DE LA INFORMACIÓ FALSA



Quin pànic li tenen tots els Governs, del color que siguin, a Internet. I és que, cap d'ells, obssessionats en controlar-ho tot, vol assumir que els ciutadans visquin en autèntica llibertat. Val a dir, que són molt conscients que aquest nou mitjà de comunicació global, no poden controlar-lo - de moment - però ja trobaran tard o d'hora la manera de fer-ho. Aquest aforisme tret de "el marmessor la ignorància" és de l'any 2000. I a fé que varen tardar poc a trobar la manera de controlar i controlar-nos. 

A mitjans d'octubre la premsa ens va sorprendre amb una notícia bomba: Turquia castigarà amb penes de presó la difusió d'informació falsa. El Govern de Recep Tayyip Erdogan, compost de diputats islamistes i ultradretans, acabava d'aprovar una reforma legislativa destinada a perseguir i eradicar la flagrant desinformació que consta circula per internet i les xarxes socials, que és precisament on s'organitzen i es fan notar la oposició i organitzacions a favor de drets civils i la llibertat de premsa, que no van trigar a oposar-se a semblant “llei censura”.

Que internet i les xarxes socials siguin un brou de cultiu de tota mena de falsedats i manipulacions, ho sap tothom. Ara bé, qui decideix què és una informació falsa? És falsa només la que et desagrada? És necessàriament veritable únicament la que a tu et va? Doncs pel que sembla van els trets, i pobre d'aquell que es fiqui amb el Govern turc, ja que corre el risc molt real d'acabar entre reixes, i les presons turques són com són. Erdogan ja controla la majoria de la premsa turca, però en vista de les eleccions legislatives que se celebraran l'any que ve, li convé tallar d'arrel qualsevol moviment popular en contra seu, sobretot si es té en compte que les últimes enquestes no li són favorables. De manera que, a partir d'ara, qualsevol crítica corre el risc de ser considerada fake news i els seus autors castigats amb cadenes de fins a tres anys per difondre bulls que atempten contra “la seguretat interior i exterior del país”.

Ara bé, Turquia no és, ni de bon tros, un cas aïllat. Als mandataris occidentals, siguin o no demòcrates convençuts, els resulta cada cop més atractiu fer el possible per controlar els mitjans i les xarxes socials. De fet, es diria que és l'única cosa que els importa. Això i les enquestes, que també intenten per tots els mitjans “cuinar” a favor seu. A l'oposició, ni aigua. Tota crítica és titllada ipso facto de fake news.

Es diria que s'ha esfumat sense deixar rastre el pedigrí democràtic del qual fins fa ben poc es vanagloriava els països anglosaxons. Curiosament o no, tots ells compten amb un mateix magnat de les comunicacions capaç de crear o destrossar governs al seu gust. Es tracta de Rupert Murdoch, que als 91 anys continua donant guerra. Sense la seva apreciable ajuda, és poc probable que hagués triomfat el referèndum del Brexit o la presidència de Trump. En tots dos casos, i en molts altres, es van difondre notícies falses per un tub.

El que passa és que la veritat ens resulta cada cop més molesta. Tant és així que el combatem amb bulls i mentides. A nivell personal, potser és acceptable, sempre que no incorri en l'insult o atent contra llibertats alienes, però quan es converteix en pràctica comuna entre els nostres governants, hauríem d'oposar-nos com sigui a semblant abús de poder.

Un dels casos més reveladors del procés català va ser el d'un mosso que el van multar per deixar anar un indepe que “la república no existeix, idiota”. És clar que s'hauria pogut estalviar això d'idiota, però la veritat l'acompanyava en afirmar la inexistència d'una república catalana, per més que afirmaven el contrari el Govern i els mitjans i les xarxes afins.

Erdogan no fa sinó el que ja fa temps es fa a tot arreu, això sí, amb més o menys dissimulació, amb més o menys mal raïm que a Turquia. Al principi, el que es busca, mitjançant lleis, amenaces i destitucions laborals, és la implantació de l'autocensura, que és incolora i ni pica ni fa olor. És a dir, pràctiques només acceptables en temps de guerra, que pel que sembla és on ens trobem. Si és així, és lícit perseguir i castigar els que s'entesten a explicar veritats, que estan en situació de cerca i captura, en comptes de difondre les mentides oficials. - John William Wilkinson. - lavanguardia,cat

18 Comentaris

  1. Tot Barcelona

    Es por ello que los gobiernos, sean del color que sean no resultan creíbles. Ahora resulta que la culpa de que se rebajen las penas a los violadores, según Podemas, es de los jueces porque hacen una mala interpretación de la ley que ellas (ellos no salen por ningún lado) han aprobado.
    Pa mear y no echar gota.

    Reply Delete 16 de novembre, 2022
    1. Francesc Puigcarbó

      En aquest cas, els de Podemos tenen raó en un sentit; els jutges han rebaixat aquestes condemnes per fotre als de Podemos, sense pensar en fotre als infractors. És política de baix nivell per part d'una justicia cada vegada menys justa i més prevaricadora.
      SI., HAN INTERPRETAT MALAMENT LA LLEI A CONSCIENCIA, I AIXO ÉS PREVARICAR.

      Reply Delete 16 de novembre, 2022
  2. car res

    Las redes son así,de majas. A mi me sorprenden a veces en cuestiones de política,que no entiendo ni papa.Pero me queda mi lógica,por ejemplo ,entiendo que a Ayuso(que gobierna),le den caña en la oposición y en los medios,pero por la misma razón,no entiendo que no se tenga el mismo criterio con Feijoó,llego a la conclusión que hay manipulación e intencionalidad,en muchos medios y que se dejan arrastras,por el simple sello de que es de "derechas" y Sánchez es de "izquierdas".Cuando realmente ambos tienen un campo de limitación,estricto,para actuar.
    Para rematar, lo que hace Francesc, que pretende juzgar a los jueces,simplemente porque le tiene manía,jejejej y lo ha dicho Montero, que le cae bien.Si es que no pue ser

    Reply Delete 16 de novembre, 2022
    1. Francesc Puigcarbó

      No juzgo a los jueces, los defino a través de sus propios actos. Fíjate que el CGPJ de Madrid, se ha reunido para afinar criterios ante la ley del si es si conscientes de que ha habido alguna confusión a la hora de interpretarla, y cierto es que quizás a esta ley le falta una ley de transitoriedad que aclarara algunos conceptos. Están en ello Gobierno y jueces.
      A los jueces no es que les tenga manía, es que no entiendo que alguien se pueda erogar la facultad de juzgar a otro. ¿Con que derecho?

      Reply Delete 16 de novembre, 2022
  3. Joselu

    Al mosso no el van multar per anomenar idiota el subjecte sinó pel primer assert que la república catalana no existeix. En tot cas, el vocatiu "idiota" era necessari, l'afirmació pren potència gràcies a ell.

    Reply Delete 16 de novembre, 2022
    1. Francesc Puigcarbó

      Pitjor m'ho poses, car és palès que la república catalana no existeix.

      Reply Delete 16 de novembre, 2022
  4. car res

    Es que vi por la tele,la Montero(Irene) decir que la ley estaba bien hecha, que la culpa era de los jueces.Hombre que tú o yo podamos rajar del asunto puede ser,pero que ella como parte del gobierno (quien ha propuesto la ley) lo haga,no me resulta correcto.Da la impresión,que ellos son los que juzgan los que deciden.me da muy mala espina.
    Si los abogados,han visto resquicios,que han utilizado para sus clientes,es normal que lo aprovechen.

    Reply Delete 16 de novembre, 2022
    1. Francesc Puigcarbó

      Montero tiene razón, la ley esta bien, es un retorcimiento de los jueces, pero tendrán que mirar a ver porque se han podido acoger a estas rebajas, pero en el fondo se trata de una mala interpretación de la ley, por supuesto interesada por parte de los jueces, lo que no debería de sorprenderte, llevan años actuando así, como la sentencia dela minifalda sin ir más lejos, son machistas, son fachas y son prevaricadores compulsivos.

      Reply Delete 16 de novembre, 2022
  5. Ricard

    La República Catalana, existe, jolines!!
    Es un constructo mental, disfrazado de ente durmiente, alojado en el interior de los calzoncillos de algunos iluminados con tintes de mensajeros divinos que están a un plis plas de crear una nueva religión. Su "Meca" está en Waterloo. Pienso peregrinar en breve, pero no nos engañemos, se trata de saber si lo del chocolate belga es un mito o una realidad. Lo demás "me-la-bu-fa"

    Reply Delete 16 de novembre, 2022
    1. Francesc Puigcarbó

      Aixó ho hauria d'investigar Tintin.

      Reply Delete 16 de novembre, 2022
Més recent Anterior