S'HA DE VEURE MÓN




Però què són aquests pisos? ¿Però que no s'hi han fixat? Però si són pisos que cal entrar-hi amb calçador, senyors. Però quines parets! Els anomenen parets mestres ... això ... no home no, si de cas seran mestres sense títol aquestes". La cita és de Joan Capri, del seu monòleg 'La ciutat'. He pensat en ell per un tuit de la padrina d'avui: "Sovint em ve al cap allò d'en Capri 'hem de viatjar, hem de veure mon, que no tenim conversa'. Que viatjar s'hagi convertit en el consum cultural massiu actual fa angúnia...

S'ha escrit molt sobre els monòlegs de Capri, però mai és suficient. Un telèfon, un català gramaticalment i fonèticament genuí, castellanismes impecablement pronunciats i la seva capacitat de crear memes ("abraci'm!", "Això és cinema") serien algunes de les seves característiques distintives. De tots els seus monòlegs el que més m'agrada és el del Nàufrag, ara que sembla que tornarem a viatjar com bojos per tot l'orbe, revisar-lo, és gairebé obligat.

Capri havia pasat algunes temporades de descans a Sant Feliu de Codines. Era frequent veure'l passejar sol per 'la Quintana' amb gest adust i ho recordo bé, amb unes sabates velles i esparracades. Era un personatge complex i turmentat de qui si us abelleix, en podeu saber més aquí. Prefereixo més quedar-me amb la seva versió de monologuista com en aquest video de 'el nàufrag'. En aquests temps en que  a gent viatja esperitada i amb xancletes a tot arreu, aquests monòlegés és molt  il·lustratiu.


22 Comentaris

  1. Júlia

    Precisament, d'alguna manera, el Miquel també parla avui de l'excés amb el tema aeri. Durant la pandèmia es va incidir en això de reduir vols, sobretot els low cost, que rebenten preus i paguen malament al personal, i també creuers, tot plegat contamina molt més que els cotxes. Però no hi ha res a fer, hem arribat a l'excés i la disbauxa, vaig llegir en una ocasió que un dels problemes de la Humanitat és que la gent no sap estar-se quieta a casa seva. Viatjar s'ha convertit en una mena d'obligació massiva i els llocs turístics estan tots atapeïts de personal fent fotos i filmacions que no es miraran gares vegades més. Veure mon està bé, però amb temps i condicions, si fos jove m'agradaria fer un any d'Erasmus, anar a estudiar alguna cosa a algun lloc diferent, conèixer gent i parlar molts idiomes, però aixó del viatge d'estiu per 'desconnectar' cada dia em sembla més surrealista, la veritat. I cada dia s'ha d'anar més lluny, pel que sembla, ja és una vulgaritat anar a Santander o a Perpinyà, he, he. L'interès per l'exotisme no reverteix en l'interès per la gent 'exòtica' que ha vingut a treballar aquí, en el que pot i el deixen.

    Reply Delete 10 d’agost, 2022
    1. Francesc Puigcarbó

      Des de casa també es pot viatjar, i surt gratis. Aquesta obsessió per viatjar quan més lluny millor no és sostenible. De fet, els pobres no viatgen fan turisme low cost, viatjar està fet pels rics, o pels viatgers autèntics que encara en queda algún.

      Reply Delete 10 d’agost, 2022
  2. Júlia

    Quan era jove vaig agafar mania al Capri perquè el meu pare posava els seus discos molt sovint i, a sobre, el meu germà se'ls sabia de memòria, de petit, i el meu pare es feia un tip de riure amb ell. Però avui el valoro i em venen al cap moltes frases dels seus monòlegs, en moltes circumstàncies, avui tindria temes a dojo.

    Reply Delete 10 d’agost, 2022
  3. Júlia

    Com a persona era molt estrany i complicat, això sí, una cosa no treu l'altra, i sol passar amb molts personatges del mon de l'humor, per cert. Va ser una mica pretendent d'una meva tieta, de jovenet, i havia intentat fer cine seriós abans de dedicar-se al seu tema proncipal. Les elits culturals avui no volen que sigui dit però li tenien mania, el Ricard Salvat a la universitat deia que reflectia el català normalet molt bé, una mica com passava amb Cantinflas a Mèxic, o amb d'altres humoristes. La llàstima va ser perdre Sagarra, que l'hauria encarrilat millor, de tota manera queden alguns monòlegs genials i formen part del meu imaginari i son ben aplicables a l'actualitat.

    Reply Delete 10 d’agost, 2022
    1. Francesc Puigcarbó

      Va rodar una pel·lícula, bé, unes escenes a Ripollet, d'en Baldiri de la costa jo hi vaig sortir d'extra, pero a la peli no m'hi vaig saber veure.

      Reply Delete 10 d’agost, 2022
  4. Tot Barcelona

    No se porqué me gustaba más Pau Garsaball, el "ja tenim 600" fue en su día toda una crítica a los nuevos "turistas".
    Recuerdo los lunes en el Romea donde se podía entrar muy bien de precio. A la Pepita le gustaba un montón y fui también, creo recordar, al Talia, antes de la Ethel Rojo, donde él representaba otra obra que ahora no me viene a la memoria el nombre.
    Salut

    Reply Delete 10 d’agost, 2022
    1. Francesc Puigcarbó

      Veus, a mi Garsaball no m'agradava gaire, i en canvi en Capri m'agradava molt.

      Reply Delete 10 d’agost, 2022
  5. car res

    Me parecía un tío raro, el tal Capri.Contando cosas en catalán por la emisora(que lo hacía más ),muchas palabras en castellano, pero no me hacía gracia, tenía otro concepto del humor.
    En los sesenta, ya tenía mi seiscientos, mi mujer y yo con carnet, así que toda España, de arriba abajo de derecha a izquierda. El sur de Francia, el Norte de África. Entonces, ya se decía lo mismo. ¿Por qué tanto movimiento?. Supongo el porqué, estaba, en que éramos jóvenes. Ahora hasta me cuesta coger el
    AVE,que me deja casi en la puerta de casa en Córdoba,a cuatro horas y media desde Barcelona.Mi hija nos lleva en su coche hasta Sants, más fácil imposible.

    Reply Delete 10 d’agost, 2022
Més recent Anterior