Fa uns dies la veu d'alarma la va donar el refugi d'animals JSPCA de l'illa de Jersey, de dependència britànica. Advertia de l'increment a l'illa de coloms afectats per un paramixovirus, un virus molt contagiós entre les aus -que provoca la malaltia de Newcastle- i que té afectacions neurològiques. Aquestes afectacions poden produir símptomes molt cridaners, com ara un desplaçament erràtic i un acusat gir del coll. Per això, a les aus que han patit el virus a Jersey se les ha anomenat "coloms zombis".
També coneguda com a PPMV -i anteriorment com la pesta aviària-, aquesta malaltia no té tractament i acaba amb la mort en pocs dies de la gran majoria d'aus que afecta. La bona notícia és que no es pot transmetre als éssers humans. Ni tan sols en forma de conjuntivitis, com ha aparegut reflectit en alguna informació periodística. Així ho explica a La Vanguardia Ramon Cedó, vicepresident del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya. “No té cap mena de simptomatologia en humans, tampoc una conjuntivitis”, subratlla. "L'afectació en humans s'ha de descartar al 100%, no se n'ha donat cap cas", reitera.
Subratlla que no és una zoonosi (malaltia o infecció que es dóna en animals i que és transmissible a les persones). "L'OMS no la té definida com a tal". El virus, però, és molt transmissible entre les aus. Es propaga simplement per l'aire (és una infecció aerògena). “No cal ni una ferida, i es difon molt ràpid i és molt letal”, esgrimeix Cedó. Tant, que si arriba a un galliner industrial, “entre el 80 i el 90% de les aus acabarien morint en menys d'una setmana”.
De vegades és tan ràpid –prossegueix- que no dóna ni simptomatologia. "L'au pateix diarrea i més tard mor". Però si la malaltia dura uns dies, pot produir lesions cerebrals que acaben provocant aquesta simptomatologia de mala coordinació de moviments, coll girat, o que l'animal no sigui capaç de sostenir-se dret.
Va cedir vaticina que molt probablement el virus va poder arribar a l'illa de Jersey a través d'una au ensinistrada com a colom missatger. “Està a prop del continent europeu”. L'únic perill que observa és que el brot es pugui propagar a una explotació agrària. El virus és tan letal i es propaga tan ràpid, que un sol cas en aus captives ha de ser declarat obligatòriament.
Entén que si el focus està localitzat, es podria contenir l'expansió del virus. Això sí, defensa que les aus que sobrevisquin a la infecció (poques) haurien de ser sacrificades, perquè són portadores del virus i poden continuar contagiant. A Jersey les estan sacrificant.
Associacions cumbaias i tranuïtades com Birds Friends han denunciat a les xarxes el tracte que se'ls ha donat als coloms amb motiu d'aquest virus per part d'alguns mitjans. “Els coloms ja pateixen prou violència immerescuda i alimenta el mite que són animals bruts, i no ho són”, argueixen. “Són animals urbans que viuen en entorns que nosaltres, els humans, embrutem quan, precisament, un entorn salubre actua com a prevenció davant aquest virus”, sentencien.
A veure si hi ha sort, i aquesta plaga s'estén pel sud d'Europa i de passada afecta a les cotorres argentines, seria -mai millor dit- matar dos ocells d'un tret.
A las cotorras argentinas, a las ratas, a los amos de los perros que dejan que se caguen y se meen en medio de la acera, a los de los patinetes que si pueden te pisan, a los que se quedan hasta las dos de la mañana en la terraza de los bares, a los dueños de las terrazas de los bares que dejan que todo eso suceda...
ResponEliminaEn fin, diarrea para todos en abundancia...y que no decaiga
salut
Ep, tots no, salvem els periquitos.
EliminaSi tuviéramos que eliminar, a todos los vectores de transmisión de enfermedades,el mundo quedaría vacío. Vacío de animales,de vegetales y de personas. Así que a convivir, como se pueda.
ResponEliminaDe acuerdo, pero si eliminamos palomas y cotorras no afectaría para nada, simplemente porque antes no habia. Palomas solo habia en la plaza de Catalunya, y las cotorras argentinas solo llevan unos 20 años `por aquí.
EliminaHace 60 años,había por toda Cataluña, palomas. En Sevilla eran todas blancas, por selección. Las cotorras, son de fuera, en cuanto lleven 100 años, serán catalanas, como tú o como mis nietos
ResponEliminaEl ministerio para la transición, les dará su correspondiente carnet, mejor dicho la anilla
EliminaPues en Sabadell habia cuatro mal contadas, y ahora tenemos hasta gaviotas de vez en cuando.
EliminaLlàstima; ja posats, podria afectar alguns humans. Que bonic que seria veure el mini-honorable amb la corbata al clatell.
ResponEliminai sense saber cap a on tirar
EliminaEn principi diuen que no afecta als humans, ni als homínids.
EliminaVols dir que el petit, és humà...?
EliminaSi, i prou prepara't. més del que sembla. La prova és la seva persistencia, i els fets.
EliminaYa veo que os lo tomáis a broma jaja ( está bien ; ) pero lo cierto es que la gripe aviar genera unos perjuicios gigantescos en el sector, lo mismo que la peste porcina, porque todo esto en realidad no es por que de pronto, toodo el mundo la haya tomado con las pobre palomas, es que al propagarse tan rápido, la cabaña ¿ cabaña o granja ? aviar de un país se va a tomar vientos.. aves, cerdos y en su día la encefalitis de las vacas por lo que preocupa no es por los animales ( a unos pocos puede) sobre todo es por el perjuicio económico que supone ¿ a que no sabíais que Cataluña produce más cerdos que casi toda España junta? jajaja no va con segundas por favor jajaja hasta a mi me ha sonado fatal, es que es verdad...y de aves me parece que tb va a la cabeza así que ya podéis ponerle mascarillas a las palomas que la cosa es seria ; )
ResponEliminaUn abrazo!
PD ¿donde me dejaste tu blog en castellano? ...
Si se lo de los cerdos, son para consumo de los europeos en gran parte, en cuanto a las palomas, lo que habría que ponerles es pañales para que no se vayan cagando por ahí.
EliminaTe dejo el blog en castellano: http://www.helenasubirats.blogspot.com