Sant Joan de Déu llança la campanya 'Cafè Solidari' contra la solitud no desitjada. La iniciativa busca conscienciar sobre aquesta problemàtica i aconseguir fons per finançar projectes que la pal·liïn. A Barcelona, ​​el 26% dels joves entre 12 i 16 anys viuen una solitud severa. El 50% dels més grans de 80 anys se senten sols. Cada dia mor una persona en solitud. La pandèmia ha augmentat aquesta problemàtica. En aquest context, l'Obra Social Sant Joan de Déu acaba de llençar la campanya 'Cafè Solidari' per fer front a aquesta realitat.

Un 'detector de soledats': "Envellim com vivim: els que han tingut amics gaudeixen d'una vellesa millor"

Del 21 al 30 d'octubre, l'import de tots els cafès que les persones consumeixin als 400 establiments de l'àrea metropolitana de Barcelona adherits a la campanya anirà íntegrament al programa de solitud no desitjada de Sant Joan de Déu.

Segons Sant Joan de Déu, la solitud és la “nova pandèmia silenciosa del segle XXI” i “trencar-la és responsabilitat de tots”. El 'Cafè Solidari' de la institució té dos objectius: d'una banda, sensibilitzar sobre aquesta problemàtica i aconseguir fons per finançar projectes que ajudin a millorar la vida de les persones ateses als centres de la institució. No és una realitat només de Catalunya o Espanya, sinó de tot el món: a Europa més de 30 milions de persones se senten soles. Un de cada quatre nens entre 10 i 12 anys se sent sol.

A més de prendre un cafè, hi ha altres maneres de participar en aquesta campanya, com ara fent donatius o comprant tasses a través de la pàgina web de la campanya. - via: elperiodico.com







L'origen d'aquesta iniciativa solidaria el trobariem al Cafè Pendent (Caffè Sospeso), que és una pràctica antiga de la cultura popular de Nàpols (Itàlia). Basada en les relacions de confiança entre els clients i els gerents de bars, la pràctica és molt simple: el client paga dos cafès i deixa el Caffè Pendent per una altra persona que ho vol i no té els recursos per pagar-ho. Amb un rètol, un cartell, una pissarra, els gerents dels bars informen els clients que hi ha Cafès Pendents per als que els desitgen. Alguns bars del centre històric de Nàpols aconsegueixen oferir més de mil Cafès pendents en un any. Deixar un Cafè Pendent és un petit gest de solidaritat de gran elegància. No requereix agraïments i ofereix un bé de consum que és més apreciat precisament perquè representa un plaer, que forma part de la cultura local. Com en altres cultures de la Mediterrània, a Nàpols el cafè espresso, molt restringit i boníssim, acompanya els moments importants del dia de la gent. No hi ha reunió, transacció o treball realitzat que no acabi amb un cafè al bar. També per aquest motiu dura amb el temps la simple pràctica de solidaritat del Caffè Pendent, com una bona tradició.