{ads}

# BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ACTUALITAT - INFORMACIÓ - OPINIÓ - POLÍTICA - COLLONADES - NOTICIES CURIOSES - CONTEXTO - SUE...

TEMPS DE PRÀCTIC I GUANTS




Aquesta tardor i aquest hivern hem de fer bondat. La crisi energètica, l’emergència climàtica, la guerra d’Ucraïna i la producció desmesurada de dònuts de torró fan que les autoritats hagin dictat que no es pot apujar la calefacció més amunt dels 19 graus. Anirem per casa amb jaquetes polars, doncs, com hem fet aquests últims anys (abans anàvem amb jerseis gruixuts), però ara evitarem la temptació de, per estar més confortables, situar el termòstat als 21 o 22 graus.
Cap problema. Els que vam viure infanteses sense luxes calòrics estem preparats per a això i més. El dia que va ar­ribar a casa una estufa catalítica de butà va ser una gran festa. Jo tenia divuit anys. Com que només n’hi havia una, l’estufa anava d’habitació en habitació i de seguida que desapareixia cap al quarto del costat tornava la gelor. Per dormir, una bossa d’aigua calenta als peus, per fer-ho més supor­table.
Aixó comenta Monzó en el seu article d'avui a la vanguardia, tot i que es deixa de parlar de la llar de foc que hi havia a moltes cases d'antes, amb aquella olla o hi anaven a parar totes les sobres, fins arribar al plat d'olla barrejada, que després va evolucionar a menjar per al gos. Les ampolles de goma plenes d'aigua calenta per escalfar el llit, i sobretot el braser, amb la seva tauleta enfandillada, i aquells caramells que penjàven de les teulades. Temps era temps, temps per a la nostàlgia, temps que ja se que hem idealitzat, tot plegat perquè erem joves, pero potser si que èren millors, o almenys eren més nostres... una mostra, a tall d'inventari d'aquells hiverns.

UN DIVENDRES ESPECIAL

"Tenia raó, molta raó Mercè Rodoreda quan deia que la felicitat s'acabava a dotze anys, després tot es complica molt, massa, sobretot en el meu cas. De fet, va ser una setmana premonitòria quan a esdeveniments, perquè el divendres ja es produí un fet extraordinari per a mi, d'aquells difícils d'oblidar i que acabes recordant per sempre, per més anys que passin. Al matí, en llevar-me a les set com cada dia - recordo que feia molt de fred - em vaig vestir d'una revolada, sense mandra.
En baixar a la cuina la meva mare ja estava preparant-me l'esmorzar, i atansant-me a la llar de foc, vaig escalfar-me les mans.
Li vaig fer un petó tot desitjant-li un bon dia, encara que, atrafegada com estava, em contestà mecànicament, entestada en les seves recomanacions.
- Agafa el pràctic i els guants, Helena, va dir-me - aquesta nit ha glaçat, i ves en compte amb els bassals gelats, ni se t'ocorri trepitjar-los, ah! i no t'oblidis l'esmorzar.
La meva mare sempre patia molt per tot, com totes les mares ho solen fer, i moltes vegades innecessàriament, encara que en aquest cas tenia raó: trepitjar bassals, era embrutar-se segur, però tan era el que pogués dir, doncs nosaltres esperàvem amb candeletes que glacés, precisament per tal de trencar el glaç; Bé, nosaltres, abric, maleta, pràctic, guants i katiuskes, davant la mirada complaent de l'oncle Lluís que ens contemplava des de la porta de casa seva, mans a la butxaca i caliquenyo apagat permanentment enganxat als llavis, amb els seus pantalons de pana gairebé sota l'aixella, i la gorra de feltre que mai l'abandonava.
La meva mare quan estava conyona, deia que fins i tot s'hi dutxava i hi dormia.
Cony de canalla - ens deia l'oncle - un dia us matareu, li ho diré a la vostre mare, us fotrà un cul com un tomàquet.
Però mai deia res a cap mare, ans al contrari, era evident que li agradava veure'ns, que el rejovenia recordar quan ell, de petit, abans de l'atac de meningitis, ho feia tal com nosaltres, i, segurament, algun que altre vell també l'havia renyat a ell, sense avisar tampoc a cap mare.
En passar pel seu costat com cada dia per saludar-lo, mentre es treia el caliquenyo de la boca, em va somriure d'aquella manera que només saben fer-ho els nens i els avis, els purs d'esperit com deia ell, i va dir-me:
- No sents res Helena?, cap soroll diferent?
En fer-me aquest comentari vaig adonar-me que, en la llunyania, de la part de la Via Massagué venia un aldarull de trompetes, tambors i d'altres fanfàrries. No es veia res encara, però era evident que quelcom especial, màgic, estava a punt de succeir.
- Si que ho sento - fou la meva resposta - Què és aquest soroll?
Ell, somrient, i amb un cert aire de cofoisme en veure'm tan intrigada, va dir-me:
- L'espectacle més bonic del mon, Helena, i tu, per primera vegada a la teva vida, estàs a punt de contemplar-lo.
Jo no entenia res, i en continuar carrer de Vilarrùbies avall, després d'acomiadar-me de l'oncle, vaig trobar-me la Maria i la Laia que, esvalotades assenyalaven amb insistència cap a davant, al començament del carrer on hi havia la casa de la Caritat.
Ho has vist? - em deien -
En assentir - ara ja ho veia - arrancarem a córrer les tres carrer avall, i allí, aparegué, davant dels nostres ulls, majestuós, sorollós, fent sortir a tothom de casa seva amb la seva fanfàrria, la gran parada del 'Circo Americano'.
Era una desfilada gairebé militar, en perfecte ordre. Al capdavant de tot, obrint-la, uns homenets que semblaven soldats de plom, tocaven les trompetes i els tambors. Anaven vestits amb una espècie d'uniforme vermell, un barret de copa del mateix color i tot d'ornaments daurats a les espatlles.
Darrera d'ells, els carromats arrossegats per camions alguns i cavalls d'altres, l'un rera l'altre, formant una llarga caravana com aquelles de les pel·lícules de l'Oest.
Allí hi anaven els artistes: trapezistes; domadors; pallassos; equilibristes; mags; i moltes noies amb vestits preciosos plens de plomes i llunetes.
I tota mena d'animals: Lleons; tigres; cavalls;mones i micos, molts pòneys i fins i tot dos elefants que, majestuosos, intentaven mantenir l'equilibri en un carrer ple de forats i permanentment enfangat.
Nosaltres, aplaudíem esvalotades davant d'aquell espectacle insòlit que s'oferia als nostres ulls innocents i ells, somrients, ens saludaven.
Un senyor que anava vestit de pallasso se'ns acostà i en donar-nos uns caramels, somreia, mentre ens convidava a anar a veure'ls.
- Y no os entretengais mucho - afegí - o llegareis tarde a la escuela.
L'escola! Se'ns havia oblidat, i ja eren gairebé dos quarts de nou, calia no entretenir-se més o arribaríem tard. Les monges de la Divina Pastora eren molt bones, però estrictes amb la puntualitat. Amb les meves amigues ens posàrem a córrer per tal d'agafar l'autobús del Martí.
Ens va anar d'un pel arribar a l'hora a l'Escola, i a l'hora del pati, les meves amigues i jo, ens vàrem fer les fatxendes explicant tot el que havíem vist i, ben aviat els dos elefants, n'eren ja set o vuit, i tot s'anava fent molt més gran. Però ho explicàvem amb tanta convicció que tothom s'ho va creure.
Saps, aquell divendres tan especial, en sortir de l'escola, la Mireia, la Laia i jo, ja ens tens corrents a agafar el primer autobús, arribar a casa, deixar la maleta, dinar a corre cuita i cap la plaça Taulí a veure com muntaven el circ.
Quin ambient i quina gatzara hi havia al voltant! Tota la canalla del barri a primera fila per tal de no perdre's ni un sol detall de l'esdeveniment, embadalits, veient com s'aixecava majestuosa l'enorme carpa, com si es tractés d'un castell d'il·lusions fugisseres.
Els rugits dels lleons es confonien amb el renillar del cavalls, i la xerrameca de les mones i els micos. Tota una barreja de sorolls, olors i colors que a nosaltres ens fascinaven, fins al punt que, més d'una mare va haver de venir a recordar al seu fill que a les tres havia d'estar a l'escola; entre elles, és clar, la meva.
La tarda a classe se'ns va fer interminable, malgrat anar-hi tan sols tres hores, i en sortir, a les sis en punt, fuetejades, torna que tornaràs cap la plaça Taulí.
El circ ja estava instal·lat, una munió de bombetes que anaven des de dalt de tot fins la base baixaven en cascada, de tal manera que la carpa semblava un enorme pastis i davant, amb lletres molt grosses també il·luminades, es podia llegir "Gran Circo Americano".
Ens varen haver de venir a buscar gairebé a tots, d'embadalits que estàvem tafanejant-ho tot; ja eren les vuit del vespre quan un crit del meu pare em va recordar que havia d'anar a sopar i dormir.
Dormir! Com es pot fer entendre als grans que és impossible dormir per a una nena de dotze anys, després de contemplar un espectacle com el de l'arribada d'un circ.
Com fer-los comprendre que tot un món nou, meravellós, se'ns havia aparegut de sobte i que una, somiava que era trapezista; ballarina; pallassa; o domadora, tot a l'hora, i es trobava envoltada d'un públic que l'aplaudia, mentre ella saludava cofoia davant tota aquella munió de gent.
Però els grans, en créixer, havien oblidat somiar, i no podien entendre tot el que passava pel nostre cap, la il·lusió de quan només es tenen dotze anys, i el món és un univers meravellós obert a tot, i tancat a res. - FINS QUE CAL DIR-SE ADÈU (fragment)

Nostalgia tambè de poemes que malgrat tot han sobreviscut al seu autor.

En un viejo país ineficiente,
algo así como España entre dos guerras
civiles, en un pueblo junto al mar,
poseer una casa y poca hacienda
y memoria ninguna. No leer,
no sufrir, no escribir, no pagar cuentas,
y vivir como un noble arruinado
entre las ruinas de mi inteligencia.



Publica un comentari a l'entrada

18 Comentaris

  1. El del poema, de poca hacienda, res de res

    ResponElimina
    Respostes
    1. Júlia, diuen que els poetes són grans mentiders, i en el cas de Gil de Biedma es referia al que desitjava no al que tenia.

      Elimina
  2. Que bonito, que inocencia con la que escribe Mercè Rodoreda, sus años de niñez .No dice si fue a ver el Circo Americano. Tuve la suerte de verlo cada año ,en la feria de la Salud(mayo),en Córdoba,no faltaba,en los cincuenta. Los trapecistas, hacían su trabajo sin red, luego al pasar los años fue obligatorio. El domador, con un látigo y una especie de palo ponía en su sitio a varios leones,ahora que soy mayor,pienso que en la bebida o en la comida de los leones,pondría algún relajante,porque daba miedo el espectaculo,pero él tan tranquilo .Me parece que ahora está prohibido,jejejej.todo está prohibido(es broma).

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que no es de la Rodoreda, que es de una novela mía. Ya me gustaría a mi escribir como la Rodoreda, por cierto, ligada emocionalmente a Sabadell.

      Elimina
    2. Ah! si que era el Circo Americano, instalado en la plaza Taulí.

      Elimina
    3. Chico me lías,pero vistes o no el circo

      Elimina
    4. Claro que lo vi, como lo montaban y luego a verlo con mi padre. Al final pone "Fins que cal dir-se adéu" (fragment) con el enlace a la Novela, en el bloc de les Novel·les oblidades

      Elimina
  3. He estat tres vegades en els darrers anys al circ, l'Universal i el Raluy (dues vegades). Alguna vegada amb la meva dona i d'altres amb la meva filla gran. Ens va agradar, però no té res a veure amb els circs de la meva infantesa que eren deu vegades més grans i espectaculars. Ara són de format reduït i amb actuacions a càrrec de pocs artistes que actuen a diferents registres. No hi ha llançadors de ganivets, ni domadors, ni trapezis altíssims, amb prou feines hi ha mags i l'emoció és molt limitada. Anar al circ als anys seixanta era una experiència extraordinària, a cada sessió hi havia potser més de mil persones, hi havia una gran orquestra i multitud d'artistes de tota mena, i, per descomptat, feres que ens causaven una forta impressió. El circ com a tal ha mort, ara és una experiència mínima encara que benintencionada. Per les festes del Pilar arribava a Saragossa el gegantí circ dels Germans Tonetti... I això era el més que un nen podia imaginar...

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'ùltim circ el vaig veure a Blanes fa uns 15 anys, una senyoras, venia les entrades, feia d'ajudant d'un mag, i sortia de comparsa en un parellmés dàctuacions. Era molt trist. Cert també, que la mirada d'un infant difereix molt de la mirada d'un adult

      Elimina
  4. Me gusta el poema de Gil De Biedma, y me gustaría adoptar ese estoicismo, pero no puedo dejar de leer y de escribir.
    Me limitaré a contemplar el paisaje mientras todo se va a tomar por el rulé

    Es imposible hacer nada, estamos en manos de unos trastornados.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una vegada un ciclista de pega
      en una curva va caure al mig del fang.
      I en el rulé se li va fer
      un gros forat que se'l tapava amb un paper.
      I aquell paper en deia així(s):

      Una vegada un ciclista de pega
      enuna curva va caure al mig del fang.
      I en el rulé se li va fer
      un gros forat que se'l tapava amb un paper.

      Una altra cosa que hem perdut, la canço enfadosa, l'hem canviat èl hamster del procés.

      Elimina
  5. No se si farem prou bondat. Serà difícil, S'albira en l'horitzó un hivern cru de collons. I també llarg. Una merda, diguessim...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Podriem calar foc a uns quants convents i esglesies per estar més calentets, però ara no és tendencia,ni s'estila. Haurem de tornar al braser de les avies i a la bossa d'aigua calenta al llit.

      Elimina
    2. Pues mi mujer y yo,al estar sólos no saldremos de la cocina,con la mesa camilla y sus enaguas,enfrente el televisor,gasto poco en electricidad,desde que se fueron los hijos.Hace años que no pongo la calefacción de gas.

      Elimina
  6. No se, no se, ha bajado el iva de la electricidad, del 21 al 5%...eso al igual da pie a que se consuma lo mismo.
    Ni a Mayte ni a mi nos importa mucho, siempre nos hemos abrigado y nunca nos hemos sobrepasado en nada, debe ser que ya hemos nacido con la costumbre de gastar poco.
    cerrar puertas, ventanas, ventilar 5 minutos a la mañana , abrigarte como un oso... lo que hemos hecho siempre.
    Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs si com tots els que tenim una edat.Hi ha una manera pels jubilats per no pasatr fred: Anar al Casal, i si no al Mercat Municipal, omn tambè s'està calentet.

      Elimina
  7. No soy friolero, más bien lo contrario. En inviernos anteriores apenas hemos usado la bomba de calor, la fachada del piso está encarada al sur.
    Soy capaz de ducharme con agua fría en pleno invierno, agradezco el efecto tonificante que tiene cuando cierro el grifo.

    No me preocupa especialmente el lio de la energía, lo que me preocupa es esta degeneración silenciosa que vivimos, sin que nadie alce la voz, y que todo el mundo se limite a formar ruido en las redes sociales, pero que el silencio gobierne el ambiente en las calles.

    Ni la mas mínima queja en el mundo real. Come ( mientras puedas ) y calla.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Noi, ens han domesticat del tot, això que vivim en la societat del malestar. Però és el que hi ha.

      Elimina