El jove Mohamed Mbougar Sarr, guanyador del gran premi de les lletres franceses, rendeix homenatge a l’autor xilè amb la seva novel·la "La memòria més secreta dels homes" - elperiodico.

Que la literatura de Roberto Bolaño ha sigut el punt de partida de molts joves escriptors –«valents, maleducats», com solia dir ell– que segueixen els seus passos és una cosa coneguda, perquè si alguna cosa és Bolaño és un autor per als més apassionats per les lletres, per als joves. Alex Chico i Diego Gándara, un català i un llatinoamericà, han escrit seguint aquesta via salvatge que convida a viure de forma radical llançant-se als camins, i llegint de la mateixa manera. El que potser no esperàvem és la peculiar reescriptura de ‘Los detectives salvajes’ amb la qual el jove senegalès (31 anys) Mohamed Mbougar Sarr ha aconseguit l’últim premi Goncourt. Ja saben, 10 euros de dotació i la possibilitat de vendre un milió d’exemplars. A França la recepció ha sigut entusiasta.

"La memòria més secreta dels homes" (Anagrama/Les Hores), títol extret d’una cita directa de l’oceànica novel·la de l’autor xilè, té també una estructura similar a la d’aquella novel·la malalta de literatura. Una sèrie de joves romàntics africans es dediquen a buscar un mític escriptor, T. C. Elijmane, el Rimbaud negre, que es va aïllar del món després que una de les seves novel·les, convertida ara en obra de culte, fos massacrada i titllada de plagi per la crítica. Aquesta recerca traslladarà el protagonista a través de diversos continents, a través d’una prosa tan humorística i addictiva com la de l’autor xilè.

Aquesta és l'eternitat que cercava Bolaño, morir i no ser oblidat, ni a la curta ni a la llarga. Morir i no ser oblidat pels seus textos o pels d'altres escriptors com el guanyador del Premi Goncourt, Mohamed Mbougar Sarr. Mentrestant, els Detectius salvatges continùen buscant pel desert de Sonora a Cesárea Tinajero.