Fa uns dies la veu d'alarma la va donar el refugi d'animals JSPCA de l'illa de Jersey, de dependència britànica. Advertia de l'increment a l'illa de coloms afectats per un paramixovirus, un virus molt contagiós entre les aus -que provoca la malaltia de Newcastle- i que té afectacions neurològiques. Aquestes afectacions poden produir símptomes molt cridaners, com ara un desplaçament erràtic i un acusat gir del coll. Per això, a les aus que han patit el virus a Jersey se les ha anomenat "coloms zombis".

També coneguda com a PPMV -i anteriorment com la pesta aviària-, aquesta malaltia no té tractament i acaba amb la mort en pocs dies de la gran majoria d'aus que afecta. La bona notícia és que no es pot transmetre als éssers humans. Ni tan sols en forma de conjuntivitis, com ha aparegut reflectit en alguna informació periodística. Així ho explica a La Vanguardia Ramon Cedó, vicepresident del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya. “No té cap mena de simptomatologia en humans, tampoc una conjuntivitis”, subratlla. "L'afectació en humans s'ha de descartar al 100%, no se n'ha donat cap cas", reitera.

Subratlla que no és una zoonosi (malaltia o infecció que es dóna en animals i que és transmissible a les persones). "L'OMS no la té definida com a tal". El virus, però, és molt transmissible entre les aus. Es propaga simplement per l'aire (és una infecció aerògena). “No cal ni una ferida, i es difon molt ràpid i és molt letal”, esgrimeix Cedó. Tant, que si arriba a un galliner industrial, “entre el 80 i el 90% de les aus acabarien morint en menys d'una setmana”.

De vegades és tan ràpid –prossegueix- que no dóna ni simptomatologia. "L'au pateix diarrea i més tard mor". Però si la malaltia dura uns dies, pot produir lesions cerebrals que acaben provocant aquesta simptomatologia de mala coordinació de moviments, coll girat, o que l'animal no sigui capaç de sostenir-se dret.

Va cedir vaticina que molt probablement el virus va poder arribar a l'illa de Jersey a través d'una au ensinistrada com a colom missatger. “Està a prop del continent europeu”. L'únic perill que observa és que el brot es pugui propagar a una explotació agrària. El virus és tan letal i es propaga tan ràpid, que un sol cas en aus captives ha de ser declarat obligatòriament.

Entén que si el focus està localitzat, es podria contenir l'expansió del virus. Això sí, defensa que les aus que sobrevisquin a la infecció (poques) haurien de ser sacrificades, perquè són portadores del virus i poden continuar contagiant. A Jersey les estan sacrificant.

Associacions cumbaias i tranuïtades com Birds Friends han denunciat a les xarxes el tracte que se'ls ha donat als coloms amb motiu d'aquest virus per part d'alguns mitjans. “Els coloms ja pateixen prou violència immerescuda i alimenta el mite que són animals bruts, i no ho són”, argueixen. “Són animals urbans que viuen en entorns que nosaltres, els humans, embrutem quan, precisament, un entorn salubre actua com a prevenció davant aquest virus”, sentencien.

A veure si hi ha sort, i aquesta plaga s'estén pel sud d'Europa i de passada afecta a les cotorres argentines, seria -mai millor dit- matar dos ocells d'un tret.