Cal que s’acostumin a conviure amb el simpàtic rosegador. Les rates ja no són el que foren. Aviat acabaran convertides en mascotes. Les portarem al veterinari, els comprarem complements de roba perquè no agafin fred quan les portem a passejar a l’hivern i veurem anuncis de televisió recomanant aliments perquè la nostra rata creixi forta i sana. També hi haurà concursos en els que els millors exemplars competiran a les ordres dels seus orgullosos propietaris per ser distingits amb el títol de rosegador més intel·ligent. Matar-les serà delicte. Les xarxes socials s’acarnissaran amb el pobre incaut al que hagin enregistrat rebentant a granerades la rata que corria pel seu pati. ¡Assassí!

Immediatament compareixerà el ministre més verd del gabinet per explicar que sent un enorme dolor i una gran vergonya davant tanta crueltat. Però afegirà que el seu equip ja està treballant en una norma que garanteixi severíssims càstigs per a qui protagonitzi aquests actes inhumans. Que la rata és un mamífer, un ésser sensible amb el mateix dret que les persones a fruir del planeta i les seves prebendes. També anunciarà que no tot serà repressió. Hi haurà campanyes de sensibilització per fomentar la convivència entre rosegadors i humans. Es donarà visibilitat als grans beneficis mutus que una bona relació pot reportar-nos. No­saltres els proporcionarem alimentació i elles, a canvi, ens contagiaran de leptospirosis. Un tracte just. Si han llegit fins aquí tenen tot el dret a pensar que vaig fins a dalt de bolets al·lucinògens. Lamento defraudar-los. La plaga de rates de la plaça Catalunya i els cartells que anuncien la presència de rosegadors a pràcticament tots els parcs de Barcelona no són casualitat. Succeeix de manera similar a d’altres pobles i ciutats.

El proper pas serà substituir el verí per pinso esterilitzant

La UE ve restringint i substituint des de fa temps l’ús dels verins que sabíem efectius per acabar per la via ràpida amb les rates per productes menys perjudicials per al medi ambient. Només que aquests resulten també molt menys eficaços. En matem menys, en tenim més. El proper pas –hi ha col·lectius que així ho exigeixen insistentment– serà substituir el verí per pinso esterilitzant amb l’argument que enverinar-les és cruel i abusiu. ¡Pobres! I pobres nosaltres per haver de suportar, a més a més de rates, tanta poca-soltada. - Josep Martí Blanch - lavanguardia.cat