La matinada del 18 d'agost de 1936, avui fa 86 anys, el poeta i dramaturg Federico García Lorca va ser assassinat per les tropes franquistes. 86 anys després encara no se sap exactament on el varen enterrar; apuntaba en el text que teniu a continuació algunes pistes que havia aportat Jean Claude Couffon, i deia que li podien haver preguntat a José Luis Trescastro, un sinistre falangista que hi va tenir a veure amb la mort de Federico, ell i els del tricorni....


Al Barranc de Viznar ja va situar la fossa de l'autor de Yerma l'hispanista francès Claude Couffon, una teoria que va tornar a sortir a la llum fa uns mesos, quan va aparèixer un informe policial datat en 1965 sobre la mort del poeta, que la situava a uns dos quilòmetres a la dreta de Font Gran, és a dir, aproximadament en aquesta zona.
"La placa que l'Ajuntament de Víznar (Granada) havia col·locat al Barranc de Viznar situant la fossa de Federico García Lorca i els tres afusellats al costat d'ell en aquest enclavament ha estat retirada després que romangués allí durant diversos mesos. No obstant això, l'alcalde, Joaquim Caballero (IU), assegura que desconeix qui ha pogut retirar-la i ha negat que hagi estat el propi consistori, ja que ell hauria d'haver donat l'ordre per a això, i no ho ha fet. "No sé qui l'ha tret, per descomptat jo no he donat l'ordre", ha indicat.
La decisió de situar allà una placa va ser l'anterior alcalde, Luis Antonio Pérez Sánchez (IU), que no s'ha pronunciat al respecte. Quan va admetre que ell havia estat qui havia decidit la col·locació, es va mostrar convençut que el poeta es troba en l'anomenada Fossa 2C, després que l'arqueòleg que va dirigir els tastos fa dos anys en el paratge així li ho s'assegurés forma informal."
M'agradaria que en aquest desastre de país ineficient, d'una punyetera vegada uns i altres deixessin als morts descansar en pau, y si encara no saben on són les restes de Federico, que li haguessin preguntat al sinistre falangista de la fotografia, ell ho habia de saber

JUAN LUIS TRESCASTRO


L'estiu del 2006, en un cèntric cinema granadí, s'estrenava el documental Lorca, el mar deja de moverse', d'Emilio Ruiz Barrachina. Després de més de 70 anys, la major novetat que presenta el treball de Barrachina és una imatge en la qual es pot veure la cara del suposat autor material de la mort de Federico García Lorca: Juan Luis Trescastro.

"Don Gabriel, esta mañana hemos matado a su amigo, el poeta de la cabeza gorda". Con estas palabras, Juan Luis Trescastro comunicó al pintor Gabriel Morcillo la muerte de Federico García Lorca. Fue en un café granadino, el Royal, uno de tantos por los que el presunto asesino del poeta fue narrando su hazaña". Segons explica Ian Gibson en el seu llibre 'L'assassinat de Federico García Lorca, Juan Luis Trescastro presumia d'haver participat en la mort del poeta a Víznar. Un matí, entorn al 19 d'agost de 1936, el falangista fanfarró i faldiller, molt conegut a la ciutat, va entrar al Bar Pasaje, conegut popularment com La Pajarera. Allí es trobava Àngel Saldaña, un dels pocs regidors granadins que no van ser afusellats a la tàpia del cementiri. Trescastro, amb la intenció que tots els que es trobaven al bar el sentissin, va començar a dir en veu alta: "Acabamos de matar a Federico García Lorca. Yo le metí dos tiros en el culo por maricón". Sinistra història la de la Granada de l'època, com la de la major part d'Espanya, en la qual les tertúlies podien omplir-se de una xenofòbia i una falta de respecte per la vida inimaginable."