Els bombers i les altres persones que estaven l'onze de septembre a la planta baixa de la segona Torre bessona de Nova York abans de caure, malgrat ser al rovell de l'ou, al centre mateix de la noticia, no eren coneixedors del que els esperava ni tan sols uns instants abans que la torre s’ensorrés i els caigués al damunt. En canvi qualsevol persona arreu del món que ho estés veient en directe per la televisió si que era conscient de la magnitud de la tragèdia que els hi sobrevenia.Aquesta reflexió te a veure amb la gent que a diari, a ràdios, televisions o premsa, opina en general, no tan sols de política, sinó de tot en general i amb total impunitat, com els bombers de les Torres Bessones dona la sensació que malgrat ser al rovell de l'ou, de tenir al seu abast tota la informació, estan envaïts per un cert desconeixement de la realitat, com si l'excessiva dedicació a opinar verbal o gràficament, o la pròpia saturació d'informació que reben constantment, els impedís pair i racionalitzar aquesta, i es troben en la tessitura que sovint, sobre tot si parlen d'un tema que hom més o menys coneix o en sap una mica donin una sensació de desconeixement o fins i tot de frivolitat. Podria posar molts exemples en el dia a dia, però a tall d’inventari, cada vegada que s'ha parlat del pa o dels cereals, m'he enfilat per les parets en sentir quines bajanades es deien a dojo.
No saps mai a qui t'has de creure, ni quina noticia està redactada correctament i de manera objectiva. No parlem ja del tractament que es va donar al seu moment a la Covid19, i com es poden permetre informatius vespre com el de Tele 5, ka Sexta o Antena 3. I aixi podria seguir molta estona. I si parlem dels que donen informació política, aquí la professionalitat és zero, es limiten a posar la carxofa i entrar en la gran informació de: fulano ha dit i zutano ha contestat, etc. i d'aqui ja no en surten, i a sobre accepten els vídeos que confeccionen els mateixos partits per a ser emesos per la Tele i no només en campanya electoral. Després tenim als experts, que apareixen en cada cas, sigui la Covid, la Guerra d'Ucraïna o el volcà de la Palma. Un expert és un senyor que en sap de l'assumpte una mica més que qualsevol de nosaltres, però tampoc gaire més, sobretot si ha d'opinar de temes en que no hi té cap experiència, com sol passar sovint, vegis el cas del volc+a de la Palma, o els experts opinant al començament de la pandèmia sobre la Covid. Almenys aqui si que serveixen les hemeroteques per fer-los enrojolir de vergonya.
A la majoria dels opinadors profesionals, els que viuen a la radio o a les teles, escriuen articles d'opinió en algún diari o més i desprén critiquen als qui tenen més d'un càrrec, sovint els passa com als Bombers de les torres bessones de Nova York, malgrat estar al rovell de l'ou, sovint no s'assabenten dels fets, o potser és que opinen i els expliquen en funció de la ideologia política del mitjà que els paga. D'una manera o altra, aconsegueixen que de tanta informació que ens donen no en traiem l'entrallat i estem saturadament desinformats,
Tenia raó Orwell quan deia que la veritat ens seria amagada com la feina que el seu protagonista desenvolupava a la novel·la (el Ministeri de la veritat), però Huxley que ja donava per fet aixó, entenia que la veritat realment s’ofegaria en un allau d’informació impossible de digerir per als ciutadans, que és el que ja ens està passant. La sobresaturació d'informació ofega i dilueix accedir a saber la possible veritat de qualsevol fet. A més a més, aquesta saturació d'informació fa que una noticia sigui sobrepassada de seguida per la següent i aquesta per una altra més recent fins el punt que fregant el caos de saturació ens perdem per mil viaranys on, tenint tota la informació la desconeixem pràcticament tota també, o dit d'una altra manera. som incapaços d'analitzar-la i païr-la.
No hay verdaderos profesionales ,son comodones, partidistas descarados que ya sabes su postura y lo que es peor te adelantas a lo que van a decir, son previsibles en sus respuestas, lo que resulta un buen juego, para jubilados que ya hemos vivido de todo. Lo malo es que el espectador también es partidista, tiene sus preferencias, por el tío guapo o la tía "güena",que da la noticia o su opinión.
ResponEliminaLo fácil, que les sería(digo yo),que movieran el culo del ordenador y en bici, en patinete, se trasladaran por la ciudad(en coche es difícil) y observaran la realidad de la noticia. Pero no, todo lo solucionan con internet, las redes sociales y el teléfono.Prefiero las series,jejje,ahora estoy viendo en amazon:"Chicago Fire",estos si que saben lo que hacen.
Me acuerdo de Radio Cincinati, o en serio, de los periodistas del Watergate.
EliminaPor aquí tormenta¡¡¡
ResponEliminaEsto se pone guapo ¡¡
Se atormenta una vecina. Sense pedra de moment.
Elimina
ResponEliminaQuè vols dir que hi ha algun de sol que surti per la pantalla petita, que sàpiga una merda del que parla?
Per exemple: les grans llumeneres de la física meteorològica de TV3. Va haver-hi tan sols un que advertís de "la possibilitat" i dic possibilitat de la pedregada amb totxos de gel de 12 cm a Fonteta (Girona)?
Però bé, val. És molt fàcil. Tertulians, comentaristes, experts en estratègia militar i uns altres "botarates" (desconec com es en català) dels mitjans: Solució: Apaga la puta tele o la puta ràdio, llegeix un bon llibre i potser viuras un parell d'anys més. Que penses què nosaltres podrem arreglar alguna cosa? No home no, res de res.
Les pedregades són molt dificils de preveure, diuen els experts. Pero apagar la tele y no escoltar la radio, costa, ja és un costum, en canvi llegir no puc, sóc incapaç de llegir res.
EliminaMalament doncs. Se t'assecarà la neurona i acabaràs dement com jo :)))
Eliminabé, espero que ens tanquin al mateix manicomi que Leopoldo Maria Panero.
Eliminahttps://blocfpr.blogspot.com/2011/07/lola-el-poeta-boig-i-larrazabal.html
Me viene a la memoria aquella frase de Azaña : "Si cada español hablase solo de los que conoce, se haria un silencio en todo el país. . . .".
ResponEliminaParticularmente me dan risa los "expertos" en estrategia militar.
Si, encara que els pitjors són els economistes.
ResponElimina