Els rics, un grup social que, sense pàtria ni escrúpols, sembla voler independitzar-se de la societat tant sí com no. - Alejandro Román Crespo. - huffpost.es
Quan vaig començar a documentar-me per escriure aquest article hi va haver una cosa que em va cridar particularment l'atenció: dels pobres se'n parla molt, dels rics, no tant. Només cal obrir un diari, encendre la televisió, acostar-se a la barra d'un bar o entrar a la conversa d'un grup d'amics per adonar-se que l'imaginari col·lectiu té una quota reservada per a la pobresa: per motius propis, aliens o per una sobreexposició mediàtica. Tot i això, de l'obscena acumulació de la riquesa mundial en mans d'uns quants, les pràctiques corporatives a la vora de la llei, la vulneració dels drets humans i el modus operandi dels ultrarrics, ni mu. No t'has preguntat mai per què d'uns es parla tant i d'altres tan poc?
Una mena de mantell els protegeix. A la mínima interpel·lació pública s'activa l'aparell: a les tertúlies i als programes televisius se'n justificarà la posició i la dels privilegis, baixant així els arguments a favor seu a peu de carrer. Hi ha un silenci que trencar, col·lectivament hem de fer un esforç per posar-los al centre de la discussió social i el debat polític, exposar-los: els mètodes d'acumulació de riquesa, la forma de vida, la cultura, les actuacions a la vora de la llei; com es distancien de la societat quan no els interessa, per exemple, per contribuir a l'estat del benestar mitjançant el pagament d'impostos (privant la societat dels beneficis produïts) i com posen la mà quan sí, per exemple, per rebre subvencions o rescats corporatius (socialitzant-ne així les pèrdues).
Són una minoria, però —unilateralment i sense que ningú els ho negui— han decidit viure fora del control dels estats i de les normes vigents. El sociòleg alemany Wolfgang Streeck afirma com s'han alliberat “no dels governs, dels quals encara depenen en molts aspectes, sinó de la democràcia de masses”. Aquesta independència es basa fonamentalment en una evasió generalitzada de la llei.
En els darrers anys, hem acudit a situacions que superen qualsevol distòpia imaginable. Per posar algun exemple, Patri Friedman (nebot del Nobel d'Economia Milton Friedman) amb el suport de l'anarcocapitalista Peter Thiel (fundador de PayPal) ha creat The Seasteading Institute, un projecte que fomenta la creació d'illes artificials en aigües internacionals per tal d'evadir qualsevol codi legal i impositiu. Sí, sé que sona una mica boig, però ja és als plans de molts. Serien micronacions administrades per milionaris subjectes únicament al lliure arbitri dels seus propietaris i on s'imposaria la llei del més fort —que no és cap altra llei que la del més ric—. Un altre cas força obscè és el de la localitat de Nordelta, ubicada a la província de Buenos Aires. La localitat es dirigeix per una associació privada i està cercada per més de 340 vigilants, 300 càmeres de seguretat, hospital propi, un hotel de luxe, un camp de golf i cinc escoles d'elit. D'aquesta manera, cadascun dels barris pertany i es gestiona per una societat anòmica els accionistes de la qual són els propietaris de les cases.
En aquesta mateixa línia vaig trobar una altra dada força cridanera: de mitjana, a Amèrica Llatina —sobretot els països que han estat un laboratori de les polítiques neoliberals dels Estats Units i on la desigualtat és el principal problema—, els guardes de seguretat privada són quatre vegades més que el nombre de policies i el nombre d'armes supera més de deu vegades les que tenim a Europa. A més, es dóna la paradoxa que les persones més adinerades contracten els serveis d'aquestes companyies per a la seva seguretat particular mentre intenten evadir els impostos que sufraga la seguretat col·lectiva, provocant així una bretxa més a l'estabilitat territorial. Aquest i no un altre és el model que ens volen imposar doncs, encara que no ho diguin directament, si no s'aporta a la guardiola comuna només uns quants podran disposar de sanitat, educació, seguretat, enllumenat, carreteres, neteja i certesa (entre tants altres béns i serveis públics).
Elon Musk, fundador de Tesla i conegut per les suposades manipulacions que exerceix sobre els mercats tampoc s'ha quedat enrere a la carrera per allunyar-se de la societat. La seva fortuna s'estima al voltant de 255.000.000 de dòlars, un patrimoni superior al PIB de Portugal, Grècia, Estònia o Xile. És evident que els mecanismes de redistribució de la riquesa han fallat, però en parlaré en una altra ocasió. El cas és que, en comptes de contribuir amb la societat que li ha donat tant, el magnat ha decidit que vol fer les maletes i anar a viure a Mart.
Però tot això són només exemples d'un model que opera de manera sistèmica: el tancament residencial. Els catedràtics Antonio Ariño i Juan Romero ho exposen al seu llibre "La secesión de los ricos". En primer lloc, quan la residència habitual s'ubica a les grans urbs, l'estratègia per aïllar-se de la resta dels mortals consisteix a apujar el preu del sòl i l'habitatge; altrament, quan decideixen viure als afores de les ciutats l'estratègia que es contempla és la construcció d'àrees residencials protegides per múltiples barreres de seguretat; i per últim, tal com s'ha explicat anteriorment, la segregació geogràfica i política mitjançant la creació d'illes o fugides a l'espai. Les marques no valen res sense els clients, les empreses no produeixen sense treballadors, els famosos no serien coneguts sense el gran públic. Ens ho deuen tot i, malgrat això, els esforços continuen sent una carretera d'un únic sentit, el patiment i la càrrega sempre cauen sobre les espatlles dels més necessitats. En definitiva, encara que dalt de les seves embarcacions oscil·li la nostra bandera, per molts cops que es donin al pit cridant el nom de la nostra nació: no-són-patriotes. No hi ha un acte d'amor més gran cap a un país i la seva gent que el pagament d'impostos i la contribució a l'estat del benestar. Tot el que se'n surti, és fum.
Els rics, com els pobres, no son un bloc monolític, sinó un grup molt divers de gent, i tot és relatiu, en comparació amb segons quina gent del mon nosaltres som 'rics', per exemple. La pobresa també té molts matisos i variables. I, de fet, les 'classes mitjanetes' també tenim els 'nostres barris', com els marginats i miserables.
ResponEliminaPodriem dir que els ric tenen uns ghettos millors que els dels pobres.
EliminaCom que defujo patriotismes ni tinc amor humà a cap país, tampoc no demano aquestes virtuts als rics de categoria.
ResponEliminaEls dono per disculpats.
EliminaNo hi ha un acte d'amor més gran cap a un país i la seva gent que el pagament d'impostos i la contribució a l'estat del benestar
ResponEliminaEsta es la frase resumida.
Es por ello que, cuando hablamos del emérito, importa un carajal si ha sido un putero o no, lo que importa es si ha pagado las putas con dinero negro, ahí está el verdadero problema, de la misma manera que importa otro carajal si el exhonorable ha puesto a su familia en los lugares más estratégicos de la administración, lo que si importa es si lo que han cobrado por ello lo han llevado a Andorra o se ha quedado en el Santander de San Cugat, Sarrià o Sant Gervasi.
esta es la diferencia.
Un abrazo
Les putes inicials de l'emèrit les hem pagades nosaltres, em sembla. El diner negre va venir més tard.
ResponEliminaSabes muy bien a lo que me refiero, FEANCESC. Hay que ser una persona muy deshonesta como para que viviendo a cuerpo de rey y representando tu país (nunca mejor dicho), te lleves los dineros de los contribuyentes (tu paga anual) a paraísos fiscales.
EliminaEso demuestra la cortedad del elemento.
Pero insisto, los demás no se quedan atrás. Puedo entender que Florentino, o el mismo Botín se lo lleven a Panamá, son contribuyentes, lo que no puedo entender es que un representante de un país, el que sea, que cobra de ese pais y de los dineros de los contribuyentes de ese país, se lleve la pasta fuera para no hacerlo en la Hacienda de su país.
Eso no lo puedo entender y me demuestra, no porque no lo entienda, sino por el egoísmo tan grande que tiene, que no es ni será un buen gobernante.
Salut
l'Emèrit està convençut que ell està per damunt del bé i del mal. El fill en canvi en aquest sentit és ejemplar, les coses com siguin.
EliminaEn Esplugues,por los años 80 se construyó una urbanización, la Mallola,amurallada con varios accesos cerrados.No se consintió y se obligó a que todos los accesos se abrieran al publico y a sus zonas ajardinadas.
ResponEliminaLo contrario:mi cuñado vive en Jerez ,en una urbanización, que en principio era abierta,pero con la excusa de que entraban drogatas a pincharse en los jardines,fueron cerrando los accesos,hoy día no se puede entrar.
Por el miedo,por la privacidad,la seguridad,nos cerramos y si alguien tiene dinero pues le es más fácil.
Hoy día es muy difícil evadir impuestos y el castigo es fuerte,la muestra el emérito desterrado,con benevolencia. El dueño de Tesla,paga sus impuestos y cada vez más,su riqueza son las acciones en la empresa,transparentes,cualquiera puede saber su precio y no quiere ir a Martes para vivir,sino por desarrollar una tecnología privada que ke está dando buenos resultados
Evadir impuestos es fácil. Y puede hacerse "alegalmente" en cualquier país. Dicho esto, pregúntate que harías tu o yo si viviéramos en una urbanización de estas de lujo. Tenia un amigo que se fué a trabajar a México para una empresa importante. Vivian en urbanizaciones aisladas y vigiladas por la policía.
ResponEliminaLa señora Botín(la del Santander),paga sus impuestos,derivados de su paquete de acciones en el banco.Es más cuando cobra dividendos,ya le retiene Hacienda.No es fácil evadir impuestos,como no sea de forma ilegal por testaferros.Pero eso,ilegal.
ResponEliminaNo se, no se, con este apellido sospechosa es, de entrada, aunque parece o da la sensación que es un verso libre dentro de los banqueros. Desde luego no se comporta como su padre.
ResponEliminaUna de las cosas que han hecho bien los socialistas, es la de cobrar los impuestos, hasta el último céntimo ,hasta Angeloti ha pagado sus deudas,es que embargan sin pensarlo dos veces,entran en tu cuenta bancaria y te sacan el dinero.Por ese detalle lo mismo no le echan la bronca Bruselas con la deuda del estado.
ResponEliminaBueno, si ha pagado Ancelotti, vale.
EliminaYa te digo, CAR RES, que puedo entenderlo de un particular, y la Sra Botín es una particular; ahora bien, de un representante del pueblo que cobra del erario precisamente público que emana de los impuestos, que un representante de estos, insisto, evada dinero, no puedo entenderlo, y menos del rey o de un presidente de gobierno o ministros, pues son los primeros representantes del país y como tal deben y están obligados a dar ejemplo.
ResponElimina