i el trànsit magnètic. El Sanches els diumenges a la Creu Alta, “regalèssia tendre”, cridava i caramels de mel. La moto amb sidecar que tenia el meu pare; jugar al mig del carrer amb els companys, la fona per llençar-nos pedres barri contra barri i als que sobreviurem miraculosament; el genolls sempre vermells per la 'mercromina'; els cromos de la xocolata i també del litines amb els seus dibuixos al sobre; les xapes; els pastorets a la Parròquia, i resar el rosari cada tarda pel més de Maria. La cobla tocant sardans cada diumenge sortint de missa de dotze, el vermut de garrafa, les olives farcides i les patates xips, el pa amb oli o amb vi i sucre i la llet de vaca que anàvem a buscar a la vaqueria dels pares d'en Lluís, una vaqueria on anys més tard a la rerebotiga assajavem amb els Watusi. Els xarlatans al càrrer de Vilarrubies per la fira, i els partits del Sabadell, on a penes veia res envoltat de senyors molts alts que fumaven tota l'estona mentre el meu pare m'apretava fort la mà quan hi havia una jugada de perill. Sor Pilar i Sor Teresa les monges paules de la Casa de la Caritat amb els alerons distòpics. La pista de l'Arrahona on jugava a hoquei. El dia que em vaig cagar en un ministre de Franco. O aquell plujós matí que vaig conèixer a Ladislao Kubala.
Tots aquests records esvanits en el temps formen part d’un passat que ja no tornarà. I que n'hem perdut de bagatge amb tots aquests anys! Ens estem fent grans, que no vells, però hem arribat fins aquí, i aquest passat perdut als records del temps, d'un temps que encara és el nostre, amb nosaltres un dia se n'anirà, per sempre. Per això cal evocar-ho, per mantenir encesa la flama dels records, sense melangia, sense nostàlgia, simplement, recordar per no oblidar.
"...Ens estem fent grans, que no vells..." Ayyy, cuanto eufemismo para querer decir lo mismo con delicadeza. Yo también tuve un coche que se hizo "grande", pero no de maletero, no...jajajajajaja el R4 siempre tuvo el mismo.....jajajajaja
ResponEliminaSalut i bona pluja
No haviem quedat que erem carcamals?
EliminaSalut
Pues mira, ¿no queríamos hielo ?, granizo de ONCE centímetros en Gerona, con víctima inocente incluida, puntos en la cabeza, y trabajo durante semanas para los cristaleros de coches. Vaya desastre.
ResponEliminaYo aún recuerdo algún carro cargado de barras de hielo, que acudia a un especie de molino en el Mercado de La Boqueria, donde las pescaderas ( en aquella época eran casi todas mujeres ) recogían el hielo picado para su mercancía. Y no era nada ecológico, los caballos soltaban cada "tifa" y cada pedo de metano que temblaba el misterio.
Jo si que els havia vist, a casa teniem un a nevera d'questes. Les pedregades poc tenen a veure amb el canvi climàtic, n'hi ha hagut sempre i tamnbé amb pedres grans com les d'ahir de tan en tant. En recordo uina a Sabadell, crec que ara el 1995 que va deixar molt contxes bonyegats i vidres trencats.
EliminaHermosos recuerdos del pasado. A mi hermano le tocó una nevera (en una tómbola),que había que alimentar con un trozo de hielo, pero mi madre siguió con su costumbre, compraba al día,freía el pescado al momento(era barato),lo guardaba en una alacena para la noche.El agua no la soportaba de la nevera, decía que sabía a raro,así que el botijo de la Rambla(pueblo de Córdoba, famoso por los botijos),descansaba en el alféizar del ventanillo y se enfriaba toda la noche, dando un agua deliciosa.Al mismo sitio iba la fruta. Realmente pasó del mueble.
ResponEliminaLo curioso, es que muchos utilizaron trozos de hielo, para descubrir el nuevo gazpacho con hielo ,como algo moderno, de película americana. Con el calor de Córdoba, la bacteria E. Coli se reproduce de maravillas en el agua, en este caso en el hielo, que era de origen de pozos, no controlados,así que la cagalera estaba asegurada. Nosotros nos libramos, no todo lo nuevo,lo moderno, es bueno.
Si señor, recuerdo esa época nefasta en que se añadía hielo al gazpacho, mis tías me hicieron aborrecerlo en aquella época añadiendo cubitos y cargando más pepino de lo que yo podia soportar. Un asco. . .
EliminaEn casa de mi abuelo hubo frigorifico prácticamente desde que salieron a la venta los primeros, a pesar de eso, el refrescaba los melones y sandias sumergiéndolos en agua en la pila del patio, y el agua en el botijo, aromatizada con un poco de anís. aquella agua fresca sabia a gloria en los mediodías de verano.
Ya veo que aún te quedan los recuerdos de tus ancestros andaluces.
EliminaAl botijo no le echaban un poco de anís?
ResponEliminajajjaja,no hacía falta, el leve sabor al barro de las Ramblas, era suficiente, pero sí que muchos le ponían un poquito de Machaquito, aunque algunos se pasaban y salía agua como una "palomita",opalescente.
ResponEliminaDendende de quien rellenaba el botijo habia más o menos anis.
ResponEliminaAquí he visto meterle a un botijo de litro y medio tres copas de anís del mono.
EliminaEso fue en un taller mecánico.
A la feina, de jovenet, feiem cubalibres amb coca cola i aigua del carme.
EliminaNosaltres erem una miqueta mes primmirats, ho feiem amb ginebra barata y teniem com coctelera una ampolla de circuit tancat de Renault 4.
EliminaSempre procuraban tindre un parell al estock.
Eliminaestá bé ser previsor, més amb les coses del beure.
EliminaLas hieleras más famosas eran de dos marcas, o bien la Camello o bien la Pingüino
ResponEliminaLa del camell no l'entenc, ara la del Pinguï si, és addeint amb el gel.
ResponElimina