Ara fa exactament quaranta anys que em vaig instal·lar a Barcelona. Hi vaig venir amb autobús, en un d’aquells autobusos que paraven a la plaça Universitat. Algú m’havia recomanat per als primers dies una pensió que hi havia per sobre de la plaça Bonanova. Jo, sense donar-hi gaires voltes, vaig agafar els Ferrocarrils Catalans i em vaig adreçar a l’estació de Bonanova. No m’hauria imaginat mai que entre una plaça i una estació que es deien igual hi pogués haver un quilòmetre i mig. - Ignacio Martínez de Pisón.
Recórrer aquella distància a peu va ser esgotador: tot era pujada, feia una calor de mil dimonis i el meu equipatge pesava un quintar. Encara no s’havien inventat les maletes amb rodes. A la meva hi duia la meva màquina d’escriure Olivetti i un parell de diccionaris perquè, encara que a la mare li havia dit que venia a Barcelona a prosseguir els estudis universitaris, en realitat hi venia per convertir-me en escriptor. La veritat és que ho vaig aconseguir, i ben aviat. Tot just un parell d’anys després vaig publicar el primer llibre, i des d’aleshores la meva vida ha consistit sobretot en això: escriure i publicar llibres (ja no sé ni quants en tinc).
Passats quaranta anys, no m’he penedit mai de la decisió d’establir-me a Barcelona. Només en els moments més turbulents del procés vaig començar a preguntar-me si no m’havia equivocat. Els nacionalismes divideixen les societats en patriotes i antipatriotes o, el que és el mateix, en ciutadans de primera i segona categoria, i a mi em corresponia ser d’aquests últims, cosa que no resultava agradable.
Per descomptat, la ciutat ha canviat molt en aquestes quatre dècades. Mentiria si dic que no trobo a faltar la Barcelona dels vuitanta, encara que segurament el que trobo a faltar és el jove que jo era. En aquella Barcelona vaig ser feliç com només s’és feliç quan es tenen vint-i-tants anys i unes ganes terribles de devorar la vida. Era l’època del walkman, els cigarrets Ducados i (ho recordeu?) el radiocasset extraïble: Barcelona era llavors una ciutat bastant espellifada (les escombraries amuntegades a les cantonades, els ratolins corrent per les andanes del metro), però també estilosa, dinàmica, divertida... I barata: a Barcelona un jove amb no gaires diners es podia permetre el luxe de viure al centre de la ciutat.
La meva Barcelona d’aquells anys s’assembla força a la que amb un to agredolç va retratar Ramón de España a Barcelona fantasma, una ciutat que ja no existeix: cinemes com el Casablanca o el Capsa, locals nocturns com Zeleste o Bikini, bars de copes com el Raval o el Gimlet de baix (aquest continua obert!), racons anacrònics com l’avinguda de la Llum o el Salón Ibérico, aquell immens club de billar que hi havia a la Gran Via molt a prop d’ Aribau...
Als vuitanta, Barcelona era una ciutat espellifada, però també estilosa, dinàmica, divertida... i barata
Aquella Barcelona va començar a desaparèixer amb el posa’t guapa i els Jocs Olímpics, que van empènyer la ciutat cap a una modernitat una mica aparatosa i van homologar els preus de l’habitatge amb els de les altres capitals europees. En aquella època jo devia ramblejar força, perquè molts dels meus records d’aquells anys em porten a aquella zona: a les parades de venda d’ocells, a les cadires de lloguer, a l’incendi del Liceu... N’hi havia prou amb passejar de tant en tant per la Rambla per comprovar com la presència de visitants estrangers es multiplicava any rere any. Elevada a la categoria de destinació turística de primer ordre, Barcelona s’estava convertint en un aparador de si mateixa.
Aquella dècada, la dels noranta, va ser també bona per a Barcelona, encara que ja hi havia veus que en denunciaven el declivi com a centre irradiador de cultura. Quina havia estat la seva edat d’or? Els anys seixanta, amb l’ Escola de Barcelona i la gauche divine? O els setanta, amb Ajoblanco i la contracultura? Contra Franco vivíem millor, va proclamar Vázquez Montalbán: poques frases han definit amb tant encert l’esperit d’una època en què, com una espècie de sinistre recordatori, continuaven circulant pessetes amb l’efígie del dictador. Després, gairebé de sobte, va arribar l’euro, Al-Qaida va atacar les Torres Bessones, etcètera.
Quan va morir Floquet de Neu, el baby boomer més famós, havia acabat de tancar-se un cercle que venia de molt enrere: Barcelona, tradicionalment tan estimada pels barcelonins com ignorada pels estrangers, s’havia convertit en una ciutat que enamorava els de fora i començava a disgustar els barcelonins.
Es la Barcelona vivida, desde los sesenta, pero también la Córdoba dejada, ya no es la misma, ahora tomada por turistas, colas enormes para entrar a la Mezquita, bares preparados para ellos. No se puede mirar atrás.
ResponEliminaBueno, se puede mirar atrás sin ira, y sin autocomplacencia. Se puede mirar atrás honestamente como hace Ignacio Martines de Pisón, un escritor que me gusta mucho.
ResponEliminaNada es lo que era y nada será como yo quisiera que fuera.
ResponEliminaY si así fuera, el que está en fuera de juego soy yo.
Así que, visto lo visto, y viendo que la ginebra volverá a subir y que los ingleses lo celebran todo, me voy a pedir otro destilado de gin que esto se está poniendo guapo.
PD: Esta mañana he tenido que ir al Clinic. Menudo petate con los trenes...A la vuelta me he pasado pro el Mercat del Ninot...joder...¡que precios¡ ya he dicho en voz alta que vengo de un pueblo que aquello se parecía más a la Boutique de la carne que a otra cosa. La espalda de cordero a 19 euros...me ha dao el flato y me he vuelto de prisa para la guarida de El Prat ¡¡¡
Salutte
Miquel, todos los mercados después de una reforma, se convierten en un templo del "pijerio gastronómico". Como tú, conocí el de Sant Antoni y El Ninot en la época en que eran mercados sin más, sin ambiciones. Ahora han perdido su razón de ser.
EliminaOjo, que el consumo de Ginebra en la Gran Bretaña ha bajado un 30%, ayer se murió su clienta más importante. Ara pots dir com Paco Martínez Soria, el descubridor de la Soriasis: La ciudad no es para mi.
ResponEliminaNoi, pos no és para mi.
EliminaAquí conozco poca gente, pero no me es menester conocer más.
Salgo a caminar por los campos. Autóctonos no hay ni uno labrando la tierra , y los pocos que hay son de fuera y hablan idiomas ininteligibles. Ya me va bien.
Todo lo tengo relativamente cerca, y cuando quiero acercarme al Clinic por lo de las revisiones y demás, si me urge cojo un taxi (25 euros más o menos), que en Italia si fuera a una visita estatal pero de especialista se me cobraría 125 euros.
Por lo demás tengo a los nietos cerca y los suelo ver a la mañana cuando van al cole, cuando pasan por la puerta del balcón de casa que da a una plaza muy tranquila, de camino al cole.
No hace falta mucho más.
PD: Si deseo algún libro lo pido por Amazón y si es raro lo miro por librería de segunda mano y también lo pido y me lo envían sin problemas.
Un abrazo
El Prat té uns 70 mil habitants, Sabadell 211 mil. Més que ciutats són pobles, amb els seus barris. Són vilas tranquilas. Fixa't que des dels 10 anys em poc en bici per tota la vila. Parlant de nets, en Biel ja va a P3, hi per cert està encantat. Et deixo els noms dels seus companys,
ResponEliminaSabadell: Clase P3. Biel, Mohamed,Jorgina,Ikhlas,Elena,Adam,Ikram, Afnan, Youssef, Abril, Samara,Mariatu,Alisha,Ryan,Dario, Serenity, Khadija,Maili, Anaisa, Aytana.
EliminaL'Onu, cap problema, pero cal entendre algunes actituds davant la llengua.
Coño ¡¡¡ que bueno, da para un cuento corto ¡¡¡ ya te puedes poner manos a la obra
EliminaUna abraçada
Y tienes playa.¿verdad?.He visto fotos por internet y parecen limpias.Para mi lo importante,es que tienes cerca a tu familia,hijo y nietos,es fundamental verlos cada día, fijate que es raro cuando salgo en bici,que no me cruce andando alguna hija o nieto,que me gritan desde la acera ¡Avi!.Jo,me engordo 2 kilos,todos miran al grito,son tremendos.
ResponEliminaSi, pero no la utilizo, voy por la laguna de La Ricarda buscando bichos y veo la bodega de los aviones en plena faena de aterrizaje o despegue, según sople el viento. Lo de los nietos es una pasada, esto es un pueblo y quieras o no siempre te cruzas o los vas a buscar al cole o pasan por la puerta del balcón, que es muy grande , ocho metros de largada, en un segundo dan para mucho. Lo mejor es la familia cerca, si.
Eliminaun abrazo
Ara, Barcelona es bona, si nomès la bossa sona. Abstenerse obrerillos y otros elementos del lumpenproletariado.
ResponElimina¡¡ Piojosos, no !!.
Ara, i abans, això no ha canviat.
EliminaMe carga ahora, Rodericus. Voy a TdC y al Clinic. Obligación y devoción pero nada más. Me carga tanta gente. También es verdad que la edad juega a favor de la tranquilidad.
EliminaCuidate ¡
Tambien me carga a mí. Rotulaciones solo en inglés, como si estuviésemos en el Soho de Londres, tascorros de toda la vida que ahora se autodenominan "gastro-bares" para cobrarte un Euro de mas por la cerveza, calles "recortadas" por los Cola-Cau boys que provocan atascos de tráfico a todas horas, en los transportes públicos tienes que tener la mano sobre la cartera, esos mismos transportes llenos de gente sin mascarillas como si no pasase nada.
EliminaDe "Ciudad de Ferias y Congresos" hemos pasado a "Ciudad De Guiris y chorizos", y en estos últimos incluyo a nuestras autoridades.
Venecia marca el futuro de Barcelona.
Rodericus, al carrer de Sant Antoni de Sabadell, el 90% dels retos de les bitigues són en anglés. Yes.
EliminaQuan a congressos, ara n'hi ha molts més que abans i molts millors i multitudinaris. Com a referencia Alimentaria i el Mobile Wolrd Congress, però n'hi ha molts més i de més qualitat.
Podria fer una llarga llista de misèries barcelonines en aquelles dècades tan mitificades i de coses que avui estan bé i funcionen. Avui, com ahir, i com deia el meu iaio, Barcelona és bona si la bossa sona. Barcelona, París, i qualsevol lloc.
ResponEliminaOi tant, era molt més bruta i més provinciana. Quan jo era petit, Barcelona era gris, no tenia els mil perfums i els mil colors que cantava Serrat.Més aviat tenia pudors.
EliminaI a Barcelona moltes coses funcionen per barris i la gent també et coneix, si tens interès en implicar-te en iniciatives diverses, hi ha molts tòpics en tot plegat.
ResponEliminaVeig que he repetit el refrany, molt antic, sobre la bossa plena o no. I podria mencionar molts barris barcelonins que han millorat de forma exponencial en aquests darrers anys. HI ha tendència a menystenir allò que s'ignora o no hi ha interès en conèixer a fons.
ResponEliminaLa majoria de barris han millorat i molt. Però a l'hora d'evocar aixó no es contempla.
EliminaYo también conocí Barcelona por primera vez hace cincuenta años, y aunque nunca viví allí de modo permanente, sí que compartí días y pisos y vivencias y emociones...Tiempos jóvenes, de descubrimientos. Barcelona, y ciertas poblaciones de los cinturones, me deslumbró. Tuvo mucho que ver en ello las personas que traté: cuánta hermandad y desinterés generoso en todas ellas. Por supuesto, el urbanismo, la vida cultural y política, limitada y reprimida, y una buena cantidad de mística fueron decisivos. Tal vez tengo todavía aquella época sublimada, pero el impulso de conocer y vivir bien se justifica por cuaqluier andadura. Saludo.
ResponEliminaMentiría si digo que no echo de menos la Barcelona de los ochenta, aunque seguramente lo que echo de menos es el joven que yo era. Creo que la respuesta está en esta reflexión del articulista; ya sabemos que la memoria es selectiva y solemos evocar de manera idealizada un pasado que ya no volverá.
Elimina